Zlepšíme informovanost o reformě důchodů, slibuje Nečas

ČTK ČTK
6. 12. 2012 22:04
Vláda bude například vydávat inzeráty, nikoho však nechce "lámat"
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda a penzijní fondy budou více informovat veřejnost o faktech týkajících se druhého pilíře penzijní reformy.

Po čtvrtečním jednání se zástupci společností, které budou důchodové spoření ve druhém pilíři od 1. ledna 2013 nabízet, to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Vláda podle něj bude informovat například prostřednictvím inzerátů, nikoho však nechce "lámat". Chce lidem především poskytnout objektivní informace. Výdaje státu na informování o druhém pilíři neupřesnil.

"Chceme společně s penzijními fondy zajistit občanům objektivní informace. Chceme přijít s objektivními čísly, na základě kterých se lidé budou moci rozhodnout. Nebudeme nikoho přesvědčovat, lámat," uvedl Nečas.

"Současný stupeň informovanosti o změnách a vývoji důchodového zabezpečení jako celku není na dostatečné úrovni," doplnil prezident Asociace penzijních fondů a ředitel PF ČSOB Stabilita Karel Svoboda.

Upozornil, že informace budou nyní více podávat i samy fondy, které mají téměř pět milionů klientů.

Zájem o vstup do druhého pilíře klesá

Nečas upozornil, že koordinovaný postup informační kampaně Úřadu vlády a ministerstva práce a sociálních věcí je limitován zákonem o veřejných zakázkách a rozpočtovými omezeními.

"Představa, že začneme s nějakou 'Barnumskou' reklamou, není realistická," podotkl.

Do druhého pilíře bude od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů na sociální pojištění a přidat dva body ze svého. Vstup do něj má být podle dřívějších odhadů Nečase výhodný pro polovinu obyvatel.

Některé studie ale hovoří o nižším podílu. Zájem o vstup do druhého pilíře klesá podle různých průzkumů hluboko pod deset procent lidí.

"Jsem přesvědčen, že počet zájemců o druhý pilíř se bude postupně zvyšovat. Lidé byli totiž znejistěni neuvěřitelně negativní publicitou, která se na druhý pilíř nespravedlivě zvrhla. Logicky byli znejistěni i tím, že do poslední chvíle v prosinci nebylo jasné, zda druhý pilíř od ledna odstartuje. Je třeba to překonat a dát na stůl objektivní skutečnosti," řekl Nečas.

Nečas: musíme upozorni mladé

Je třeba podle něj opakovaně sdělit především zástupcům mladší generace, že pokud se budou spoléhat pouze na státní průběžný systém, velmi riskují, že ve stáří budou ohroženi chudobou.

Neúčast ve druhém pilíři již dříve oznámily z fondů nabízejících penzijní připojištění ING PF a AXA PF, v pondělí se k nim přidal Aegon Penzijní fond.

Podle vyjádření fondu je hlavním důvodem nejistota, zda se podaří získat dostatečný počet zájemců o vstup do druhého pilíře.

Licenci umožňující účast ve druhém pilíři dostaly také PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Generali, Allianz a Raiffeisenbank. Ta je mezi nimi jediná, která zatím neposkytovala penzijní připojištění.

Nové fondy na rozdíl od těch současných už nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech.

Nabídnou ale odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

 

Právě se děje

Další zprávy