Zemanovci budou mít v Senátu společný klub s KSČM

ČTK ČTK
15. 1. 2013 15:05
O vytvoření společného klubu usilovali od loňských senátních voleb, čekali na pátý hlas
Potřebný pátý hlas dodal na konci roku Jaroslav Palas.
Potřebný pátý hlas dodal na konci roku Jaroslav Palas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zemanovci Vladimír Dryml a Jaroslav Palas, kteří odešli z ČSSD, se dohodli v Senátu na založení společného klubu s oběma senátory KSČM a bývalým komunistou Jaroslavem Doubravou (Severočeši.cz).

Ti o vznik klubu usilovali už od loňských senátních voleb, potřebný pátý hlas ale dodal až na sklonku loňského roku Palas.

Složení nového klubu v úterý potvrdila jeho budoucí členka a možná i místopředsedkyně Marta Bayerová (KSČM). "Tak by to mělo být," uvedla.

"Spojuje nás levicové přesvědčení," zdůvodnila vznik společné frakce. Komunisté na vlastní stranický klub v Senátu zatím nikdy početně nedosáhli.

Podrobnosti o fungování klubu včetně zvolení jeho názvu a funkcionářů mají senátoři dohodnout na schůzce, která se má uskutečnit nejpozději ve středu ráno.

Frakci povede Dryml

Pravděpodobný budoucí předseda frakce Dryml už na stejný den dopoledne ohlásil tiskovou konferenci k založení frakce. Místopředsedou frakce by se mohl stát i Doubrava, uvedla Bayerová.

I když se o vzniku frakce v tomto složení mluvilo v souvislosti s Palasovým odchodem z ČSSD loni v prosinci, rozhodnutí padlo až po vítězství bývalého šéfa ČSSD a čestného předsedy SPOZ Miloše Zemana v prvním kole prezidentských voleb.

Podle Bayerové se ale o vznik klubu snažili už po loňských volbách, noví senátoři z řad nestraníků se však většinou spojili v klubu se zástupci lidovců.

Místopředseda senátorů ČSSD Miroslav Nenutil neočekává, že by v případě Zemanova zvolení prezidentem některý ze sociální demokratů ČSSD přešel do nové frakce.

"Zatím nevím o nikom. Budu doufat, že ten stav zůstane na těch 45 lidech," uvedl Nenutil.

Shodný názor má i senátor a bývalý pardubický hejtman Radko Martínek (ČSSD). Ani on neslyšel o žádném ze stranických kolegů, který by Palase následoval.

Být v klubu je výhoda

KSČM se povedlo pouze nakrátko v listopadu 2003 vytvořit v Senátu spojený účelový klub (tehdy na něj stačilo mít jen tři senátory) se dvěma tehdejšími nestraníky v řadách senátorů - někdejším ředitelem televize Nova Vladimírem Železným, který klub vedl, a Jaroslavem Kubínem.

Místopředsedou frakce, která skončila po půlroce zvolením Železného mezi evropské poslance, byl Doubrava (tehdy KSČM).

Příslušnost ke klubu sebou nese několik výhod včetně finančního příspěvku na činnost ze senátního rozpočtu. Předseda frakce například může vystoupit kdykoli během schůze horní komory a může požádat o její přerušení kvůli jednání klubu.

Drymlův klub ale na rozdíl od frakcí, které vznikly bezprostředně po senátních volbách, nebude mít podle zákona o jednacím řádu nárok na poměrné zastoupení v orgánech Senátu.

 

Právě se děje

Další zprávy