Chtějí žalobu na Klause, mohou být v knize rekordů

Domácí Domácí
28. 1. 2013 13:09
Petici žádající žalobu Klause za velezradu podepsalo hned za první den 25 000 lidí
zaslané oto k volnému použití
zaslané oto k volnému použití | Foto: Karel Janeček

Praha - Pod výzvu senátorkám a senátorům k podání žaloby na prezidenta Václava Klause pro velezradu se k pondělnímu poledni podepsalo už téměř 45 000 lidí. Podnikatel a protikorupční aktivista Karel Janeček ji zveřejnil 23. ledna, během 24 hodin stačila získat 24 500 podpisů, což je zřejmě rekord.

Každou hodinu přibývalo tisíc podpisů, ačkoliv byla událost trochu ve stínu blížící se volby prezidenta.

"Velmi mě ten zájem těší. Je pro mě důkazem, že si lidé uvědomují jednu důležitou věc: Pokud chceme žít kvalitní životy v naší zemi, tak musíme být schopni přijmout jistý díl zodpovědnosti za společné věci a v případě potřeby projevit aktivitu a bránit
nespravedlnostem," říká Karel Janeček.

O rekordně rychlý přísun podpisů za jediný den se začala zajímat i agentura Dobrý den, která vystavuje certifikáty pro držitele českých rekordů.

Jednatel agentury Josef Vaněk se již nechal slyšet, že pokud jim tým Karla Janečka dodá všechny podklady, prokáže reálnou identitu podepsaných osob a požádá o registraci, zaevidují to jako český rekord v získávání podpisů za 24 hodin.

Janeček adresoval apel senátorkám a senátorům jako reakci na Klausovu spornou amnestii. Připojilo se k němu 17 organizací, především různých občanských iniciativ.

"Téměř každý den se objevují stále další a další informace, jaká trestní stíhání pachatelů nejzávažnějších hospodářských trestných činů mají být na základě amnestie zastavena. To v nás vyvolává důvodné podezření, že zvláště rozhodnutí o čl. II této amnestie pravděpodobně nebylo náhodné, ba naopak, že mohlo jít o předem připravovaný úmysl," píše se mimo jiné ve výzvě. 

 

Právě se děje

Další zprávy