Schwarzenberg jede do Německa: Nic žehlit nebudu

Tereza Šídlová
1. 2. 2013 14:25
Ministr zahraničí absolvuje první cestu do Německa od vypjaté volební kampaně
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poprvé od vyostřené kampaně, v níž Miloš Zeman a jeho tým vsadili na historické antiněmecké nálady, jede český představitel na návštěvu Německa.

Shodou okolností je to právě poražený kandidát Karel Schwarzenberg, který v pátek míří do Mnichova na každoroční bezpečnostní konferenci.

Po vyhrocené kampani zazněly v německém tisku hlasy, aby Berlín nespěchal s pozvánkou na návštěvu pro nově zvoleného českého prezidenta Miloše Zemana.

Ministr zahraničí krátce po zvolení svého soupeře řekl, že osobně nehodlá "žehlit" Zemanovou kampaní rozkolísané česko-německé vztahy.

"Já za něj (Miloše Zemana - pozn. redakce) nezodpovídám. Budu dělat svou práci na ministerstvu, ale není mým úkolem mentorovat prezidenta," řekl Schwarzenberg hned po své volební porážce minulou sobotu novinářům na dotaz, zda se bude snažit napravit česko-německé vztahy.

Hostem i Joe Biden 

Na konferenci míří Schwarzenberg do bavorské metropole. Prostředí ale bude mezinárodní a její oficiální témata budou vzdálená česko-německým sousedským rozporům: budoucnost EU, evropská obrana či euroatlantická bezpečnost. Mezi hosty je i americký viceprezident Joe Biden.

Témata české prezidentské kampaně před druhým kolem však přijali Němci s rozpaky.

Zemanovská strategie, do níž se zapojila i rodina Klausova, byla totiž zacílená na hned několik citlivých faktorů: lživé argumenty, že Schwarzenbergova rodina podporovala nacisty, ministrův život v emigraci (v době komunistické totality žil v Rakousku), nebo to, že mateřština manželky ministra je němčina.

Silnou kartou se staly i dlouho spící Benešovy dekrety, Zeman Schwarzenberga napadal, že hájí zájmy sudetských Němců. A to i přes to, že se Schwarzenbergovy rodiny, která se naopak podle historiků vzepřela nacistům, dekrety netýkají.

"Mluvíte jak sudeťák," zaútočil například na Schwarzenberga Zeman v jedné z televizních debat.

Živoucí známka důvěry

Berlín oficiálně reagoval na kampaň shovívavě. Německý prezident Joachim Gauck, který nedávno navštívil Česko a poklonil se památce lidických obětí, Zemanovi vstřícně pogratuloval.

"Jste živoucí známkou důvěry, která byla v minulých desetiletích kontinuálně vybudovávána. Zesilovat tuto důvěru a prohlubovat ji zůstává naším společným úkolem," uvedl podle ČTK Gauck.

V německém a rakouském tisku si ale Zeman naopak vysloužil kritiku za to, že se v předvolební kampani proti Schwarzenbergovi vymezoval hlavně proti takzvaným Benešovým dekretům a poválečnému vysídlení sudetských Němců.

Německý deník Die Welt kvůli tomu berlínské vládě doporučil, aby Zemana do Německa nyní nezvala.

"Předvolební kampaň a i volební výsledek jasně ukazují, že tohle 'zpracovávání', vyrovnávání se s minulostí je teprve na samém počátku. A že velkou část veřejnosti to vůbec nezasáhlo," řekl v rozhovoru s deníkem Insider ke kampani šéf Sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndt Posselt.

Česko-německé vztahy na prezidentské úrovni v minulosti narušoval spíš pohled na EU. Prezident Václav Klaus je hlasitým kritikem Bruselu a Německo je naopak tahounem hlubší evropské integrace.

 

Právě se děje

Další zprávy