V ODS vypukla řež o anonymní akcie, hraje se o hodně

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
13. 2. 2013 20:00
Suchánkův návrh by pardonoval stávající akcie na doručitele, část poslanců ODS je pro
Pavel Suchánek při návratu z Dubaje.
Pavel Suchánek při návratu z Dubaje. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna odložila závěrečné hlasování o zaknihování dnes zcela anonymních akcií. Oficiálním důvodem byla nepřítomnost ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), fakticky ale kvůli problému uvnitř klubu ODS s pozměňovacím návrhem jejího poslance Pavla Suchánka.

Jeho pozměňovací návrh, který podal ve druhém čtení, jde totiž proti záměru celého zákona. Podle Suchánka by musely všechny nové akcie být neanonymní, ale ty stávající by klidně anonymními mohly zůstat.

Pro to, že důvodem odložení nebyla nepřítomnost ministra spravedlnosti, svědčí i fakt, že jinou jeho předlohu dopoledne projednali poslanci i bez něj.

"Chyběly by nám hlasy"

"Neměli prostě dost hlasů, tak to odložili," říká jeden z opozičních poslanců. A jeho slova potvrzují i někteří z řad koalice - a to jak z TOP 09, tak z ODS.

"Je to řež," řekl Aktuálně.cz jeden z poslanců ODS a dodal: "Ta slušnější část je proti, je tam ale skupinka, která jde za Suchánkem." Podle něj nejde o většinu, ale jejich hlasy by při schvalování celého zákona chyběly.

Suchánkův návrh by pomohl těm firmám, jejichž struktura je na neidentifikovatelných akcionářích postavena.

Mezi podobnými společnostmi jsou například i majitelé čtyř fotovoltaických elektráren, které se svou velikostí řadí k deseti největším v Česku.

Akcie na doručitele

Příkladem může být Czech Vepřek: jeho vlastníkem je firma FVE Czech Novum, kterého vlastní z 63 % firma Decci s akciemi na doručitele a z 37 % firma Berlanga Uzbekistan se sídlem v Amsterdamu.

Jedná se ale také o stavební společnosti či některé dřevařské firmy. Akcie na doručitele měla ale i firma, která zaváděla v Praze opencard.

Sám Pavel Suchánek je známý svým výletem za golfem do Dubaje, kdy letenky za společnost zaplatil jeho asistent v hotovosti a poslanec dodnes zcela nedoložil, že peníze byly jeho.

"My pro zákon z dílny pana Suchánka ruku nezvedneme. Tedy pro ten jeho pozměňovací návrh určitě ne a zvažujeme, zda pak pro zákon jako celek," říká předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Teď klečí na Suchánkovi, aby to stáhl," říká jeden z poslanců TOP 09 a jeho kolega z ODS anonymně potvrzuje: "Bylo by to nejlepší řešení, donutit ho, aby pozměňovák stáhl."

 

Právě se děje

Další zprávy