Bylo to správné rozhodnutí, nelituje Klaus amnestie

Domácí Domácí
6. 1. 2013 21:47
Prezident odmítá, že by chtěl pomoci konkrétním lidem. Taková nařčení ho uráží
Václav Klaus během novoročního projevu.
Václav Klaus během novoročního projevu. | Foto: ČTK

Praha - Prezident Václav Klaus nelituje, že vyhlásil amnestii, která vyvolala řadu kontroverzí.

"Jsem přesvědčen, že šlo o správné rozhodnutí a že se to - jako už tolikrát v minulosti - po nějakém čase, až vychladnou horké hlavy, ukáže," řekl v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Právo.

"Podstatou každé amnestie je výraz jisté velkorysosti. Je dáním šance vrátit se k normálnímu životu pro ty, kteří pochybili," vysvětlil listu s tím, že většina omilostněných to podle něj přesně takto chápe.

Rezolutně odmítl, že by jeho záměrem byla pomoc konkrétním lidem stíhaným v některých ostře sledovaných kauzách. "Při amnestii jsem před očima neměl žádnou konkrétní osobu. Žádnou. Neměl jsem ji a nesměl jsem ji mít," prohlásil s tím, že ho podobná nařčení uráží.

Věznice opustily tisíce lidí:

Na některé kauzy jsem už zapomněl

Některé z kauz, jejichž aktéři byli amnestováni, podle něj překvapily i jeho samého.

"Řadu let jsem o nich neslyšel a úplně jsem zapomněl, že existují. Což je mimo jiné způsobeno zcela nepřijatelnou délkou vyšetřování a soudního řízení v naší zemi a to v převážné většině případů není způsobeno trestanými," je přesvědčen.

Kritika se snesla především na to, že se amnestie týká citlivých kauz jako Union Banka, H-systém. Například pád Union Banky, při kterém přišlo 130 tisíc lidí o téměř 17 miliard korun, byl přitom označovaný za učebnicový příklad tunelování.

Stížnost? Jen politické gesto, zní z Hradu

Poškození navíc podle právníků přišli o šanci domáhat se náhrady škody. Milan Hulík a Hana Marvanová proto chystají ústavní stížnost. Zakládají ji právě na tom, že amnestie porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými.

Kancelář prezidenta chystanou ústavní stížnost podrobněji nekomentovala. "Považuji to za pouhé politické gesto," uvedl jen na dotaz ČTK mluvčí prezidenta Ochvat.

Trestní oznámení na amnestii pro změnu řeší žalobci Městského státního zastupitelství v Praze. "Státní zástupce jej nyní vyhodnocuje," uvedla bez dalších podrobností jeho mluvčí Štěpánka Zenklová.

 

Právě se děje

Další zprávy