Na Schwarzenberga míří trestní oznámení za IT zakázky

Domácí Domácí, Eliška Morochovičová
24. 1. 2013 14:41
Schwarzenberg nechal sporné zakázky prověřit, brání se ministerstvo
Karel Schwarzenberg bude muset vysvětlovat.
Karel Schwarzenberg bude muset vysvětlovat. | Foto: Reuters

Praha - Jen co skončí prezidentská volba, bude Karel Schwarzenberg zřejmě čelit trestnímu oznámení.

To má souviset s machinacemi na ministerstvu zahraničních věcí (MZV) a podat se ho chystá bývalý IT ředitel resortu a držitel ocenění od Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Jakub Klouzal.

Podle informací NFPK Klouzal přišel na nestandardní procesy v oblasti veřejných zakázek, klíčovou osobou v nestandardních veřejných zakázkách na MZV v oblasti IT měl být vrchní ředitel sekce zpracování informací Lidinský. Tuto informaci sděloval s svým nadřízeným, po jejich nečinnosti informoval samotného ministra, kterým ale tehdy byl Jan Kohout (2009-2010).

"Po nástupu Karla Schwarzenberga do úřadu ministra se úředníci, do jejichž kompetence veřejné zakázky a audity spadaly, snažili nepravosti zatajit. Z tohoto důvodu se Jakub Klouzal rozhodl opět informovat svého nejvyššího nadřízeného o možném podezření na rozsáhlé plýtvání s veřejnými prostředky a na nestandardní procesy při zadávání veřejných zakázek. Ministr se k věci postavil čelem a razil politiku 'padni komu padni' a nařídil opětovné šetření bez důsledného dohledu nad probíhajícími kroky," pokračuje v líčení kauzy protikorupční fond.

Vzhledem ke stálé nečinnosti ze strany ministerstva se Jakub Klouzal obrátil  právě na Nadační fond proti korupci, který mu poskytl právní pomoc a úzce na této kauz spolupracoval.

Ministerstvo: Kvůli zakázkám jsme podali 4 trestní oznámení

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ve středu  zveřejnilo prohlášení, v němž nečinnost odmítá. "Není pravda, že se ministr Schwarzenberg nezabýval IT zakázkami na svém úřadě. Podezření prověřovala na jeho popud Generální inspekce ministerstva zahraničí. Ministr nechal vypracovat nezávislou analýzu zakázek externí firmou. V době prověřování zakázek ministr Schwarzenberg odvolal dva odpovědné pracovníky ministerstva, kteří nepostupovali při šetření případů dostatečně rychle a razantně," píše se v prohlášení.

MZV dle svého vyjádření podalo v souvislosti s podezřelými smlouvami celkem čtyři trestní oznámení, která však policie odložila. "MZV má přesto nadále zájem na tom, aby veškeré případné podezřelé zakázky vyšetřeny byly. Pokud by se objevily jakékoli nové skutečnosti, které by mohly vyšetření napomoci, je MZV připraveno je policii znovu předat," pokračuje prohlášení.

Klouzal přitom ve videu tvrdil, že ministr nic neprošetřil a nikoho za sporné zakázky nepropustil

Ministerstvo se pozastavuje nad tím, proč Klouzal nepodal ve vztahu k podezřelým zakázkám nějaké trestní oznámení či že by předal policii důkazy a jiné materiály, o nichž veřejně hovořil. 

"MZV proto pana Klouzala vyzývá, aby tak neprodleně učinil, protože jinak může tímto postupem bránit policii ve vyšetřování. Pokud má informace o tom, že se na ministerstvu zahraničí snad dále manipulují veřejné zakázky, MZV žádá, aby sdělil konkrétní informace a zjištění policii," uvádí se v prohlášení. Ministerstvo totiž dle svých slov má zájem na tom, aby se zakázky z minulého období řádně prošetřily.

Klouzal natočil spot na You Tube

Sám Klouzal o svém záměru informoval ve dvou videích, která zveřejnil přes sociální sítě a na serveru YouTube.

Trestní oznámení chce podat v souvislosti s už dříve zveřejněnou kauzou s předraženými počítačovými zakázkami na ministerstvu. Klouzal Schwarzenberga obviňuje z nečinnosti v šetření těchto machinací a nakládání s prostředky státu.

"Trestní oznámení se má týkat i dalších osob, které se podílely na schvalování zakázek v IT," uvedl Klouzal pro deník Aktuálně.cz. Konkrétní jména ale říct nechtěl.

Schwarzenberg tyto problémy už dříve přiznal. "Připouštím, že také u mě na ministerstvu se staly věci, které se stát neměly," uvedl loni v srpnu.

Klouzal ministra údajně několikrát na kauzy upozornil, a to i přes to, že na něj byl podle jeho slov vyvíjen tlak, aby mlčel. Údajně mu bylo i několikrát vyhrožováno na životě. Ani tehdy však Schwarzenberg nepodnikl řádné kroky. "Pan ministr mi nepomohl, odeslal mne na policii," uvedl Klouzal. Kvůli neustávajícím tlakům se tak rozhodl rezignovat.

"Materiály ke kauzám si ode mě nikdy nevyzvedli, a to přes to, že pan ministr Schwarzenberg slíbil, že tak učiní," uvádí Klouzal ve videu.

Klouzal některá důležitá fakta zamlčel

Jenže ministerstvo upozorňuje, že Jakub Klouzal některá důležitá fakta zamlčel. "Po celou dobu pracoval jako ředitel IT odboru, který požadavky na IT služby specifikoval, připravoval,  nebo se na jejich přípravě podílel. Některé projekty, které dnes charakterizuje jako nepotřebné, sám navrhl a schválil," tvrdí MZV.

Ministerstvo rovněž uvádí, že v době, kdy začalo rozkrývat podezřelé zakázky a prověřovat i podněty ředitele Klouzala, požadoval pro sebe záruku beztrestnosti. "Takovou záruku však nejsou orgány výkonné moci schopny poskytnout," dodává.

MZV  zveřejnilo pro srovnání i čísla:  v oblasti IT, který poklesl oproti období, ze kterého podle něj pochází většina prověřovaných zakázek, o celou polovinu: ze 370 milionů v roce 2009 na 190 milionů v roce 2012.

"Za hlavního autora machinací označuje (Klouzal) vrchního ředitele ministerstva, který v této pozici působil od února 2008 a s nímž MZV v září 2009 rozvázalo pracovní poměr právě pro podezření v souvislosti se zakázkami. Dotyčný vrchní ředitel si po nástupu do funkce sám vybral za podřízeného ředitele právě pana Jakuba Klouzala. Ten do této pozice na ministerstvo nastoupil v dubnu 2008 a působil v ní až do své rezignace v srpnu 2011," dodává ministerstvo.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Časovaná bomba, nebo sebeobrana?

Proč uveřejnil své rozhodnutí o podání trestního oznámení právě teď - pár dnů před druhým kolem prezidentských voleb -, je podle jeho slov z toho důvodu, že je na něj opět apelováno, aby o kauzách mlčel.

"Informace o tom, že něco takového plánuji, unikly do teamu Karla Schwarzenberga a byl na mne vykonán nátlak, abych nic nezveřejňoval. Vzhledem k bezpečnosti jsem natočil video. Jak je to jednou venku, tak už nemá smysl, aby vám cokoli prováděli," uvedl. Více než rok trvala také příprava veškerých podkladů k trestnímu oznámení.

Oznámení ale podá až po volbách. "Bylo mi doporučeno, abych tak s ohledem na svoji bezpečnost skutečně udělal až po volbách," řekl.

Schwarzenberg by nyní měl celou věc vysvětlit, vyzval ho už k tomu přes svůj blog například právník Ondřej Závodský, který se zabývá korupcí. "V případě, že tak učiníte, budu si Vás vážit a budu Vás volit, v opačném případě mě budete nutit, abych si myslel, že mezi Vámi a panem Zemanem žádný rozdíl není a je jedno, zda k těm volbám půjdu, či nikoliv, a zda tam hodím jednoho prokorupčního kandidáta, nebo druhého," napsal ve svém příspěvku.

Kauza machinací s počítačovými zakázkami není jediná, kterou Klouzal s ministerstvem zahraničních věcí dlouhodobě řeší. I v současnosti se s resortem soudí, a to kvůli okolnostem jeho odchodu z pozice ředitele IT.

Poté, co Klouzal kvůli tlakům rezignoval, mu ministerstvo kvůli nabídkové povinnosti nabídlo pozici, kterou byl však nucen odmítnout kvůli nedostatečné odborné způsobilosti.

"Dále mi odmítli nabídnout pozici, která byla volná a na kterou jsem odbornost měl a požadoval jsem ji a byl jsem již domluven s potenciálním nadřízeným. Na tuto pozici MZV navíc připravovalo externí výběrové řízení. Poté jsem dostal výpověď pro nadbytečnost," uvedl.

Tento pracovně-právní spor má odhalit, zda byl postup ministerstva při výpovědi v souladu se zákonem. "MZV zatím nepředložilo důkazy, které by prokázaly, že moje výpověď byla legální," doplnil Klouzal.

Za upozornění na machinace ve veřejných zakázkách na ministerstvu zahraničních věcí dostal Klouzal už v minulosti Cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci, který založil miliardář Karel Janeček.

 

Právě se děje

Další zprávy