Janeček navrhuje Senátu žalobu na Klause pro velezradu

Domácí Domácí
23. 1. 2013 14:49
Důvodem je vyhlášená amnestie. Protikorupční aktivista a miliardář žádá Senát o projednání
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Miliardář a protikorupční aktivista Karel Janeček, jenž stojí za Nadačním fondem proti korupci, zaslal v souvislosti s amnestií  apel Senátu, aby zvážil podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu.

K návrhu se připojilo 17 organizací, vesměs občanských iniciativ. 

"Téměř každý den se objevují stále další a další informace, jaká trestní stíhání pachatelů nejzávažnějších hospodářských trestných činů mají být na základě amnestie zastavena. To v nás vyvolává důvodné podezření, že zvláště rozhodnutí o čl. II této amnestie pravděpodobně nebylo náhodné, ba naopak, že mohlo jít o předem připravovaný úmysl," píše se také v dopise adresovaném Senátu.

Janeček a spol. apelují na senátory, aby jednali o podání žaloby na prezidenta republiky Václava Klause pro velezradu dle čl. 65 Ústavy ČR.

Dopis cituje právní řád - ten definuje velezradu jako jednání prezidenta "směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu".

A právě k takovému jednání podle signatářů apelu došlo. "Prezident Klaus svojí novoroční amnestií udělil generální pardon celé jedné generaci gaunerů, a tím zasadil tvrdou ránu důvěře občanů v právní stát a demokracii. Celá věc má ovšem i jasnou právní rovinu," říká Karel Janeček.

Janeček: Prezident si zaslouží nejen morální odsouzení

Ačkoli se prezidentův mandát blíží ke svému závěru, je podle Janečka cílem řízení o velezradě snaha potvrdit demokratický charakter republiky a obnovit důvěru občanů v právní stát a demokracii.  "Samotný akt prezidenta a jeho spolupachatelů si pak zaslouží nejen morální odsouzení, ale i jasnou právní kvalifikaci," dodal Janeček.

Prezident republiky podle signatářů apelu jednal v rozporu s Listinou základních práv a svobod, překročil svůj ústavní slib, a tím i Ústavu ČR.

Trestem za velezradu může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti znovu jej nabýt. Řízení provádí Ústavní soud, ústavní žalobu podává Senát. Argumenty pro podání této žaloby lze dle Janečkových slov najít v návrhu na zrušení čl. II amnestie, který podala skupina třiceti senátorů u Ústavního soudu.

Karel Janeček.
Karel Janeček. | Foto: Karel Janeček

Janečkovi  a spol. je podezřelý i razantní vstup Václava Klause a jeho rodiny do volební kampaně.

"V uplynulých dvaceti letech se mnohé velké kauzy buď nevyšetřovaly vůbec, anebo se pak záhadně odkládaly, případně nebyla údajná vina prokázána. Nezřídka to byl výsledek politického a obchodního tlaku, což zmiňuje opakovaně i BIS ve svých výročních zprávách. A ani nyní nebude dán spravedlnosti volný průchod," píše.

Dopis upozorňuje, že prezident republiky je z výkonu své funkce dle ústavy sice neodpovědný, ale s výjimkou právě případů, kdy se dopustí jednání, které směřuje proti základním hodnotám demokratického řádu České republiky. "A právě proto by měl prezident republiky nést za svůj čin plnou odpovědnost," dodávají.

Karel Janeček a další signatáři berou případné projednání podání žaloby Senátem jako"důležitý krok pro nastartování společenské obnovy v naší zemi".

 

Právě se děje

Další zprávy