Veřejné instituce budou mít povinný účet u ČNB

ČTK ČTK
18. 12. 2012 22:01
Jedině na ně jim stát bude posílat státní příspěvky a dotace
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Sněmovna schválila senátní verzi novely rozpočtových pravidel, podle níž budou muset mít veřejné instituce účet u České národní banky. Tam jim stát bude posílat státní příspěvky a dotace.

Poslanci v úterý podpořili požadavek Senátu, který na rozdíl od vládní předlohy doporučil omezit platební funkce centrální banky vůči obcím, krajům nebo vysokým školám. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Senátní verzi překvapivě podpořil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který při projednávání v horní komoře bojoval proti úpravám novely. Stanovisko změnil vzhledem k tomu, že pro původní sněmovní verzi by nyní mezi poslanci nemusel získat potřebnou nadpoloviční většinu. "

Návrhy, které Senát předkládá, mě nenaplňují štěstím a vnitřním uspokojením, nicméně tato norma je pro mě natolik důležitá, že nemíním riskovat kvórum 101 a nemíním riskovat, že by tento zákon nemusel projít," uvedl ministr. "Lepší křeček v hrsti, nežli kočka na střeše," modifikoval Kalousek známé přísloví.

Senát mimo jiné doporučil, aby banka pouze posílala krajům či obcím státní příspěvky a dotace z účtů, které tyto instituce budou u ČNB mít.

Kraje a obce nebudou muset mít na účtech u ČNB peníze z příjmu podílu na vybraných daních. Pokud tuto možnost samosprávy vyloučí a včas to písemně oznámí ministerstvu financí a správci daně, budou se jim podíly převádět na jejich komerční účty.

Ministr financí Miroslav Kalousek
Ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Jan Langer

Jedno inkasní místo pro všechny

Příspěvkové organizace, tedy například nemocnice, mají mít podle Senátu pětileté přechodné období, do kdy si budou muset účty u ČNB zřídit. Sněmovna původně navrhovala jen tříleté období.

Organizační složky státu mají mít účty u ČNB do tří měsíců od účinnosti novely, tedy asi do konce března příštího roku. Ve stejné lhůtě mají zrušit své účty u komerčních bank.

Zřízení účtů souvisí se vznikem Jednoho inkasního místa, které od roku 2014 bude vybírat peníze pro stát, kraje i obce. Těm pak převede peníze na účty u ČNB. Cílem novely je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nová pravidla mají zlepšit správu veřejných financí.

Novela počítá také s tím, že návrh výdajů a příjmů Poslanecké sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv by měl nově posuzovat sněmovní rozpočtový výbor. Bude je muset projednat do 20. června běžného roku.

 

Právě se děje

Další zprávy