Paggio: Do vlády se nevrátíme, její podporu ale zvážíme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
21. 12. 2012 20:19
Nemáme problém s ODS, máme problém s Petrem Nečasem, říká místopředseda LIDEM
Vitor Paggio
Vitor Paggio | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Koalice skončila a strana LIDEM se do vlády nevrátí. Tak by se dal shrnout postoj strany po čtvrtečním odvolání její předsedkyně Karolína Peake z postu ministryně obrany, jak ho v krátkém rozhovoru pro Aktuálně.cz prezentoval místopředseda a poslanec Viktor Paggio.

"Optimismus premiéra, že se LIDEM nějakým způsobem vrátí do vlády pod jeho vedením, že Karolínu Peake někam uplacíruje a bude to v pořádku, je falešný," říká v krátkém rozhovoru místopředseda LIDEM a poslanec Viktor Paggio.

Zároveň ale nevylučuje, že by i nadále mohli poslanci LIDEM podporovat vládu z poslaneckých lavic: "Budeme to řešit začátkem příštího roku."

Poslanec Paggio také upozorňuje, že strana LIDEM nevidí problém v ODS, protože ani lidé z vedení ODS o chystaném odvolání Karolíny Peake dopřadu nevěděli.

"Pro mě to není útočný akt ODS, je to útočný akt premiéra Nečase," říká Paggio.

A.cz: Je namístě optimismus premiéra, že přes Vánoce vychladnou hlavy?

Paggio: Pan premiér Nečas dělá jednu chybu: myslí si, že naše jednání je založeno na emocích. Tady žádné emoce nejsou. Když jsme se včera jako předsednictvo sešli, velice chladně a analyticky jsme zhodnotili situaci kolem odvolání předsedkyně koaliční strany. Na to nelze reagovat jinak než odchodem z koalice.

Hlavy vychladnout nemohou, protože nikdy nebyly horké.

A.cz: Nicméně vaši ministři podají demisi k 10. lednu. Nevytváříte si tudíž prostor pro další jednání?

Demise k 10. lednu znamenají jen tolik, že nejsme jako pan premiér a nechceme přinášet nestabilitu. Naši ministři připraví své resorty na předání novým ministrům a chtějí mít čistý stůl.

A.cz: Úplně tedy vylučujete možnost dohody se zbytkem koalice?

Koalice na tomto půdorysu skončila včera. Strana LIDEM odešla z koalice, neplatí koaliční smlouva, která mimochodem nebyla námi ani podepsána.

A.cz: Tak jinak: vylučujete, že by se koalice dala znovu dohromady?

Co bude po 1. lednu skutečně nevím, pochybuju, že to ví někdo jiný.

A.cz: Je nějaký post ve vládě, který by vás pro vaši předsedkyni uspokojil, kromě ministerstva obrany?

Ne, není. Byla odvolána předsedkyně a strana LIDEM opustila koalici.

A.cz: Takže teď odchod do tvrdé opozice a netolerování vlády ani z poslaneckých lavic?

Rozlišme exekutivu – tam skončila koaliční spolupráce – a rozměr sněmovní. Debatu o podpoře či nepodpoře vlády budeme řešit mezi našimi poslanci, kteří se sejdou po 1. lednu.

A.cz: Když jsem se ve čtvrtek bavil s kolegyní novinářkou, říkala: Vsaď se, že se zase 10. ledna sejdou ve stejné sestavě. Mám se vsadit?

Nesázejte se, nesejdeme se ve stejné sestavě.

 

Právě se děje

Další zprávy