Hrad stále mlčí. Autory amnestie Zaorálkovi neprozradil

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 2. 2013 14:05
Politik žádal o údaje podle zákona o svobodném přístupu k informacím, zvažuje žalobu
Foto: Jan Němec

Praha - Hrad odmítl místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi sdělit, kdo je autorem amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus.

Zaorálek o údaje žádal podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Proti odpovědi Hradu se chce odvolat přímo ke Klausovi. Poté bude případně zvažovat žalobu. Zaorálek to řekl v neděli České televizi.

Podle místopředsedy sociální demokracie reagoval Hrad na jeho otázky "naprosto arogantně".

"Dostal jsem odpověď, která vlastně ani není odpovědí z hlediska zákona, protože je to sdělení, že se mi prostě nic neřekne," řekl v pořadu České televize Zaorálek.

Podle odpovědi Klausovy kanceláře má prezident z ústavy plynoucí právo udělit amnestii a není povinen ji dále vysvětlovat, uvedl Zaorálek. "Takže se vlastně nemůžu dozvědět nic," dodal místopředseda Poslanecké sněmovny.

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil souhlasí se Zaorálkovým názorem, že by Klausova kancelář měla tak důležitý čin, jakým je amnestie, vysvětlit. "V takto významném rozhodnutí orgánu veřejné moci, které tak významně ovlivní trestní politiku země a podle mého názoru bohužel negativně, by ty informace veřejnost měla dostat," řekl Pospíšil.

Zaorálek plánuje, že se s odpovědí Hradu odvolá přímo ke Klausovi. Pokud ani poté nedostane odpověď, kdo je autorem prezidentské amnestie, bude zvažovat podání žaloby, podotkl v České televizi.

"Já si myslím, že soudní spory mezi politiky situaci neprospívají. Na druhou stranu jsem znám tím, že nesouhlasím s amnestií," reagoval Pospíšil. Někdejší ministr spravedlnosti podle svých slov rozumí tomu, že se Zaorálek snaží získat podrobnosti o přípravě prezidentské amnestie.

Dosluhující prezident vyhlásil amnestii na Nový rok na závěr svého tradičního projevu. Milost kromě odpuštění krátkých trestů ukončila trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let.

Bez závěru tak skončily některé ostře sledované kauzy týkající se korupce či závažné hospodářské kriminality. Amnestie byla široce kritizována.

 

Právě se děje

Další zprávy