Předseda ústecké ČSSD Fišera rezignoval na funkci

Martina Machová Martina Machová
29. 11. 2012 12:05
Arno Fišera poslal straníkům dopis, důvodem odchodu je prý malá možnost stranu reformovat
Foto: Martina Machová

Ústí nad Labem - Sociální demokraté v Ústeckém kraji přišli o svého šéfa. Arno Fišera poslal svým spolustraníkům rezignační dopis, ve kterém se vzdává své funkce k 30. listopadu.

Svůj odchod deníku Aktuálně.cz potvrdil, důvody ovšem nechce komentovat.

Z jeho rezignačního dopisu, který má redakce k dispozici, vyplývá, že se tak rozhodl proto, že sám jako předseda nemůže ústeckou ČSSD reformovat, protože musí pracovat s místopředsedy, které mu navolí okresy, a následně nese odpovědnost i za špatnou personální politiku celé severočeské ČSSD.

"Jsem připraven pracovat nadále pro ČSSD, ale nikoliv jako ohnohřbet nebo prositel o významnou roli Ústeckého kraje a jeho vlivu na politickém dění v ČR, kterou si zaslouží. Je to jeden z mála bodů, které jsem nesplnil," naráží ve svém rezignačním dopise na spory krajské buňky se stranickým ústředím v Praze.

K rezignaci jej v minulosti vyzývalo i centrální vedení ČSSD, které ovšem tvrdilo, že by měl přijmout politickou odpovědnost za volební porážku v krajských volbách, ve kterých na jejich úkor bodovali komunisté.

ČSSD získala o devět zastupitelů méně, než měla v předchozím volebním období, tedy  z 22 klesl jejich počet na 13. Podařilo se jí ale ve vedení kraje udržet, jako koaliční partner prvního komunistického hejtmana.

Odcházející předseda ovšem rezignovat kvůli ztrátě prvenství ČSSD v Ústeckém kraji odmítal.

Fišera končí jen měsíc před vypršení svého mandátu, který přebíral po blízkém spolupracovníku expremiéra a bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petra Bendy.

"Přebíral jsem stranický aparát nefunkční a s dluhy ve statisících. K dnešnímu dni má naše organizace i po volebním klání přebytkové hospodaření, všechny stranické a kontrolní orgány fungují, krajská konference je připravena. Domnívám se, že role předsedy KVV a úkoly dané stanovami byly řádně splněny," píše straníkům Fišera.

Nové vedení si sociální demokraté zvolí v lednu. O funkci v čele ústecké ČSSD usiluje například poslanec Jaroslav Foldyna, který již dříve krajskou organizaci vedl. Získal již nominaci svého domovského Děčína.

 

Právě se děje

Další zprávy