Živě: Poslední den Klause. Nebudu pouhým divákem

Domácí Domácí
8. 3. 2013 0:10
Dění z posledního dne Václava Klause na Hradě sledujeme v online reportáži
Končící a nastupující prezidenti se svými manželkami před hrobem prvního československého prezidenta T.G. Masaryka.
Končící a nastupující prezidenti se svými manželkami před hrobem prvního československého prezidenta T.G. Masaryka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus o půlnoci zakončí své desetileté působení ve funkci hlavy státu. S občany se chce rozloučit večerním televizním projevem.

Občanské iniciativy se rozhodly Klausův odchod oslavit sérií happeningů, ať už u Hradu, nebo na Václavském náměstí.

Před polednem Klaus a jeho nástupce Miloš Zeman položili věnec k hrobu první československé hlavy státu Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech. Odcházející a nastupující prezident pak spolu poobědvali v lánském zámku.

Klausovu prezidentskou éru před půlnocí odbije zvon katedrály sv. Víta. Po svěšení prezidentské standarty se areál Hradu symbolicky uzavře až do pátečního příjezdu Klausova nástupce Zemana na inauguraci.

Václav Klaus nicméně nevyloučil, že se vrátí. V bilančním rozhovoru pro Českou televizi, připustil, že pokud budou pokračovat útoky proti němu, mohl by se do politiky vrátit.

"Celý ten souboj, který teď se mnou vedou někteří senátoři, tak to já myslím, že nedělají kvůli ničemu jinému, než by mě za každou cenu do té politiky vtáhli, aby mě donutili je opět v některých příštích volbách porazit. Tak jestli tohle oni chtějí, tak ať v tom prostě pokračují. A pak tedy nezbude, abych já řekl, tak to tedy, holoubci, ne," řekl Klaus.

Minutu poté, co zvony na věži Katedrály sv. Víta odbily půlnoc, byla na Pražské hradě za zvuku fanfár a při asistenci hradní stráže slavnostně svěšena prezidentská standarta. Následně zazněla česká státní hymna v podání v podání Hudby Hradní stráže. Prezidentská standarta bude nad Hradem opět vlát až po nástupu nové hlavy státu. Ceremoniálu přihlížely desítky lidí. Václav Klaus podle informací o půlnoci na Hradě nebyl.

Legendární punková kapela Visací zámek v pražském Lucerna Music Baru zakončila dnešní oslavy odchodu Václava Klause z funkce prezidenta České republiky.;

Václav Klaus nehodlá být po odchodu z Pražského hradu pouhým divákem, řekl to večer ve svém posledním televizním projevu ve funkci prezidenta. "Děkuji všem, kteří mne v mé prezidentské funkci podporovali, kteří se nedali zmást pravidelně se opakujícími kampaněmi mých mocných odpůrců a politických soupeřů. Budu na ně spoléhat i nadále. A oni se mohou spolehnout na mne," řekl v ČT.

Odcházející prezident míní, že na jedné straně jsou spolu s ním ti, kteří realisticky a s pokorou vědí, že změna chování lidí je v demokratickém systému dlouhodobým a evolučním procesem. "Je proto naším úkolem pečlivě střežit a zdokonalovat podmínky, za nichž naše chování a rozhodování probíhá," uvedl.

Na druhé straně podle něj stojí ti, kdo se nadřazují, moralizují a poučují. "Nárokují si, že jsou to oni, kteří vědí, jak snadno a jednoduše zlepšit svět a každého z nás. Většinou jde, bohužel, jen o jejich vlastní sebeprezentaci a o jejich osobní politické cíle, které se snadno vyslovovatelnými a vznešeně znějícími hesly nemají moc společného," domnívá se Klaus.

Vyjádřil se i k ekonomické situaci Česka. Úsporná opatření přivedla zemi do možná zbytečně velké hospodářské stagnace, řekl. Hospodářství podle něj v útlumu asi ještě nějakou dobu zůstane. Protikrizová opatření jsou sice nutná, ale jen obtížně nastavitelná tak, aby přinesla pozitiva, dodal.

Tým Miloše Zemana dnes převzal automobil Škoda Superb, kterým bude vítěz přímé volby jezdit po nástupu do prezidentské funkce. Celkem bude mít tři stejné vozy z mladoboleslavské automobilky. Vozidlo náleží k řadě Laurin a Klement, do které patří nejlépe vybavená auta Škody.

Šéf českého zastoupení firmy Petr Pečenka řekl, že vůz pro Zemana není prezidentský speciál, nýbrž klasický řadový automobil. Případné úpravy na autě podle něj budou provedeny v režii ministerstva vnitra.

V Lucerna Music Baru začal koncertu s názvem Good Bye Klaus. S půlhodinovými vystoupeními se ho na oslavu Klausova odchodu zúčastní například Visací zámek, Airfare, Ester Kočičková + Lubomír Nohavica, Volant nebo Five O'Clock Tea. V sále je zatím přibližně stovka lidí, další přicházejí. Podobné koncerty se až do 9. března uskuteční také v Plzni, Ostravě, Kutné Hoře, Olomouci a Brně.

Dalších osm stovek lidí se se záměrem oslavit Klausův odchod sešlo v podvečer na Václavském náměstí v Praze. Lidé kolem 18:00 zcela zaplnili prostranství pod sochou svatého Václava. Účastníci mohli na velkoplošné obrazovce sledovat záznamy z televizního zpravodajství mapující Klausovo působení, z nichž největší ohlas měl zpravodajský příspěvek zabývající se jeho chilskou příhodou s ceremoniálním perem. Zazpívali hudebníci Ondřej Brousek a Ivan Hlas.

Už odpoledne se asi tři stovky lidí sešly na Hradčanském náměstí, za zpěvu lidových písní pak vyprovodily z Hradu Moranu, která měla připomínat končícího prezidenta Václava Klause. Zapálily ji a vhodily z Karlova mostu do Vltavy.

Vojenské přehlídky u příležitosti uvedení Miloše Zemana do úřadu se v pátek zúčastní 240 vojáků a členů Hradní stráže. Do Prahy kvůli slavnosti přijedou například příslušníci čtvrté brigády rychlého nasazení z Tábora nebo 102. průzkumného praporu z Prostějova. Účastníci přehlídky ponesou celkem 48 historických a bojových praporů.

Armáda zajistí také vypálení slavnostní salvy z Lobkovické zahrady na Petříně, který stojí na dohled od Hradu. Čtyři speciálně upravené kanóny vypálí 21 dělových salv. Děla nestřílejí dělostřelecké náboje. Odpalují jen speciální patrony, které napodobují zvukový efekt při ostré střelbě.

Slavnostní salvy provázely také obě inaugurace Zemanova předchůdce Václava Klause. Speciální děla pálila nad Prahou i při pohřbu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla v prosinci 2011. Podle armády jsou výstřely slyšet až pět kilometrů daleko.

Zvolený prezident Miloš Zeman dnes odpoledne přijel na Pražský hrad, kde se koná generální zkouška jeho páteční inaugurace. Podle Zemana, který s novináři krátce hovořil po příjezdu na Hrad, se oběd s Klausem odehrával v přátelské atmosféře. Končící a nastupující prezident se spolu prý bavili "o životě". Klaus mu údajně nedal žádnou radu, jak vládnout. "Ale určitě se o tom ještě budeme bavit," poznamenal Zeman. Zeman uvedl, že Klausovi slíbil, že jej po konci jeho mandátu "na oplátku" pozve na zámek v Lánech s chotí a případně oběma syny.

Foto: Ludvík Hradilek

Miloš Zeman o své manželce: "Moje žena byla manželkou premiéra, byla manželkou předsedy Poslanecké sněmovny. Máme spolu mnoho společného, například to, že oba nemáme rádi novináře," odpověděl dnes Zeman na otázku, zda se jeho manželka nějak speciálně připravovala na roli první dámy, která ji čeká.

Páteční ceremonii při uctění památky českého patrona sv. Václava, která se uskuteční v katedrále sv. Víta po prezidentském slibu, doplní několik novinek. Modlitba za vlast bude nově součástí dvacetiminutové pobožnosti, které bude předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner. K modlitbě před relikvií sv. Václava jsou přizváni i zástupci dalších církví, řekl dnes ČTK arcibiskupský ceremoniář Vojtěch Mátl.

Účast potvrdil například předseda Ekumenické rady církví (ERC) Joel Ruml spolu s dalším předsednictvem rady, metropolita pravoslavné církve vladyka Kryštof i předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek. Graubner zastoupí kardinála Dominika Duku, jenž se připravuje v těchto dnech v Římě na konkláve. Nového prezidenta bude do svatováclavské kaple zřejmě podle Mátla doprovázet i manželka Ivana a dcera Kateřina.

Předběžný harmonogram k uctění památky sv. Václava

1. Po přivítání ve Zlaté bráně katedrály a pozdravení s prezidentským párem se duchovní odeberou do svatováclavské kaple. Znít bude tiše varhanní preludium a doznívat katedrální zvony. Prezidenta Miloše Zemana s manželkou Ivanou a zřejmě i dcerou kateřinou uvede do kaple arcibiskup Jan Graubner.

2. Prezidentský pár zůstane stát uprostřed kaple, směrem k hlavnímu oltáři. Pražský arcibiskup a předseda Ekumenické rady církví se naopak postaví zády k hlavnímu oltáři a čelem k prezidentskému páru tak, aby nezastínili relikvii sv. Václava.

3. Na začátku obřadu bude přečten úryvek z bible z knihy Přísloví o tom, jak poznat moudrost a jak pochopit výroky rozumnosti, jak si osvojit kázeň, spravedlnost, právo a přímost.

4. Poté bude následovat modlitba za vlast, poděkování sv. Václavu a uctění jeho relikvie. Všichni se společně pomodlí Otčenáš a olomoucký arcibiskup spolu s předsedou Ekumenické rady církví pronesou modlitbu za nového prezidenta.

5. Na závěr pobožnosti přednese prezident republiky svou řeč a na jejím konci uctí mučedníkovu relikvii položením květin.

6. Sbor zazpívá Svatováclavský chorál.

7. Od příslušníka Hradní stráže prezident převezme klíč od dveří do Korunní komory, kde jsou uchovávány korunovační klenoty.

8. Za zpěvu chorálu Hospodine, pomiluj ny! prezident opustí svatováclavskou kapli a v doprovodu olomouckého arcibiskupa vyjde Zlatou branou na třetí hradní nádvoří a bude pokračovat na Hradčanské náměstí, kde položí květiny k soše Tomáše Garrigua Masaryka.

Zdroj: webové stránky Arcibiskupství pražského

Některá dopravní omezení kvůli páteční inauguraci začala v souvislosti s inaugurací platit už dnes ráno. Řidiči nezaparkují v Loretánské ulici a v ulici Ke Hradu, kde dočasně stojí značky zakazující zastavení. Od dnešních 20:00 tu pak až do konce pátečního inauguračního ceremoniálu bude platit zákaz vjezdu, a to v Loretánské ulici od Loretánského náměstí a v ulici Ke Hradu zhruba na úrovni křižovatky Úvozu a Nerudovy ulice. Nad Pražským hradem nebudou moci v době inaugurace přelétávat letadla. Podle informací policejního prezidia sahá bezletová zóna do výšky zhruba dvou kilometrů nad zemí a její průměr je rovněž dva kilometry.

Zájem o Václava Klause, přiživený spory kolem amnestie a podáním senátní žaloby kvůli domnělé velezradě, zdá se kulminoval středečním vzájemným oceňováním s prezidentem Gašparovičem a hodinovým rozhovorem  pro Českou televizi. Nyní se již pozornost médií zvolna otáčí směrem k jeho následovníkovi Miloši Zemanovi.

Víme již například, že nastupujícího prezidenta Miloše Zemana přiveze v pátek ráno na Pražský hrad autokolona doprovázená policejními motocyklisty. K Hradu se zřejmě kolona se Zemanem, která vyrazí z pražských Stodůlek, přiblíží pro dopravu jinak už od dnešního večera uzavřenou Loretánskou ulicí a vjede do něj Matyášovou branou.

Zeman vyrazí na inauguraci společně s manželkou Ivanou a dcerou Kateřinou tak, aby na Hrad přijel okolo deváté ráno. Jeho příjezd bude spojen se symbolickým otevřením areálu, který bude uzavřen od dnešní půlnoci. V polovině noci totiž končí funkční období současnému prezidentovi Václavu Klausovi, kdy bude za zvuku zvonů sv. Víta a hymny stažena prezidentská standarta a "prázdný" Hrad uzavřen.

Foto: Ludvík Hradilek

V Brně se uskuteční party "Klaus odchází, Brno slaví". Alespoň podle ohlasu na Facebooku to vypadá, že nepůjde o masovou akci. Organizátoři mimo jiné slibují přípitek, ohňostroj,  zpěv písní jako "Já, já, já, jenom já" či veřejnou debatu na téma "Sejde z očí, sejde z mysli".

S respektem a uznáním hodnotí ruští komentátoři dekádu prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Ústavní žalobu pro velezradu považují za politický útok na Klausovu reputaci a vztah odcházejícího prezidenta k Rusku za příklad pragmatického přístupu k zahraniční politice.

"Klausův předchůdce na prezidentském postu Václav Havel byl zuřivým atlantistou a kritikem Ruska. Nadával naší zemi důvodně i bezdůvodně, byl účastníkem prakticky všech rusofobních konferencí. Rusko-české vztahy v době jeho vlády stagnovaly, oživil je až příchod Václava Klause," píše se v komentáři agentury NewsBalt od ruského experta na středoevropskou politiku Vadima Truchačova.

"Je pozoruhodné, že při setkáních s Vladimirem Putinem a Dmitrijem Medvěděvem se Klaus nestyděl mluvit rusky. V letech jeho mandátu se ruština znovu stala populární mezi českou mládeží a zaostávala jen za angličtinou a němčinou," všímá si komentář a končí slovy: "Klaus odchází z úřadu s vysoce vztyčenou hlavou."

Dnes ve 20 hodin přednese odcházející prezident Václav Klaus na ČT1 projev, jímž se rozloučí s občany. Již dopoledne se však na You Tube objevilo ironické video "Projev prezidenta republiky Václava Klause k příležitosti složení mandátu", aneb "Veřejná omluva prezidenta republiky Václava Klause".

V něm se končící prezident omlouvá mimo jiné za to, že poničil dobré jméno naší země v Evropě, že se pletl do věcí, kterým vůbec nerozumí, jako třeba tématu globálního oteplování, že vyhlášením amnestie podryl zbytky víry ve spravedlnost. "Vás všechny, drazí spoluobčané, bych chtěl poprosit o odpuštění," říká v závěru této parodie Klaus. Dodá i slova o "pravdě a lásce", tentokrát ale "bez ironie a jízlivosti".

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Při odchodu z lánského hřbitova se oba politici i jejich manželky podepsali do obecní kroniky a kroniky sboru lánských dobrovolných hasičů. Poté nasedli do aut a odjeli poobědvat na zámek.

Návštěvu politiků si nenechaly ujít davy lidí, mezi nimi i řada sokolů. "Chodím sem pravidelně na každé výročí. Jsem sokol a my jsme všechny prezidenty uctívali," řekl ČTK František Kratina ze Stochova. Kvůli přítomnosti dvou prezidentů, odcházejícího a nastupujícího, měl dvojnásobný důvod k účasti. Očekává ale, že budoucí hlava státu i členové vlády "něco udělají pro lidi". "Pro ty prosté lidi, ne pro ty bohaté," podotkl.

Britský deník Financial Times zdůrazňuje, že Václav Klaus končí desetiletí ve funkci žalobou pro velezradu kvůli amnestii. "Poškodila reputaci muže, který byl jedním z gigantů české postkomunistické politiky společně s Václavem Havlem, jenž byl jeho naprostým protikladem a hlavním ideologickým nepřítelem dokonce i po své smrti," napsal ekonomický list.

Až do roku 1989 byl Klaus poměrně neznámým ekonomem, který se stranil politiky jako většina Čechů s výjimkou odvážné skupiny disidentů kolem Havla, uvedly Financial Times. Připomněly i  úspěchy ekonomické reformy, ovšem za cenu vzniku oligarchů, Klausovo bojkotování EU či zřetelný proruský sklon.

Foto: Ludvík Hradilek

Pod titulkem "Na shledanou černému princi" dnes belgický list La Libre Belgique na své webové stránce popsal poslední dny Václava Klause v prezidentském úřadě. Zdůraznil, že Klaus zažívá obtížný závěr prezidentství vzhledem k žalobě z velezrady. List píše i o "škodách, které (Klaus) způsobil obrazu své země během deseti let ve funkci". Prezident dělal maximum pro blokování evropské integrace a podepsal Lisabonskou smlouvu jen za cenu výjimky z charty základních práv, napsal list.

Deník připomíná jeho odpor k registrovanému partnerství ve jménu odmítání "homosexualismu", zpochybňování globálního oteplování a slova o "zeleném fanatismu", který je podle něj stejně nebezpečný jako komunismus". Belgičané si všímají i Klausových skandálních slov o koncentračním táboře v Letech, který podle něj byl  jen "místem, kam se zavírali lidé, kteří nechtěli pracovat", či jeho hanlivé vyjádření o Václavu Havlovi -  "extrémní levičák", svého druhu jakobín z francouzské revoluce. Tím prý ztratil tu trochu sympatií, které ve své zemi měl, uvedl belgický list.

V 11 hodin začal pietní akt u hrobu Tomáše Garrigua Masaryka na lánském hřbitově. Věnce přinesli a jeho památce se poklonili nejen odcházející prezident Václav Klaus a nastupující prezident Miloš Zeman s manželkami, ale i zástupci Poslanecké sněmovny (místopředseda Lubomír Zaorálek), Senátu (místopředsedkyně Miluše Horská), vlády (ministr spravedlnosti Pavel Blažek), rovněž sokolové, političtí vězni či představitelé obce Lány.

Na závěr lánského ceremoniálu zazněla česká státní hymna, nemohla chybět ani oblíbená píseň "tatíčka" Masaryka Ach, synku, synku.

Občanské iniciativy připravily na odpoledne a večer sérii happeningů. Začnou na Hradčanském náměstí kladením narcisek a propisek k živé Klausově soše. Poté se účastníci s Moranou v podobě Klause vypraví na Karlův most, rituálně ji svrhnou do Vltavy. Akci zakončí veselice na Václavském náměstí, jejíž součástí bude promítání filmových sestřihů, které mají připomenout "nejslavnější činy končícího prezidenta". Následovat bude rockový koncert v Lucerna Music Baru.

V Lánech na Kladensku se dnes sejdou nastupující prezident Miloš Zeman a dosavadní prezident Václav Klaus. Položí věnec k hrobu zakladatele Československa Tomáše Garrigua Masaryka a v lánském zámku, tradičním venkovském prezidentském sídle, společně poobědvají. Dosavadní hlavě státu Klausovi dnes vyprší mandát a Zeman ho v pátek vystřídá ve funkci.

 

Právě se děje

Další zprávy