Gazdík: Zůstat v celostátní politice? Jedině s TOP 09

Jakub Novák
28. 12. 2012 19:30
Pro příští krajské volby nejsou vyloučeny oddělené kandidátky, říká šéf Starostů
Šéf Starostů Petr Gazdík.
Šéf Starostů Petr Gazdík. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozejít se s TOP 09 a vrátit se na regionální úroveň, nebo zachovat stávající spojenectví, a zůstat tak v celostátní politice. Pro Starosty a nezávislé to jsou podle jejich šéfa Petra Gazdíka jediné dvě možnosti.

Podle Gazdíka totiž pro Starosty jiná alternativa než TOP 09 nepřipadá v úvahu. "S jinou stranou si spolupráci nedovedu představit," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Spolupráce mezi TOP 09 a hnutím Starostů a nezávislých (STAN) bude pokračovat přinejmenším do poloviny příštího roku, i když strany novou formální dohodu neuzavřely.

Starostové mají podle svých zástupců nyní půl roku času na ujasnění nových programových priorit pro další práci v celostátní politice. Definitivní rozhodnutí padne na sněmu hnutí, který se uskuteční do června příštího roku.

"Do budoucna bychom chtěli hrát větší roli v těch komunálních či krajských volbách - jak, to zatím nechci říkat," komentuje to Gazdík.

Navzdory deklarované jednotě by podle šéfa Starostů mohly určité rozpory nastat například v debatách o další budoucnosti Senátu jako instituce nebo v otázce regionálního školství.

Po krajských volbách, které Starostům posílily sebevědomí, přijde na přetřes také otázka vzájemného postavení TOP 09 a Starostů.

Aktuálně.cz: Proč došlo k odkladu podpisu smlouvy o strategické spolupráci mezi TOP 09 a Starosty až na červen příštího roku?

Předně - odklad podpisu smlouvy neznamená, že by se něco na vztahu mezi TOP 09 a Starosty změnilo.
Jde o to, že většina z našich původních cílů (rozpočtové určení daní, církevní restituce apod.) je již v současné době splněna, což je pro nás obrovský úspěch. Potřebujeme proto teď nějaký čas na diskusi o tom, jaké nové další cíle si vytyčíme.

A.cz: Takže ten požadavek odložení podpisu vzešel z vaší strany?

Ano, vzešel z naší strany, TOP 09 nám poskytla čas, abychom se dohodli. Neznamená to ale, že bychom nějaký závazek nedodrželi, nebo že by náš poslanecký klub začal být nejednotný - naopak.

A.cz: Odklad termínu podpisu nové smlouvy tedy není ani vyčkáváním na to, jaké změny nastanou ve vedení TOP 09?

Ne, to vůbec ne. Starostové musí mít nejpozději do června svůj sněm, který by měl tyto věci odsouhlasit. Sněm TOP 09 bude myslím někdy na podzim, takže ty věci budou schváleny mnohem dřív.

Podívejte se: TOP 09 a Starostové v Hostivici

A.cz: Do června tedy bude vaše vzájemná spolupráce fungovat na základě doposud platných pravidel?

Naprosto všechno funguje dál, ta pravidla fungují dál tak, jak byla nastavena.

A.cz: A neobáváte se toho, že by se jedna ze stran od těchto nyní již nepsaných pravidel odklonila?

Vůbec se toho nebojím - u Starostů je podaná ruka více než nějaká smlouva, ta je pro nás jen jakýmsi kusem papíru.

A.cz: Kde vlastně nacházíte s TOP 09 společnou řeč?

Například myšlenka spokojené obce je zásadní konzervativní ideou, která je společná Starostům i TOP 09. Společný zájem nacházíme také v podpoře evropské integrace - byť k ní máme stran byrokracie své výhrady - nebo v principu subsidiarity - tedy toho, že rozhodnutí mají být, pokud je to možné, činěna na co nejnižší úrovni, nikoliv nějakým centrálním orgánem.

A.cz: A kde se naopak rozcházíte?

Jednou takovou věcí je třeba úloha Senátu. Jako Starostové bychom chtěli změnit jeho roli.

Myslíme si totiž, že Česká republika má v současné době příliš mnoho voleb - třeba v roce 2014 mají být snad patery. Podle našich idejí má být občan státem a politikou obtěžován co nejméně. Takže třecím místem by mohla být právě diskuse s TOP 09 o tom, jaká má být úloha Senátu.

A.cz: Kromě státní správy nalézáte podobně konfliktní téma také na úrovni regionální politiky, kterou zastupujete?

U TOP 09, jak už z jejího názvu vyplývá, jde zejména o prosperitu - proto určitě budeme řešit třeba regionální školství, protože to už ze svého principu příliš prosperující a efektivní není.

Prosperující by bylo, kdyby se vzdělávalo co nejvíce dětí za co nejméně peněz - tedy, kdyby byly děti co nejlevněji vzdělávány.
Ale to u regionálního školství nefunguje, tam se musí hodnotit také aspekty, jako je kulturní, společenský nebo sportovní život v obci, který se kolem dané školy vytváří.

Samozřejmě že by v mnoha případech bylo lepší naložit děti do autobusu a převézt je jinam, do větší školy, ale ty efekty, které to má, jsou finančně nevyčíslitelné. To je věc, ve které se můžeme lišit, protože je to o společenských a kulturních hodnotách, které s tou ekonomikou nejdou často příliš dohromady.

Podívejte se: Volební fiasko (nebo porodní bolesti) TOP 09 a Starostů

A.cz: Kromě toho jste také mluvil o tom, že byste v rámci nové smlouvy chtěli usilovat o větší zrovnoprávnění Starostů ve vztahu s TOP 09. Jak?

Starostové jsou tahouni v krajských a komunálních volbách, naopak v těch parlamentních jsou mnohem většími tahouny osobnosti TOP 09. Do budoucna bychom proto jako Starostové chtěli hrát větší roli v těch komunálních či krajských volbách - jak, to zatím nechci říkat.

Druhá věc je, že zatímco zástupce TOP 09 je členem předsednictva Starostů s hlasovacím právem, tak tomu zatím není naopak. Já jsem sice členem předsednictva TOP 09, ale čistě z pozice předsedy poslaneckého klubu nemám hlasovací právo.

A.cz: Jaké jsou vlastně mezi Starosty v jednotlivých krajích tendence k odtržení se od spolupráce s TOP 09? Zejména po krajských volbách se mnoho takových hlasů objevilo.

Šéf Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta je členem předsednictva Starostů - sice tam kandidovali odděleně, ale samotný tento region je velmi specifický - SLK tu odvedli obrovskou práci, ať už během čtyř let v opozici, či později během kampaně. Situace, která v Libereckém kraji nastala, je z mnoha pohledů neopakovatelná v jiných krajích.

V kontextu ostatních krajů v krajských volbách je možné, že příště bude zvolen tento model, že by šly obě kandidátky odděleně.

A.cz: Sílí mezi Starosty tyto hlasy?

Určitě je část Starostů, kteří vládní politiku vnímají velmi negativně; lidé se jich ptají, proč jsou spojení s "tou TOP 09" - každá účast ve vládě je nepopulární, což je mimo jiné i jeden z důvodů, proč bych nechtěl, aby Starostové šli někdy do voleb samostatně.

Protože vždycky, když přijmete vládní odpovědnost, tak vždycky budete nepopulární.

Na úrovni celostátní politiky nejde každému občanovi vysvětlit, proč dělám to, co dělám, to bylo možné, když jsem byl starostou tisícihlavé obce.

Navíc v té velké politice se dělají koaliční kompromisy - já se dnes třeba stydím za to, že jsem byl u jednoho jednacího stolu společně s Vítem Bártou, Radkem Johnem a dalšími představiteli Věcí veřejných.

A.cz: Takže šance, že by se Starostové oddělili, je mizivá?

Jsem zásadně proti - myslím, že Starostové mají zásadně dvě možnosti - buď se vrátit na regionální úroveň a vzdát se možnosti ovlivňovat dosažení cílů, které se nám docela daří naplňovat, nebo pokračovat ve spolupráci s TOP 09. S jinou stranou si spolupráci nedovedu představit.

A.cz: Kromě TOP 09 tedy pro Starosty neexistuje žádná jiná alternativa?

To odporuje zásadám, o nichž jsem mluvil, a která nás s TOP 09 spojuje - my nejsme přebíhači, „lehké ženy", které když uvidí příjemnějšího partnera, tak jdou za ním. My ctíme uzavřené dohody. Dohodu s TOP 09 jsme uzavřeli v dobrém a zlém. Ta dohoda nám něco přinesla, ale zároveň má pochopitelně i druhou stránku.

 

Právě se děje

Další zprávy