Konec anonymních akcií? Poslanec ODS navrhuje výjimku

Jakub Novák
6. 2. 2013 20:00
Pavel Suchánek chce, aby se současné akcie na majitele nemusely měnit
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci ve druhém čtení schválili návrh zákona, který by mohl prakticky skoncovat s anonymními akciemi.

V případě jeho definitivního schválení by se od prvního ledna příštího roku měly veškeré anonymní akcie "na majitele" převést na transparentní akcie na jméno.

Veškerá snaha, která přípravě návrhu zákona předcházela, by však mohla přijít vniveč v případě, že by byl schválen návrh předsedy rozpočtového výboru Pavla Suchánka (ODS).

Podle jeho pozměňovacího návrhu by sice všechny nově vydané akcie měly být již na jméno, u těch současných by však jejich anonymitu chtěl zachovat.

"Listinné akcie na majitele platně vydané před účinností zákona nadále platně existují," stojí v jeho pozměňovacím návrhu.

Suchánek to zdůvodňuje zejména finanční náročností přeměny akcií na majitele na akcie na jméno. Připomeňme, že jde o politika, který před několika lety sháněl pro dopravní lobby letenky na golf do Dubaje a nikdy docela nevysvětlil, jak byla cesta financována. 

Odtajnit akcie? Příliš drahé

"Celkové náklady se odhadují na přibližně 390 milionů korun, další dvě varianty přeměny akcií na majitele budou tedy ještě nákladnější. To firmám s akciemi na majitele v době recese může ještě více přitížit," stojí v důvodové zprávě k jeho návrhu.

České firmy by tak podle něj byly znevýhodněny oproti svým polským a německým konkurentům, kteří "podobnou transformací projít nemusí".

Od svého návrhu si slibuje snížení administrativních nákladů a zachování konkurenceschopnosti českých akciových společností s akciemi na majitele ve srovnání s jejich konkurenty.

Ve sněmovně bez komentáře

Při načítání návrhu na plénu Poslanecké sněmovny se k němu však nijak blíže nevyjádřil.

Snad jediným opravdu kladným bodem jeho návrhu je související změna zákona o veřejných zakázkách, který umožňuje uplatnění stejného metru jak pro české, tak právě pro polské či německé firmy v případě, že by se chtěly v Česku ucházet o veřejnou zakázku.

Krůček vpřed

Podle původního vládního návrhu zákona by si firmy mohly anonymní akcie uchovat pouze v případě, že si je nechají "imobilizovat" - tedy, že je uloží u zákonem registrovaného správce a nadále s nimi neobchodují.

Na rozdíl od současného stavu se tak policie v případě potřeby dozví, komu vlastně akcie patří.

 

Právě se děje

Další zprávy