Rozpadne se vládní koalice? LIDEM rozhodne už 3. ledna

ČTK ČTK
27. 12. 2012 15:01
Vedení strany se sejde už třetího ledna
Najdou znovu společnou řeč?
Najdou znovu společnou řeč? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O případném dalším setrvání v koalici rozhodne vedení strany LIDEM už 3. ledna.

Na tento den svolala vicepremiérka Karolína Peake schůzku předsednictva a poslaneckého klubu nejmenší koaliční strany

Ta přitom ještě před Vánoci, v reakci na odvolání předsedkyně Peake z postu ministryně obrany, oznámila odchod svých ministrů z vlády k 10. lednu.

LIDEM tak bude znovu řešit otázku dalšího setrvání v nynější koaliční vládě; ostatně ochotu k jednání už projevili i oba koaliční partneři, tedy ODS i TOP 09.

Občanští demokraté si myslí, že dohoda s LIDEM možná je.

Peake, jejíž odvolání z funkce ministryně obrany po pouhých osmi dnech ve funkci nejnovější vládní krizi vyvolalo, svou představu o dalším postupu strany v rozhovoru pro ČTK odmítla uvést. Chce s ní prý nejprve seznámit své kolegy ve straně.

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi odvolání Peake kvůli tomu, že ztratila jako ministryně jeho důvěru - důvodem byla zejména ztráta kontroly nad personální politikou úřadu. Nečas k tomuto kroku přistoupil poté, co Peake krátce po svém nástupu do úřadu odvolala prvního náměstka Vlastimila Picka a šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta.

Ministerstvo nyní řídí osobně premiér.

Nejmenší vládní strana by tak hned na počátku příštího roku mohla začít znovu probírat otázku, zda dosavadní partnery nakonec skutečně "vykoupe" a kabinet opustí.

Zákonodárci LIDEM by se tak ale stali jen nepříliš významnou skupinkou v Poslanecké sněmovně. Doposud stále platí předvánoční rozhodnutí LIDEM z vlády k 10. lednu odejít.

"Chceme jednat," zní z koalice

"Stojíme o pokračování této vlády," zdůraznil ve čtvrtek novopečený předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Občanští demokraté si podle něj myslí, že dohoda s LIDEM možná je a ODS prý už dokonce má i určité "vstupní parametry" pro jednání s nejmenší vládní stranou.

Jednání koalice by se mělo uskutečnit také podle TOP 09. Předseda jejích poslanců Petr Gazdík zatím jen řekl, že strana má o posledním sporu informace jen z médií.

"Chceme zjistit, co se to vlastně stalo," poznamenal. Až poté prý bude možné se rozhodnout, zda je možné další pokračování vlády v nynější podobě, či zda jsou řešením například předčasné volby nebo menšinový kabinet.

Většina díky Josefu Dobešovi?

TOP 09 také zajímá, zda - pokud LIDEM odejde do opozice - budou schopni garantovat ve sněmovně podporu těch zákonů, na jejichž schválení se ještě jako koaliční partner dohodli.

Poslanci LIDEM situaci kolem odvolání Peake z ministerstva obrany v neformálních rozhovorech v minulých dnech označovali za "drsný podraz a křivdu".

Na misce vah však zřejmě také je, že Nečas by se ve snaze o další pokračování své vlády mohl chtít opřít o někdejšího ministra školství Josefa Dobeše a skupinu poslanců okolo něj.

 

Právě se děje

Další zprávy