Zemanova inaugurace uzavře i Schwarzenberský palác

ČTK ČTK
4. 3. 2013 16:00
Omezení se týká všech návštěvnických objektů Pražského hradu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Inaugurace Miloše Zemana uzavře v pátek dopoledne všechny návštěvnické objekty Pražského hradu. Od pondělka až do soboty se turisté nedostanou do horního podlaží Starého královského paláce, uvedla Správa Pražského hradu na webu.

V pátek zavřou své brány také objekty Národní galerie na Hradčanském náměstí, tedy Schwarzenberský a Šternberský palác.

"V den konání aktu, 8. března 2013, budou všechny návštěvnické objekty Pražského hradu otevřeny až od 12:30 hodin," upozornil Hrad.

Národní galerie v Praze v pátek na přání Kanceláře prezidenta republiky uzavře na celý den Schwarzenberský palác, kde sídlí stálá expozice Baroko v Čechách, a Šternberský palác, ve kterém je sbírka evropského umění od antiky do závěru baroka.

"Ostatních objektů Národní galerie v Praze se omezení nedotkne a jsou otevřeny v rámci běžného návštěvnického provozu od 10 do 18 hodin," sdělila tisková mluvčí galerie Eva Kolerusová.

Na zajištění klidného průběhu inaugurace se chystá i pražská policie. "Veškerá bezpečnostní opatření jsou dosud v přípravě. Probíhají koordinační porady a stanovují se plány opatření," napsala vedoucí tiskového oddělení Andrea Zoulová. Podrobnější informace policie zveřejní v dalších dnech.

Nastupující hlava státu Zeman přijede v pátek na Hrad v 09:00 ráno. O hodinu později začne ve Vladislavském sále Hradu společná schůze obou komor Parlamentu ČR, v jejímž průběhu Zeman složí prezidentský slib. V 11:00 se uskuteční dvacetiminutová vojenská přehlídka na třetím hradním nádvoří.

Po jejím skončení navštíví nový prezident svatovítskou katedrálu, kde položí květiny k ostatkům svatého Václava. Těsně před polednem pak přinese věnec k Masarykově soše na Hradčanském náměstí a setká se zde s občany. Slavnostní program se uzavře ve 14:00, kdy skončí Zemanův oběd s politickými představiteli.

 

Právě se děje

Další zprávy