ODS v Sokolově žádá, aby vedení strany rezignovalo

ČTK ČTK
18. 1. 2013 19:11
Reaguje tak na další volby, v nichž ODS utrpěla porážku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Sokolov - Oblastní rada ODS v Sokolově vyzvala vedení strany k rezignaci. Reaguje tak na další volby, v nichž ODS utrpěla porážku. Tentokrát to bylo fiasko Přemysla Sobotky v přímé volbě prezidenta.

Předseda ODS na Sokolovsku Karel Jakobec v pátek řekl, že se tímto usnesením bude asi zabývat i krajská rada. Krajský předseda s usnesením ale nesouhlasí.

"Usnesení schválila naše oblastní rada, i když se sešla jen těsná nadpoloviční většina jejích členů. Pro nás je to vyřízené, ale protože členové naší oblastní rady jsou i v regionální radě, zřejmě se usnesení bude probírat i tam," uvedl Jakobec.

Podle něj je prohra v prezidentských volbách dalším signálem, že ODS ztrácí podporu voličů. Prohrála komunální, krajské, senátní volby a nyní výrazně i ty prezidentské. Vedení strany by se nad tím mělo zamyslet. "Nebo v příštích volbách skončíme na pěti procentech hlasů," dodal Jakobec.

Kandidát nejsilnější vládní strany Přemysl Sobotka skončil v prvním kole voleb na předposledním, osmém místě se ziskem necelých 2,5 procenta hlasů.

Krajský předseda ODS v Karlovarském kraji Jiří Vaněček sice do jisté míry emocionální usnesení sokolovských chápe, ale nesouhlasí s ním. "To nenabízí řešení. Konec vedení ODS by znamenal i odchod premiéra a dalších ministrů za ODS," konstatoval Vaněček.

Podle něj byla prohra Sobotky jednak důsledkem toho, že prezidentské volby byly víc o osobnostech a mediální obraz Sobotky nebyl takový jako úspěšnějších kandidátů. Další ranou pro ODS byla lednová amnestie.

"Prezidenta Klause vnímá řada lidí stále jako zakladatele ODS a také kontrasignaci premiéra, i když amnestii nepřipravoval, vnímají lidé negativně. Ale nemyslím si, že kdyby byly dnes třeba krajské volby, že by výsledky byly takové, jako výsledky prezidentských voleb," dodal Vaněček.

 

Právě se děje

Další zprávy