Klaus: Amnestie má tři cíle, vznikala několik let

Petr Jemelka Petr Jemelka, Jana Černá
16. 1. 2013 20:00
Prezident v rozhovoru pro Českou televizi vysvětlil smysl novoroční amnestie
Václav Klaus při novoročním projevu.
Václav Klaus při novoročním projevu. | Foto: ČTK

Praha - Prezident Václav Klaus ve středečním rozhovoru pro Českou televizi vysvětlil smysl široce kritizované novoroční amnestie.

Vyjádření přišlo v předvečer dalšího hlasování o nedůvěře vládě, kterou vyvolá opoziční ČSSD, údajně proto, že amnestii spolupodepsal premiér Petr Nečas (ODS).

Podle prezidenta je ale amnestie pouhou zástěrkou. "Čtvrteční akce v Poslanecké sněmovně není o amnestii, to je prostě zneužití amnestie k politické hře," uvedl Klaus pro ČT.

Hlasování o nedůvěře bude už páté v tomto volebním období.

Poté už Václav Klaus pokračoval výčtem základních cílů, jež podle něho amnestie naplňuje. "Filozofie té amnestie skutečně vznikala několik let," prohlásil s tím, že smyslem kontroverzního kroku podle něj bylo "odpustit a prominout" lidem, kteří se dopustili méně závažných trestných činů.

"Jsem přesvědčen, že se jednalo o tresty, které by v řadě evropských zemí nevedly k uvěznění," prohlásil Klaus a dodal, že i to bylo důvodem přeplněných věznic.

Dalším cílem amnestie bylo propustit z vězení seniory, vysvětlil. Věkovou hranici 75 let Klaus považuje za adekvátní. Třetím cílem bylo podle hlavy státu zastavit enormně dlouhá soudní řízení.

Námitku, že se díky amnestii dostali na svobodu pachatelé závažné hospodářské trestné činnosti, prezident odmítl a připomněl, že i zastavení dlouhotrvajících řízení je omezeno na případy, v nichž obviněným hrozí méně než deset let vězení.

"Není pravda, že jsem dal amnestii tomu či onomu člověku," ohradil se na závěr proti často prezentovanému názoru.

Kromě protestů se národ amnestií i baví, podívejte se:

Amnestii Klaus vyhlásil ve svém posledním novoročním projevu. Propouštění vězňů začalo hned druhý den v roce. K 14. lednu ráno vyšlo na svobodu 6326 vězňů, což je téměř třetina z původního počtu asi 22 tisíc uvězněných.

Proti amnestii se okamžitě zvedla vlna občanského nesouhlasu, jedním z jejích prvních projevů bylo založení symbolické petice. Tu do středy večer podepsalo více než 125 tisíc lidí.

K protestům se časem přidali i političtí představitelé. Třicet senátorů se kvůli amnestii obrátilo na Ústavní soud. Požadují zrušení části týkající se zastavení vyšetřování lidí, jejichž trestní stíhání trvalo déle než osm let a hrozí jim sazba do deseti let vězení. Tento článek ukončil vyšetřování řady kauz z 90. let.

Rozsáhlou amnestii udělil už před patnácti lety Václav Havel. V té ho za to Klaus kritizoval. Tvrdil, že prezident by se pomocí amnestie nebo milosti neměl snažit opravovat soudní systém.

 

Právě se děje

Další zprávy