Poslanci si zvou Okamuru, chtějí vysvětlení k podpisům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 12. 2012 6:30
Sněmovní výbor chce probrat způsob sběru a vyhodnocování podpisů pod petičními archy
Tomio Okamura.
Tomio Okamura. | Foto: Facebook, Tomio Okamura

Praha - Den po oznámení, že kvůli svému vyřazení z přímé volby prezidenta podá ústavní stížnost, má Tomio Okamura pozvánku na jednání s poslanci. 

Sněmovní výbor pro veřejnou správu s ním chce probrat krom jiného i způsob, jakým sbíral podpisy ke kandidatuře. Mimo jiné by poslanci chtěli od novopečeného senátora vysvětlit, proč jsou na jeho podpisových arších napsány celé bloky jmen jednou rukou.

"Chceme s ním o tom diskutovat," potvrdil Aktuálně.cz předseda výboru Stanislav Polčák (TOP 09 a STAN).

Podle neoficiálních informací Aktuálně.cz dokonce původně chtěli poslanci senátora přesvědčit, aby stížnost k Ústavnímu soudu nepodával, protože to ohrožuje termín konání prvních přímých prezidentských voleb v Česku.

"Vždyť jestli se ukáže, že podpisy falšovali, je to konec jakékoliv jeho politické kariéry," řekl na Okamurovu adresu jeden z členů výboru.

Okamura na "koberečku"

Prvotní cíl, totiž rozmluvit Okamurovi ústavní stížnost, však už po pondělku padl. Poslanci však přesto chtějí se senátorem mluvit a pozvání nestáhli. 

"Na tom se nic nezměnilo, chceme to probrat, pozvánku v mailu má," řekl v pondělí Stanislav Polčák. Za TOP 09, která je spojeneckou stranou starostenského hnutí, kandiduje v přímé volbě Karel Schwarzenberg. 

Zda Tomio Okamura pozvání přijme a na schůzi se dostaví, je však ve hvězdách.

"Pozvánku na jednání sněmovního výboru nedostal ani mailem, ani poštou, ani pan Okamura, ani jeho dva senátní asistenti," tvrdí navzdory informaci poslance Polčáka Pavlína Radolfová z Miki Travel, která rozesílá Okamurova tisková prohlášení.

"Co se týče úterka, pan Okamura má od rána zasedání ústavně-právního výboru Senátu a odpoledne má v Senátu zasedání Klubu na obnovu demokracie," přidala informaci o senátorově programu. 

Později Okamurův senátní asistent toto sdělení upřesnil. Senátor prý pozvání dostal, avšak nikoliv jako prezidentský kandidát, ale jako všichni členové ústavně-právního výboru Senátu.

Výbor chce vyslechnout stanovisko ministerstva vnitra, které rozhodlo kvůli chybám v podpisových arších nejen o vyřazení v případě Okamury, ale také u Vladimíra Dlouhého a Jany Bobošíkové.

Okamura: Jako když vyplňujete na poště formulář

Nejvyšší správní soud následně vrátil do hry Janu Bobošíkovou s tím, že chybovost jejích petičních archů je malá. Okamurovu žalobu (stejně jako stížnost Vladimíra Dlouhého) naopak odmítl.

"Soud zdůrazňuje, že navrhovatel má ze všech kandidátů, kteří předkládali petici podepsanou občany, jednoznačně největší chybovost údajů," konstatoval ve svém verdiktu Nejvyšší správní soud s tím, že tyto "skutečnosti zpochybňují existenci a vážnou vůli bezmála čtvrtiny osob, které se za podpisy skrývají".

Sám Okamura ale vysvětluje pasáže jmen psaných jednou rukou takto: "Koordinátoři sběru podpisů za účelem čitelnosti vyplňovali údaje lidí, kteří jim je diktovali, a poté jim lidé tyto údaje podepsali. Toto je zcela dle zákona, stejně jako když si jdeme pro doporučené psaní či peníze na poštu, kde také údaje nejprve vyplní pracovník pošty a až poté se podepíšete."

Zatím se právní experti neshodují v tom, zda Okamurova stížnost odsune prezidentskou volbu, či ne. Ústavní soud ale může vydat předběžné opatření do vynesení svého verdiktu a volbu odložit.

 

Právě se děje

Další zprávy