sKarta byla podfuk na vládu, říká Nečas a chce změnu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
16. 11. 2012 14:25
Premiér trvá na dobrovolnosti sKarty, koalice ale v zákonech vědomě prosadila opak
Foto: ČS

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) si nedovede představit, že by používání nových sociálních karet nebylo dobrovolné.  Podle něj byla dobrovolnost koaliční podmínkou a vláda byla smlouvou na karty "trošku podfouknuta".

"Zdůrazňuji, že to byla koaliční dohoda i moje osobní podmínka pro to, aby byl ten systém sKaret implementován. Byl myšlen jako dobrovolný s výjimkou těch, kde jsou závažné důvody domnívat se, že zneužívají sociální systém, to byla ta jediná výjimka."

Podle premiéra je navíc podmínka dobrovolnosti ukotvena v legislativě a byla "nesmírně rafinovaně obcházena" ve smlouvě s Českou spořitelnou, která prý byla uzavřena bez vědomí politiků. Podle smlouvy by mělo přes sKarty protéct 98 procent všech dávek a podpor a banka očekává, že by se tak mohly v budoucnu vyplácet i důchody a převádět peníze dalších úřadů.

"Vláda a koalice byly trošku podfouknuty tou smlouvou," dodal Nečas.

Koalici "podfoukli" i vlastní poslanci

V legislativě sice báze dobrovolnosti  alespoň u podpory v nezaměstnanosti je zakotvena, nicméně poslanec TOP 09 Václav Cempírek počátkem listopadu ve vší tichosti prosadil přílepek k zákonu o sociálně-právní ochraně dětí. Ten novelizuje zákon o zaměstnanosti. Schválily ho především koaliční hlasy, působnost sKaret se rozšířila. Na tento "fígl" poslanců jako první upozornil deník Aktuálně.cz.

Dosud platný zákon dává lidem, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, možnost volby, zdali budou dávku čerpat přes sKartu, nebo nikoli. Schválená úprava zákona přitom jasně stanovuje, že od roku 2013 bude podpora v nezaměstnanosti povinně čerpána přes sKarty, stejně jako je tomu u nepojistných sociálních dávek.

Nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová po svém nástupu do úřadu prohlásila, že vyřešení záležitosti s sKartami považuje za jednu z priorit. Na své úvodní tiskové konferenci slíbila, že jednání s bankou i se zástupci postižených, seniorů i s politiky zahájí hned příští týden. Podle ní ministerstvo nyní smlouvu vyhodnocuje.

Předseda vlády věří, že se s Českou spořitelnou, která systém provozuje, podaří dohodnout na změnách.

"Věřím, že i provozovatel systému bude mít zájem na dohodu se státem. Koneckonců sKarta není jediná obchodní transakce, která je zajímavá pro jakoukoliv finanční skupinu, takže určitě nebude chtít mít rozladěné vztahy s vládou a se státem," vyslal signál protistraně.

Ministerstvo práce uzavřelo letos v lednu na sKarty smlouvu na 12 let s Českou spořitelnou. Podepsal ji bývalý první náměstek Vladimír Šiška, který je obviněn z podplácení při jedné ze zakázek. Kvůli Šiškově kauze odstoupil z funkce ministra práce Jaromír Drábek (TOP 09), kterého Müllerová v pátek nahradila.

 

Právě se děje

Další zprávy