Štěch vládě: S restitucemi počkejte na verdikt soudu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 2. 2013 16:08
Premiér má smlouvy s církvemi podepsat v pátek
Předseda Senátu Milan Štěch.
Předseda Senátu Milan Štěch. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se připojil k výzvám vládě, aby s uzavíráním smluv s církvemi počkala na rozhodnutí Ústavního soudu.

Vláda smlouvy o finančním vyrovnání schválila ve středu, premiér Petr Nečas (ODS) je má podepsat v pátek. K odkladu vyzvaly vládu i opoziční politické strany nebo advokát zastupující senátory žádající po Ústavním soudu zrušení zákona o církevních restitucích.

Návrh na zrušení podala i ČSSD, což ostře kritizoval předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, a označil to za pokus o zneužití Ústavního soudu.

Štěch v otevřeném dopise Nečasovi připomněl, že na uzavření smluv dává zákon vládě lhůtu až do konce letošního září. "Vláda, která je přesvědčena o ústavnosti zákona, má tak dostatek času pro uzavření smluv s církvemi a náboženskými společnostmi a nic jí nebrání, aby vyčkala rozhodnutí Ústavního soudu ve věci," uvedl předseda Senátu.

Připomněl, že kromě osmnácti senátorů podali ústavní stížnosti na zákon o církevních restitucích i poslanci. Poznamenal také, že veřejnost zákon většinově odmítá.

"Mělo by tak být naší společnou snahou usilovat o společenské zklidnění, porozumění v odlišných občanských a politických postojích, jejich respektování a nahlédnout na majetkové narovnání především skrze právo a ústavnost," vyjádřil se Štěch.

"Právě v takových výjimečných situacích je namístě, aby vláda zůstala zdrženlivá, respektovala dělbu mocí a umožnila Ústavnímu soudu rozhodnout," dodal.

Předseda Senátu také uvedl, že uzavření smluv by znamenalo v zásadě jednorázové naplnění zákonem upravených vztahů mezi státem a církvemi, "a to pravděpodobně nevratně".

Dopis byl podle senátní tiskové tajemnice zaslán na vědomí rovněž dosluhujícímu prezidentovi Václavu Klausovi, jeho nástupci Miloši Zemanovi, církvím a parlamentním politickým stranám.

Poslanec ODS Marek Benda se proti snahám ČSSD zvrátit zákon o církevních restitucích ohradil s tím, že Ústavní soud není součástí parlamentu a má dohlížet na to, aby nikdo nezneužíval pravidla, na kterých se parlament shodne.

"Stále nemohu uvěřit tomu, že Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD, mohl veřejně prohlásit, že očekává, že nově jmenovaní členové ústavního soudu budou přístupnější argumentům sociálních demokratů. Nesmí a nemohou," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy