"Dívenka" v čele obrany: Klaus se diví, Nečas čeká

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
7. 12. 2012 10:45
Od jednání K9 se čekalo potvrzení přesunu Karolíny Peake na ministerstvo obrany
Vondru zřejmě nahradí ve vládě Peake.
Vondru zřejmě nahradí ve vládě Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Páteční jednání koaličních špiček nepřineslo ani potvrzení ministerských výměn, ani vyústění personálních rošád.

"Předseda vlády pouze řekl, že bude tato problematika vyřešena co nejdříve," řekl k tomu Zbyněk Stanjura (ODS).

K9 se shodla pouze na sloučení ministerstev průmyslu a obchodu s dopravou - za podmínky, že půjde zároveň o redukci agend.

TOP 09 se zároveň zásadně postavila proti možnosti sloučit resorty zemědělství a životního prostředí.

"Jsme proti slučování ministerstev zemědělství a životního prostředí, protože tato ministerstva jsou proti sobě mnohdy jako regulátor a regulovaný. Jak řekl Karel Schwarzenberg, je to, jako kdyby se ředitel pohřební služby stal šéfem nemocnice," komentoval postoj TOP 09 - STAN Petr Gazdík.

"Věříme ve větší prostor ke slučování, třeba sloučení ministerstev kultury a školství je velmi racionální," okomentoval to první místopředseda Martin Kuba (ODS).

Od pondělka začne vyjednávat pracovní komise ke koaliční smlouvě. Součástí její práce bude i diskuse o rozdělení resortů mezi jednotlivými stranami, respektive výměny resortů mezi ODS a LIDEM.

"Měli bychom zachovat počet členů vlády, například vytvořením místa ministra bez portfeje, jenž by byl zároveň předsedou Legislativní rady vlády," řekl šéfka nejmenší koaliční strany Karolína Peake.

Druhý muž ODS Martin Kuba takový návrh nezamítl; pouze konstatoval, že bude muset být prodiskutován.

"Křehotinka" v čele obrany

Tu v pátek označil prezident Václav Klaus za "dívenku, kterou státní muži v armádě nepřijmou". Nedovede si prý představit, že by se z ní přes noc stala odbornice na armádu.

"Pokusím se během osobního rozhovoru pana prezidenta přesvědčit, že žádná křehotinka nejsem," reagovala na to před novináři Peake.

Od pátečního jednání se čekalo potvrzení přesunu dosavadní vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake (LIDEM) na ministerstvo obrany poté, co si ODS a LIDEM vymění ve vládě resorty obrany a dopravy.

Ministerstvo dopravy by tak dostala ODS, která plánuje sloučení resortů průmyslu a dopravy v jakési superministerstvo hospodářství.

Jak už psal deník Insider, dohled nad fúzí má mít podle důvěryhodného zdroje blízkého vedení ODS dosavadní ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) a premiér Petr Nečas (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy