Mathé ministrem kultury? Je to ve vzduchu, říká

Domácí ČTK Domácí, ČTK
14. 2. 2013 19:24
Petr Gazdík i ministryně Hanáková však jakékoli jednání o změně odmítají
Ivo Mathé.
Ivo Mathé. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Za velmi neformální a předběžnou označil v rozhovoru končící šéf Akademie múzických umění (AMU) Ivo Mathé svou debatu s vedením TOP 09 o možnosti nástupu do čela ministerstva kultury.

Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je partnerem TOP 09 a podle vzájemné dohody obou politických uskupení za resort kultury odpovídá, poznamenal, že s nikým o výměně nynější ministryně Aleny Hanákové nejedná. "K ničemu takovému se nechystám ani jsem o ničem takovém s paní ministryní nemluvil," řekl Gazdík. 

V podvečerním rozhovoru v České televizi Gazdík uvedl, že "v tuto chvíli" je ministryní kultury Hanáková. "A myslím, že v příštích dnech se na tom nic měnit nebude," dodal.

Stejně se na Radiožurnálu vyjádřila i sama ministryně. Prý má plnou podporu strany. "S Petrem Gazdíkem jsem o tom mluvila a říkal, že on sám ani vedení Starostů k tomuto kroku nemíní přistoupit a neuvažují o něm," řekla Hanáková.

"Je to vysoko ve vzduchu, až ve stratosféře," prohlásil Mathé k informacím deníku Mladá fronta Dnes (MfD), že se jeho jméno objevuje v souvislosti se změnou na ministerstvu kultury. Nic potvrzeného ale podle něj není. Jednání o možnosti jeho nástupu prý byla velmi předběžná, osloven ze strany TOP 09 ale Mathé v této věci podle svých slov byl.

V TOP 09 má přitom podobné otázky na starosti přímo předseda strany a ministr zahraničí Schwarzenberg. Toho v nedávné prezidentské volbě výrazně podporovali mnozí umělci, kteří jsou ale zároveň dlouhodobě nespokojeni s výkonem Hanákové v čele ministerstva. 

Přitom když před druhým kolem prezidentské volby čelil předseda TOP 09 Schwarzenberg otázce moderátora, jak se slučuje kritika ministryně kultury ze strany umělců s tím, že hodně umělců podporuje právě Schwarzenberga, předseda TOP 09 bez mrknutí opáčil, že to je zcela věcí politického dvojčete Topky - hnutí Starostové a nezávislí.

"To je naprosto jejich záležitost, nikoliv naše," prohlásil tehdy doslova Schwarzenberg.

Trápení zvířátek

Prvním ministrem za hnutí STAN byl Jiří Besser, kterého v prosinci 2011 vystřídala právě Hanáková. V ČT Gazdík později připustil, že ministerstvo má pod vedením Hanákové problém s mediální komunikací. Ministryně má ale podle něj za sebou i řadu úspěchů, například prosazení církevních restitucí.

Starostové prý budou v příštích týdnech se Schwarzenbergem o situaci na ministerstvu diskutovat, klíčovou roli šéfa TOP 09 v personálních otázkách Gazdík respektuje.

"My se tu situaci budeme snažit uklidnit. A poté se sejde předsednictvo Starostů a nezávislých společně s Karlem Schwarzenbergem a nějakým způsobem rozhodneme. Buď zachováme paní ministryni na ministerstvu kultury, nebo najdeme jiného kandidáta," řekl Gazdík v ČT.

Zástupci TOP 09 i hnutí přitom v neformálních rozhovorech už delší dobu připouštějí, že není nejsilnější ministryní. "Jasně že je to trápení zvířátek," řekl jeden z vlivných politiků TOP 09. Ve čtvrtek odpoledne se má před budovou ministerstva uskutečnit demonstrace proti nízké podpoře živého umění.

O možnosti, že by respektovaný bývalý ředitel České televize Mathé kulturu vedl, přitom Schwarzenberg uvažoval už v roce 2011, když byl hledán Besserův nástupce. S Mathém o věci tehdy jednali, ze spolupráce ale nakonec sešlo i kvůli jeho angažmá v čele AMU. Tam mu ale nyní končí funkční období, střídá jej Jan Hančil.

Je přitom možné, že zveřejnění informací o zákulisních jednáních s Mathém může jeho případný nástup do čela ministerstva kultury zkomplikovat i kvůli tomu, že o věci byli informováni zástupci hnutí Starostů.

 

Právě se děje

Další zprávy