Schwarzenberg prohrál, ale TOP 09 na volbě vydělá

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
27. 1. 2013 20:00
Současný předseda strany chtěl pomalu končit, ale během přímé volby změnil názor
Karel Schwarzenberg ve volebním štábu.
Karel Schwarzenberg ve volebním štábu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Karel Schwarzenberg sice prezidentem nebude, po porážce ve volbách však nejenže neplánuje konec politické kariéry, ale podle blízkých spolupracovníků získal s přímou volbou nový elán. 

"Jeho ta prezidentská volba strašně nakopla. A nejvíc to, že mu už pro první kolo málokdo věřil," říká člověk blízký vedení TOP 09.

Na námitku, že prohra v kole druhém může tento postoj změnit, vrtí tentýž člověk hlavou a usmívá se: "Nemyslím si to."

Zřejmě i pod dojmem kampaně se prý už někdy koncem loňského roku kníže rozhodl v politice pokračovat i v případě neúspěšné prezidentské kandidatury. Nejenže zůstane poslancem, chce být dál i ministrem zahraničí (a vicepremiérem Nečasovy vlády).

To, jak se situace ve Schwarzenbergově nitru změnila, dokumentuje fakt, že před druhým kolem mluvil o své politické budoucnosti vyhýbavě, nebo vůbec ne, i když ve zdech své partaje spolustraníkům pokračování slíbil.

"Ano, slíbil, že nás povede i do dalších sněmovních voleb," potvrdila Insideru místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Už krátce po přiznání volební porážky však ministr zahraničí řekl, že bude znovu kandidovat na předsedu TOP 09. Volební sněm má strana naplánovaný na letošní podzim.

Podle místopředsedy strany a ministra financí Miroslava Kalouska nebude mít Schwarzenberg protikandidáta a povede stranu do dalších voleb.

Lidé v TOP 09 k tomu dodávají jediné ale: Pokud mu bude přát zdraví.

Strana si po prezidentské volbě od pokračující kariéry Karla Schwarzenberga slibuje v příštích sněmovních volbách lepší výsledek než v roce 2010 (16,7 procenta hlasů).

"Vidíme, že strop je na 45 procentech," vtipkuje o tom Stanislav Polčák, místopředseda Starostů a nezávislých, politického spojence TOP 09, avšak ve skutečnosti jsou odhady střízlivější. „Je téměř jisté, že Topka skončí po příštích volbách v opozici. Takže je jedno, jestli to bude 9, nebo 7 procent - a straně to může pomoci. Ale Karel je prostě magnet, patří k ,havlovskému křídlu', takže to určitě pomůže," říká jiný člověk ze Schwarzenbergova tábora.

Průzkum CVVM přisoudil TOP 09 11 procent stranických preferencí a 17 procent hlasů ve volbách, pokud by se konaly v prosinci minulého roku.

Pro TOP 09 je dobrou zprávou kromě Schwarzenbergova pokračování i to, že hybný motor strany, Miroslav Kalousek, který je navíc pro velkou část voličů nepřijatelný, bude mít dál šéfa, jehož je ochoten respektovat.

Nedá se proto předpokládat, že bude-li Karel Schwarzenberg na podzimním sněmu opět kandidovat do čela strany, má kdokoliv jiný šanci ho porazit. Spíš je pravděpodobnější, že se žádný protikandidát ani neobjeví.

Otázkou zůstává více to, zda poražený kandidát setrvá ve vládě. Hlasy z TOP 09 i spřízněných Starostů říkají, že neodejde. Přesto je třeba připomenout, že loni proskočily z důvěryhodných zdrojů zprávy, že se kníže rozhodl už drahnou dobu před prezidentskou volbou z vlády odejít.

Nakonec se to nestalo, i když se nyní tyto zprávy vynořily znovu. Schwarzenberg je ale popírá a ani zdroje Insideru nic takového nesignalizují. „To určitě ne," vrtí hlavou velmi dobře informovaný zdroj.

Prohlédněte si fotografie z volebních štábů

Před sněmovními volbami by možná bylo pro předsedu TOP 09 výhodnější, aby se od vlády alespoň opticky tak trochu odstřihl. Na druhou stranu, chce-li stranu vést do voleb, není moc výhodné zmizet ze světel ramp.

A pak je tu ještě jedna věc, pro niž je nezvolení Karla Schwarzenberga prezidentem a naopak jeho případné znovuzvolení předsedou TOP 09 příznivé a ulehčí i další svazek TOP 09 s hnutím Starostové.

STAN totiž nebude muset řešit, zda se do čela TOP 09 dostane Miroslav Kalousek či někdo jiný ve chvíli, kdy se vztah TOP 09 a STAN mírně napjal koncem roku. Starostové tehdy neobnovili mezistranickou smlouvu, zůstali ale ve svazku tzv. "na psí knížku" s tím, že si obě strany řeknou těsně před příštími sněmovními volbami.

"Je to určitě jednodušší," říká za STAN Polčák a dodává: "Spíš se dá říct, že nebudeme muset řešit problém, protože ten prostě nenastane."

 

Právě se děje

Další zprávy