Žádné otálení, občanský zákoník má platit od ledna 2014

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 2. 2013 14:57
Do zavedení nového občanského zákoníku se již investovaly desítky milionů, sdělil Nečas
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda neposunula datum účinnosti občanského zákoníku. Stále má začít platit od ledna 2014. Kabinet také schválil doprovodné zákony ke kodexu.

Podle premiéra Petra Nečase je to právně nejlogičtější krok. Do zavedení nového občanského zákoníku a do proškolování navíc již byly investovány desítky milionů korun. "Kdyby se ta platnost posunula, museli by se znovu proškolovat," dodal premiér.

O případném pozdržení platnosti se prý na středečním jednání vlády ani nevedlo žádné hlasování. "Po dlouhé, podrobné a odborné diskusi jsme se na platnosti nového občanského zákoníku od 1. ledna 2014 jednomyslně shodli," dodal Nečas.

Jeho kabinet nicméně počátkem února řešil, zda účinnost zákoníku neodložit na později.

"Je možné, že otázku odložení účinnosti občanského zákoníku někdo otevře. V souvislosti s předkládanou doprovodnou legislativou by to bylo logické," sdělil ministr a předseda legislativní rady vlády Petr Mlsna před zasedáním. On sám prý podobné hlasování iniciovat nebude.

Možný odklad účinnosti zákoníku nedávno zmiňoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), a to v souvislosti se zmrazením všech změn daní, s nimiž vláda do konce volebního období počítala.

O odložení účinnosti občanského zákoníku hlasovala počátkem února i Poslanecká sněmovna. KSČM navrhovala odklad o rok, aby se odborná i laická veřejnost mohla s rozsáhlým návrhem lépe seznámit. Poslanci tento návrh odmítli.

Nový občanský zákoník: Od 1. 1. 2014

Podle ministerstva spravedlnosti není k odkladu účinnosti důvod. "Doprovodnou legislativu předložilo ministerstvo vládě podle schváleného plánu legislativních prací již v prosinci minulého roku. V průběhu ledna a února ji posuzovala a minulý čtvrtek definitivně schválila Legislativní rada vlády.

"Všechny přípravy na termín 1. ledna 2014 jsou tak v plném proudu a není důvod k obavám," řekl náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. Upozornil, že úřad k novému občanskému zákoníku spustil také vzdělávací projekt, který podpořila téměř 20 miliony korun Evropská unie.

Mezi návrhy, kterými se ministři měli na středeční schůzi zabývat, je doprovodný zákon k občanskému zákoníku, novela insolvenčního zákona a občanského soudního řádu a nový zákon o zvláštních řízeních soudních.

Z předložených návrhů přináší největší množství změn samotný doprovodný zákon k civilnímu kodexu. V reakci na věcné novinky obsažené v novém zákoníku mění celkem 71 právních předpisů. Zahrnuje změny technického rázu, například v oblasti podnikání, ochrany spotřebitele, sociálních věcí či školských předpisů.

Jak se změní občanský soudní řád?

S novým občanským zákoníkem je potřeba sladit také občanský soudní řád. Ministerstvo spravedlnosti se po vzoru Německa nebo Rakouska rozhodlo nově rozdělit úpravu občanskoprávních soudních řízení do dvou samostatných zákonů.

Občanský soudní řád bude napříště upravovat pouze takzvaná sporná řízení - tedy ta, která mají dvě strany: žalobce a žalovaného. Podle nového zákona o zvláštních řízeních soudních se pak bude postupovat například v opatrovnických věcech, v řízení o pozůstalosti, ve věcech ochrany proti domácímu násilí či ve věcech péče soudu o nezletilé.

Návrh na změnu insolvenčního zákona obsahuje mimo jiné nový způsob určování insolvenčních správců. Podle ministerstva by měl přispět ke zvýšení transparentnosti insolvenčního řízení.

K novému kodexu se kriticky vyjadřuje i ČSSD. Je pravděpodobné, že pokud by sociální demokracie vyhrála příští volby, doznal by obsah zákoníku změn.

 

Právě se děje

Další zprávy