SPOZ je po volbách v kurzu. Hlásí se jí noví členové

ČTK ČTK
29. 1. 2013 16:07
Kvůli přílivu nových členů strana zvažuje zpřísnění podmínek vstupu
Až desítky nových zájemců o členství hlásí některé krajské výbory SPOZ. Ilustrační foto.
Až desítky nových zájemců o členství hlásí některé krajské výbory SPOZ. Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Až desítky nových zájemců o členství hlásí některé krajské výbory Strany práv občanů - Zemanovci (SPOZ) po vítězství Miloše Zemana v prezidentské volbě.

Zeman porazil o víkendu ve druhém kole Karla Schwarzenberga (TOP 09) se ziskem 54,8 procenta hlasů.

Předseda SPOZ Vratislav Mynář věří, že vítězství čestného předsedy straně pomůže, ale kvůli přílivu nových členů zvažuje zpřísnění podmínek vstupu.

SPOZ by se mohla po zvolení Zemana prezidentem výrazně rozrůst třeba v Pardubickém kraji. "V posledních dnech přišlo několik desítek zájemců o vstup do SPOZ," řekl místopředseda krajského výboru strany Roman Doležal.

Zatím mají Zemanovci v kraji asi 180 členů. Zvýšený zájem evidují například i na Vysočině, v Plzeňském, Zlínském či Moravskoslezském kraji. Často se více lidí začalo do strany hlásit už po spuštění Zemanovy předvolební kampaně.

"Založeny byly dvě místní organizace v Lipníku nad Bečvou a Kojetíně a brzy vznikne nová organizace ve Velkých Losinách," sdělil předseda krajského výboru SPOZ v Olomouckém kraji Radek Augustin. Nárůst také zaznamenala SPOZ v Ústeckém kraji, prý se chtějí vrátit i bývalí členové.

Desítky zájemců o vstup do strany se začaly hlásit podle místopředsedy jihočeské SPOZ Františka Pohanky během prvního kola prezidentské volby. A stejný trend pokračuje i nyní. "Určitě zřídíme v kraji čtyři nové místní organizace. Možná zjistíme, že jich bude potřeba více," uvedl.

"Hned po prvním kole začala vlna zájmu a pokračuje dál. Začali se hlásit jednotlivci i menší skupinky," řekla šéfka strany v Plzeňském kraji Dita Portová. Dokonce i v Praze, kde ve druhém kole prezidentské volby získal Schwarzenberg zhruba o třetinu více hlasů než Zeman, zájem o členství podle místopředsedy pražské organizace SPOZ Jiřího Bejlovce mírně vzrostl.

"Je to krátce od zvolení Zemana prezidentem. Ale je fakt, že jsem od pondělí zaznamenal už několik případů, kdy někteří další chtějí aktivně podporovat politiku SPOZ a zakládat místní organizace," uvedl předseda strany v Libereckém kraji Jaroslav Masopust.

Úspěch čestného předsedy by podle něj mohl přilákat do strany i respektované osobnosti. "Nějaké už máme v hledáčku," poznamenal.

Žádné odřené uši

SPOZ se ovšem obává, že někteří uchazeči by mohli chtít nynější popularity strany jen využít.

"Budeme uvažovat o zpřísnění podmínek ke vstupu, aby se na vlně úspěchu Miloše Zemana nechtěl někdo svézt. Nechceme odradit lidi, kteří to myslí vážně, ale ochránit stranu před kariéristy," řekl Mynář.

Vedení SPOZ bude případná opatření, například v podobě čekacích lhůt, teprve projednávat.

Vedení strany věří, že jim Zemanovo vítězství pomůže v dalších volbách. "Byl bych špatný předseda, kdybych se nesnažil toho marketingově využívat. Bude ale záležet především na dohodě s Milošem Zemanem," uvedl šéf strany.

Podle něj bude chtít SPOZ uspět především v příštích volbách do Poslanecké sněmovny. "Chceme se tam dostat, navíc jistě, ne s odřenýma ušima," doplnil Mynář.

 

Právě se děje

Další zprávy