Poslanci zamítli častější změny zdravotních pojišťoven

ČTK ČTK
11. 12. 2012 18:30
Senát novelou navrhoval, ať lidé mouhou měnit pojištovnu vícekrát, než jednou za rok
Poslanec Boris Šťastný z ODS novelu odmítl
Poslanec Boris Šťastný z ODS novelu odmítl | Foto: Jan Langer

Praha - Sněmovna dnes zamítla už v úvodním kole projednávání senátní novely, podle níž by lidé mohli měnit zdravotní pojišťovnu častěji než jen na počátku roku.

Norma také měla zrušit povinnost požádat o změnu pojišťovny půl roku předem, což koalice prosadila v rámci zdravotnické reformy.

Proti předloze se postavila vláda. Ztížením podmínek pro změnu pojišťovny chtěla zjednodušit administrativu při registraci pojištěnců.

Heger: Přestup jednou za rok je standardní

"Přestup pojištěnce jedenkrát za rok je standardní," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Ministerstvo ale podle něho pracuje na novele, která by měla ulehčit situaci například lidem, kteří se přestěhují. Nemusí najít lékaře se smlouvou s danou pojišťovnou.

Předseda sněmovního zdravotnického výboru Boris Šťastný (ODS), jenž návrh na zamítnutí podal, poukazoval na to, že pojišťovny mezi sebou nyní nemohou soutěžit a není proto důvod lhůty měnit. Možnost častější změny pojišťoven by prý také ztížila sestavování zdravotně-pojistných plánů.

Novela měla lidem umožnit opětovně měnit pojišťovnu vždy k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí, avšak maximálně jednou ročně. Prakticky by navrátila pravidla do dříve platného stavu. Tvůrci senátní novely tvrdí, že současná úprava lidem zhoršila právo na výběr pojišťovny a na poskytování služeb hrazených pojišťovnou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy