Kvůli uhlí se vyvlastňovat nebude, rozhodli poslanci

Jakub Novák
19. 12. 2012 15:18
Obce by měly být na nějaký čas uchráněny před těžbou, poslanci přehlasovali Klausovo veto

Praha - Lidé žijící v oblastech ležících nad ložisky uhlí a dalších nerostných surovin můžou - alespoň pro nějaký čas - spát klidně.

Poslanci totiž ve středu po bouřlivé diskusi přehlasovali prezidentské veto takzvané "malé novely" horního zákona.

Došlo tak k vyškrtnutí dvou odstavců, v jehož důsledku stát přijde o možnost vyvlastnit pozemky a nemovitosti za účelem těžby.

Podle Václava Klause se stát zrušením možnosti vyvlastnění v "malé novele" zbavuje "legálního nástroje pro přístup ke svému vlastnictví", a připravuje se tak o jeden z nástrojů své energetické politiky.

Prezident také argumentoval tvrzením, že nástroj vyvlastnění je obsažen v řadě jiných zákonů a že je obsažen i v legislativách našich sousedů - Německa, Rakouska či Slovenska.

Starosta Litvínova Milan Šťovíček.
Starosta Litvínova Milan Šťovíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Jedním z hlavních zastánců novely je starosta Litvínova Milan Šťovíček. "Mohu vás ujistit, že obyvatelé ohrožených obcí nejsou žádnými spekulanty, pouze chrání své domovy," řekl před poslanci.

Litvínov by se po prolomení limitů dostal až na samý okraj těžební jámy.

"Ministr Martin Kuba samozřejmě připravuje velkou novelu horního zákona, kde je to o nějaké diskusi, o tom, za jakých podmínek by k případnému vyvlastňování mělo dojít. Já říkám - pouze v prokázaném veřejném zájmu, ne pro soukromé společnosti, tak jak to je, a rozhodně ne v zastavěných částech obcí. Nemůžu se smířit s tím, že by se kvůli uhlí měly bourat další obce," řekl Šťovíček pro Aktuálně.cz.

Ministr Kuba upozornil na některé nedostatky současné legislativy; jde například o to, že mezi nerostnými surovinami, které mohou být za současných podmínek důvodem k vyvlastnění, jsou i takové, které nejsou pro Česko strategicky důležité.

Dlouhé čekání na velkou novelu

Podporu návrhu slíbili ústy svého šéfa Radka Johna i poslanci Věcí veřejných.

Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Reuters

Klausovo rozhodnutí naopak brání mimo jiné Jiří Paroubek. "Nerostné bohatství je majetkem nás všech, proto potřebuje určitou ochranu - nemají o nich rozhodovat majitelé pozemků," řekl na plénu sněmovny.

Zachování současného stavu hájil před poslanci také třeba Václav Klučka (ČSSD) - schválení této novely podle svých slov považuje za zbytečné, zejména s ohledem na připravovanou "velkou novelu" horního zákona, která je v současnosti v přípravě.

Proti novele vystoupili také severočeští poslanci Jaroslav Foldyna či Josef Tancoš - především s ohledem na "sociální dopady na tento těžce zkoušený region", které by schválení této novely mělo.

Bývalý ústecký primátor Jan Kubata výstupy některých svých kolegů mírnil - a to především odkazem na chystanou velkou novelu horního zákona.

"Pro mě je absolutní zárukou, když mi předseda vlády a ministr průmyslu a obchodu jasně deklarují a předloží věcný záměr velké novely horního zákona, ke kterému tato vláda našla odvahu po pětadvaceti letech od schválení současného komunistického a bezohledného zákona," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy