Solidární daň zaplatí i politici, prezidenta se netýká

ČTK ČTK
3. 1. 2013 15:04
Daň se dotkne lidí s platem přes 100 tisíc, těmi jsou například ministři a premiér
Foto: Jan Langer

Praha - Na řadu ústavních činitelů, jejichž plat překročí zhruba 100 tisíc korun měsíčně, dopadne od letošního roku nově zavedené solidární zdanění příjmů.

Výjimkou bude plat prezidenta republiky, na něj se solidární daň vztahovat nebude, sdělil tiskový odbor ministerstva financí.

Sedmiprocentní daňovou sazbu pro poplatníky s příjmy nad úrovní 48násobku průměrné mzdy zavedl vládní daňový balíček, který poslanci schválili loni před Vánocemi.

Ze zákona, který určuje platy představitelů státní moci, vyplývá, že přes uvedenou hranici by se dostali předsedové obou parlamentních komor, sněmovny i Senátu, včetně místopředsedů. Spolu s nimi by ji překonali i předsedové parlamentních výborů a komisí.

Hranici pro solidární zdanění by překročili i členové vlády včetně premiéra nebo například viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu.

Tiskový odbor ministerstva financí potvrdil, že do solidárního zdanění nespadá plat prezidenta republiky. Plat hlavy státu není podle zákona o daních z příjmů tzv. funkčním požitkem. To jsou platy a další peníze, které dostávají zákonem stanovení ústavní činitelé.

Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí bude uvedený 48násobek průměrné mzdy v příštím roce představovat měsíčně 103 536 korun. Sedmiprocentní sazbou se bude zdaňovat rozdíl mezi příjmy a touto částkou.

Solidární zdanění má podle schváleného balíčku trvat od letošního roku do konce roku 2015. V letošním roce by měla vynést do státního rozpočtu 1,5 miliardy korun, v příštím roce až 1,9 miliardy korun. Vláda počítá, že se dotkne asi 80 tisíc lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy