Okamurovi se podepsalo i 14 "mrtvol". Není sám

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
19. 12. 2012 6:30
Na podpisy jsem si najal agenturu, hájí se Tomio Okamura
Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Petici na podporu prezidentské kandidatury Tomia Okamury podepsali i lidé, kteří byli v době zahájení podpisů prokazatelně mrtví. Celkem jich je ve dvou kontrolních vzorcích čtrnáct.

Konstatuje to zpráva ministerstva vnitra zdůvodňující vyřazení některých kandidátů z prezidentského klání.

O "mrtvolách" pod peticemi mluvili pracovníci ministerstva vnitra už dříve. Teď se ale ukázalo, že se jedná o archy právě i Okamury.

Podrobnější prozkoumání závěrů ministerstva ale ukazuje, že Tomio Okamura není zdaleka jediný - ba že na tom není ohledně "mrtvých duší" nejhůře. Další kandidátka Jana Bobošíková, kterou Nejvyšší správní soud vrátil do hry, měla ve dvou kontrolních vzorcích hned 49 mrtvých.

Na rozdíl od Bobošíkové ovšem stížnost Okamury (a také Vladimíra Dlouhého) soud neuznal. U Tomia Okamury konstatoval, že v peticích jsou celé pasáže jmen psané prokazatelně jednou rukou. Okamura se přesto jako jediný chystá podat kvůli svému vyřazení z boje o Hrad ústavní stížnost.

Neexistující osoby, chyby v adresách a "mrtvoly"

U Tomia Okamury Nejvyšší správní soud přesvědčili nejen už prokazatelně nežijící petenti, ale hlavně velká chybovost celkem, nejvyšší ze všech kandidátů.

Počet mrtvých petentů ve 2 vzorcích

Jana Bobošíková      49

Vladimír Dlouhý        44

Miloš Zeman             30

Tomio Okamura       14

Jan Fischer                 5

Vladimír Franz            3

Táňa Fischerová        2

Zuzana Roithová        1

Ze zprávy ministerstva vyplývá, že v prvním kontrolním vzorku (8 500 podpisů) vyhodnotilo ministerstvo vnitra 19 procent Okamurových petentů jako chybných a upřesnilo, že ze tří čtvrtin šlo o neexistující osoby a ze čtvrtiny jen o chybu v adrese trvalého bydliště.

U druhého vzorku (dalších 8 500 podpisů) pak vyhodnotilo 23 procent podpisů jako chybných. Z nich to u více než 72 procent opět byly neexistující osoby, ve 27 procentech šlo o chybu v adrese.

Mezi "chybnými podpisy" bylo i 14 prokazatelně zemřelých osob - po sedmi v každém kontrolním vzorku.

Předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN) v úterý dopoledne pro Aktuálně.cz prohlásil, že se tak Okamura ocitl v podezření ze snahy spáchat volební podvod . Ministerstvo vnitra ale chce věc vyhodnotit až po skončené volbě a nezasahovat do ní.

Ještě v pondělí Tomio Okamura prohlašoval, že jména petentů a jejich adresy kvůli zrychlení psali koordinátoři, lidé to pak jenom podepsali, jako "když si jdeme pro doporučené psaní nebo peníze na poštu, kde údaje nejprve vyplní pracovník pošty", jak napsal Okamura v pondělním prohlášení a dodal, že "z celé republiky se mi hlásí koordinátoři podpisů".

Okamura: Podpisy sbírala agentura

V úterý pro Aktuálně.cz připustil, že celé rozhodnutí ministerstva vnitra nečetl a že vlastně podpisy nesbíral on, ale jím najatá agentura, a že se jej někdo snaží poškodit.

"Já jsem si sběr svých podpisů neorganizoval. Naopak zvažuji trestní oznámení na případné podvodníky, kteří se mě takto snažili poškodit," vysvětluje Tomio Okamura "mrtvé duše" mezi svými petenty.

Upřesňuje, že to byla PR agentura New Pin, s. r. o. Podle transparentního účtu jí za to zaplatil 775 048 korun. Samotné agentuře nicméně Okamura chybné podpisy včetně zemřelých osob nevyčítá.

Jednatel New Pin, bývalý tajemník exministra kultury Jiřího Bessera Stanislav Brunclík, mluví podobně jako Okamura: "Potvrzuji, že přes něj podpisy nešly. Sbírali jsme je my a platili si brigádníky. Zvažujeme trestní oznámení. Evidentně se vyskytly falešné hlasy a my musíme identifikovat podle příslušných archů, kdo to byl."

"Problém je v tom, že podpisové archy nemáme. Potřebujeme od ministerstva alespoň fotokopie," upřesňuje Brunclík.

Mrtví byli ve všech vzorcích

Způsob, jakým ministerstvo podpisy ověřovalo, objasňoval v úterý před sněmovním výborem pro veřejnou správu ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych, který má prezidentskou volbu na starosti.

Podle něj ministerstvo nejprve pomocí počítače vybralo náhodný naskenovaný vzorek 8 500 podpisů. Poté jen počítač hledal shodu mezi petenty a osobami zanesenými v evidenci obyvatel a v základním registru.

"Takto se podařilo ztotožnit 50 až 60 procent lidí," upřesnil v úterý postup Henych. Zbytek pak podle něj ztotožňovali pracovníci ministerstva ručně, včetně hledání ve starých adresách.

Z kandidátů, kteří neměli nominaci poslanců či senátorů, a tudíž museli sbírat podpisy, na tom byla při kontrole ministerstva vnitra nejlépe Zuzana Roithová (jen 1 mrtvý v obou vzorcích) a Táňa Fischerová (2).

Nejhůře na tom naopak byli už zmíněná Jana Bobošíková (49) a Vladimír Dlouhý (44).

Tomio Okamura je dál odhodlán ústavní stížnost podat. "Právě žádám Ústavní soud, aby toto vše prověřil," potvrzuje Tomio Okamura.

Experti se neshodují v tom, zda ústavní stížnost historicky první přímou volbu českého prezidenta pozdrží, či ne. Bude čistě na ústavních soudcích, zda vydají předběžné opatření až do konečného verdiktu, a tím volbu pozastaví a odloží.

 

Právě se děje

Další zprávy