Nečas Němcům: Litujeme křivd způsobených vyhnáním

Domácí Domácí
21. 2. 2013 13:40
Nečas jako vůbec první český premiér vystoupil v Bavorském zemském sněmu v Mnichově
Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Reuters

Mnichov - Historicky poprvé vystoupil předseda české vlády Petr Nečas před poslanci Bavorského zemského sněmu. Ve svém projevu vyjádřil politování nad poválečnými křivdami způsobenými vyháněním Němců z Československa. 

Když bylo toto téma zmíněno v  prezidentské volební kampani Karlem Schwarzenbergem, vyvolalo u české veřejnosti negativní vášně, podpořené soupeřem Milošem Zemanem a jeho týmem.
 
"Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny," řekl v Bavorsku český premiér.
 
Německy mluvící obyvatelé českých zemí podle předsedy vlády Petra Nečase byli přínosem pro hospodářský a kulturní rozvoj tohoto prostoru v celé jeho historii.

Nečas: Napravit už můžeme jen velmi málo

"Je ale nade vši pochybnost jasné, že se nemůžeme vrátit do doby před 80 lety. Musíme si přiznat, že můžeme napravit jen velmi málo z toho, co špatného se v dějinách stalo. Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit," dodal premiér.
 
Předseda vlády také připomněl, že jedním z nejvýznamnějších kroků k vyrovnání se s minulostí a zbavení se politických, ale i lidských emocí byla Česko-německá deklarace z roku 1997.

Dalším významným krokem podle něj bylo prohlášení české vlády ze srpna 2005, kterým odsoudila tehdejší paušální nazírání na bývalé německé spoluobčany a omluvila se za příkoří, které československé orgány způsobily německým odpůrcům nacismu, kteří si za své postoje během války naopak měli zasloužit naše uznání.
 
První oficiální návštěva českého premiéra Petra Nečase v sousední spolkové zemi navazuje na návštěvy bavorského ministerského předsedy Horsta Seehofera v Praze v letech 2010 a 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy