Vláda nechce zakázat těžbu plynu hydraulickým štěpením

ČTK ČTK
20. 2. 2013 12:40
Autoři novely z řad ČSSD a VV poukazují na negativní dopady těžby břidlicového plynu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda se ve středu podle informací ČTK postavila proti zákazu hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu.

Poslanecká norma podle ní obsahuje sporné body.

Autoři novely z řad zákonodárců ČSSD a Věcí veřejných (VV) poukazují na negativní dopady těžby břidlicového plynu na životní prostředí. O konečném osudu návrhu rozhodne Parlament.

Stát by podle novely vždy odepsal zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen hydraulickým štěpením hornin. V případě, že by někdo porušil zákaz používat tuto metodu, hrozila by mu až desetimilionová pokuta. Do výše dvou milionů korun by mohly úřady postihovat průzkum ložiska hydraulickým štěpením hornin.

Předběžné stanovisko vlády ale poukazovalo na to, že v Česku žádná ložiska břidlicového plynu nejsou; když by podle zákona nemohla být vyhledávána, povinnost jejich odpisu je nadbytečná.

Předloha by prý zakázala i běžně prováděné "dotěžování" klasických ložisek ropy a plynu, přípravu podzemních zásobníků plynu nebo průzkum a využívání zdrojů minerálních vod a zdrojů hydrotermální energie.

Kolik stojí zdraví poškozené těžbou uhlí? Známe odpověď

"Navrhovaný zákon zakazuje činnost, která je u nás občas využívána, ale doposud nebyly nikde zjištěny její významnější negativní dopady na životní prostředí," stálo v návrhu stanoviska.

O povolení hydraulického štěpení usilovaly dvě firmy v několika lokalitách, vzbudilo to odpor místních obyvatel. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) ovšem loni v listopadu uvedl, že nepodpoří zákon, který by v Česku těžbu břidlicového plynu jednou provždy zakázal. Navrhuje moratorium na těžbu i na průzkum ložisek do roku 2014. Do té doby by stát stanovil podmínky.

Kabinet ve středu dále schválil zprávu ministerstva životního prostředí o aktuálním stavu těžby nekonvenčních zdrojů zemního plynu a jejich předpokládaných dopadech. Vláda se usnesla na tom, že se nebude stanovovat průzkum, pokud nebude zajištěna ochrana životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy