Grebeníček zpochybnil oběť Palacha, sněmovna zabouřila

Jakub Novák
8. 2. 2013 11:59
Poslanecký návrh, aby se 16. leden stal Dnem památky Jana Palacha, prošel do druhého čtení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Návrh na to, aby si Česká republika každý rok 16. leden připomínala jako Den památky Jana Palacha, vyvolal ostrou diskusi na zasedání Poslanecké sněmovny.

Postaral se o to bývalý předseda KSČM, poslanec Miroslav Grebeníček, který v rozpravě napadl důvodovou zprávu k návrhu. Podle něj Palach není symbolem boje proti totalitní komunistické moci.

"Je naprosto správné připomínat oběť Jana Palacha. Důvodovou zprávu je však třeba hodnotit s výhradami. Navrhovatelé se tu uchylují k svéráznému výkladu historických událostí. Jejich účelová úprava minulosti signalizuje mnohé. Například tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící," řekl ve svém projevu Grebeníček.

Po větě, že se Palach "nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa", už ale začala část poslanců bouchat do lavic a dokonce odcházet ze sálu.

"Jeho sympatie patřily především reformním komunistům, kteří měli podporu i ve všech strukturách svazu vysokoškolského studentstva," dodal Grebeníček.

Na závěr potom ještě řekl, že chce být správně pochopen a že návrh podpoří: "Jan Palach ano, ale mizerná důvodová zpráva ne."

Přesto za to sklidil ostrou kritiku z mnoha stran.

Myšlenková manipulace?

"Komunisté ukázali, že se jejich myšlení za 45 let nijak nezměnilo, že přemýšlejí stále stejně demagogicky a fanaticky," reagovala na jeho vystoupení Jana Černochová (ODS).

Ještě o něco dál zašla Miroslava Němcová (ODS).

"Pan poslanec Grebeníček tu předvedl myšlenkovou manipulaci. Neměl by tu v této věci ani vystupovat, vím, že jsme na půdě Poslanecké sněmovny - ale jsou tu nějaké etické limity," uvedla Němcová a udělala reklamu na pořad HBO věnovaný právě Palachovi.

Foto: Vojtěch Marek

Bez diskuse?

Komunistická poslankyně Marta Semelová v reakci na kritiku postoje KSČM na plénu prohlásila, že "jste to vy, kdo tu falšuje historii, kdo vydává vrahy za hrdiny a hrdiny za vrahy".

O něco konstruktivnější byl ve svém projevu předseda komunistické strany Vojtěch Filip.

"Nemůžeme souhlasit s tím, aby důvodová zpráva byla jednostranná. Nemá suplovat historický výzkum. Nebojme se o tom diskutovat a mít různé názory," řekl.

Podívejte se: Unikátní snímky připomínají Palachovu oběť proti sovětské okupaci

Grebeníčkova slova ostře odsoudil místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka.

"Někdy je mně vyčítáno, že stále upozorňuji na zločiny komunismu a nereformovatelnou KSČM. Věty soudruha Miroslava Grebeníčka o Palachovi však dávají za pravdu mně, a ne těm, kteří prohlašují KSČM za demokratickou stranu. Věřím, že v příštích volbách si budou voliči slova Miroslava Grebeníčka pamatovat a nedopustí, aby se KSČM stala vládní stranou, jak naznačuje ČSSD i budoucí prezident Miloš Zeman."

Připomínka nebezpečí kolaborace

Podle sociálního demokrata Vítězslava Jandáka "Jan Palach ani žádnou důvodovou zprávu nepotřebuje"; jeho bývalý spolustraník Jiří Paroubek (LEV 21) zase v rozpravě navrhl přidání Jana Zajíce.

"Musíme si říct, proč je toto téma důvodem k tomu, si ho připomínat. Protektorátní historie se v roce 1968 vracela. Palach je pro mě bezútěšnou postavou - vůbec nechtěl umřít, chtěl to přežít a myslel si, že to přežije. Nechtěl pokračovat ve zbabělosti, která se ustanovovala jako národní model přežití. Pro mě je Palach připomenutím této nebezpečné tendence kolaborovat pro vlastní záchranu," řekl k návrhu Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Stalo se tak krátce před tím, než poslanci poslali - ve zkrácené projednávací lhůtě - návrh do druhého čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy