TOP 09 má své jméno pro NKÚ. Nemusí vadit ani opozici

Domácí Domácí
5. 2. 2013 13:35
TOP 09 navrhne do čela NKÚ bývalou náměstkyni ministra financí Danu Trezziovou
Foto: Vojtěch Marek

Praha - TOP 09 navrhne koalici do čela Nejvyššího kontrolního úřadu Danu Trezziovou, bývalou náměstkyni ministra financí.
"Ano, to je to jméno," potvrdil Aktuálně.cz jeden z poslanců TOP 09.

Topka tak chce prosadit na prezidentku NKÚ nestranickou osobnost. Nominace vlastního kandidáta zároveň opomíjí nepsané právo ODS navrhnout svého kandidáta.

ODS ale už v uplynulém roce navrhovala aktivní nebo vysloužilé politiky: tehdy poslance Ivana Fuksu, poslankyni Zdeňku Horníkovou, nově prosakovalo jméno exhejtmana Jana Zahradníka.

Jméno Dany Trezziové chce sice TOP 09 projednat v koalici, ale pokud jí zejména ODS nepřijme, otevírá se prostor pro plán B, o kterém už v pondělí psal deník Insider: prosadit kandidáta ODS s podporou opoziční ČSSD.

Sociální demokraté v úterý tuto možnost ani nepotvrdili, ale ani nevyloučili.

"Jméno ještě nemáme," přiznal Insideru v pondělí předseda poslanců ODS Marek Benda. Ten nicméně doufá, že se koalice shodne na jménu dříve, než bude v tajném hlasování prezidenta NKÚ volit sněmovna.

ODS se zlobí

Pokud Topka skutečně prosadí svého kandidáta s podporou opozice, bude to další rozmíška v koalici.

"Do toho od začátku hází vidle Kalousek," řekl Insideru jeden z poslanců za ODS. "ODS je naštvaná. Podle nepsaných pravidel jsme to právě my, kteří by teď měli šéfa NKÚ nominovat."

A dodává: "Topka od počátku torpédovala naše návrhy: že to nesmí být straník, že to nesmí být aktivní politik."

Právě Trezziová je dobrý kandidát pro prohlasování spolu s opozicí. Byla náměstkyní nejen ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ale i Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Trezziová pracuje v soukromé auditorské firmě BDO, již si v roce 2011 najaly například Věci veřejné na forenzní audit svého účetnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy