Bude to úřad pohodlí, ne strachu, slíbila Müllerová

Domácí Domácí
16. 11. 2012 10:03
Pocit strachu byl podle nové šéfky způsoben nedostatečným vysvětlením některých reforem
Ludmila Müllerová při jmenování
Ludmila Müllerová při jmenování | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novou ministryní práce a sociálních věcí se stala Ludmila Müllerová z vládní TOP 09. Nahradila svého stranického kolegu Jaromíra Drábka, který post opustil ke konci října poté, co policie obvinila jeho bývalého prvního náměstka z podplácení. Müllerovou jmenoval v 9 hodin do funkce na premiérův návrh prezident Václav Klaus.

Po složení slibu ji Klaus popřál v nové funkci hodně štěstí a připojil i několik rad: stabilizovat problémové ministerstvo, přestat experimentovat a osekávat výdaje citlivě, s ohledem na zásahy do života statisíců lidí.

"Máte tady vzor v podobě pana premiéra, ten působil několik let jako ministr práce a sociálních věcí," dodal prezident.

Ministerstvo bude úřad pohodlí, nikoli strachu

Premiér Nečas nicméně v pátek poděkoval exministru Drábkovi za "kvalitní práci, kterou na ministerstvu odvedl".

"Ministryně Ludmila Müllerová je resortu dobře orientovaná a pro vládu bude přínosem," uvedl pak Nečas na adresu nové šéfky úřadu.

Sama Müllerová slíbila přívětivější tvář ministerstva. Podle  svých prvních slov bude řešit problém Skarty. Nechce ji nicméně zrušit, ale vylepšit. V nejbližších dnech se chce sejít se zástupci zdravotně postižených lidí. Od 1.1. 2013 chce spustit další pilíř důchodové reformy. "Nemůžeme si dovolit problémy, jaké jsme měli třeba při vyplácení dávek," uvedla k tomu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí by nemělo v lidech vzbuzovat pocit strachu, ale pocit jistoty a bezpečí. Tento pocit lidí byl podle nové šéfky způsoben nedostatečným vysvětlením některých reforem.

"Nechci, aby to byl úřad strachu, ale úřad jakéhosi pohodlí," prohlásila. "Pohodlí pro občany, nikoliv pro úředníky," opravil ji premiér Nečas.

Resort práce byl teď dva týdny bez vedení. Drábek sice své odstoupení oznámil už začátkem října, výběr jeho nástupce odsunuly ale krajské a senátní volby i vládní krize se spory o podobu daní. Premiér Nečas (ODS) se s kandidátkou TOP 09 na ministerský post sešel teprve před pár dny až po klíčových hlasováních ve sněmovně.

Někdejší politička KDU-ČSL a nyní TOP 09 působila na ministerstvu práce už v letech 2002 až 2004 jako náměstkyně ministra. Pak byla zvolena do Senátu. Po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně.

Jako jeho nástupkyně má nyní před sebou řešení několika sporných záležitostí. K nim patří třeba nové sociální karty, přes které mají potřební dostávat dávky a podpory. Projekt kritizuje opozice, odbory, rada postižených i někteří koaliční politici. Müllerová ČTK řekla, že chce kompromis hledat v koalici i s opozicí. Jednat se chystá i s Českou spořitelnou, která karty provozuje. Nová ministryně chce zkontrolovat také chystané zakázky.

Podle opoziční ČSSD není Müllerová zárukou toho, že se podezřelé tendry na ministerstvu prověří. Příliš si od nové šéfky resortu neslibují ani odboráři. Očekávají třeba, že podnikne kroky ke snížení nezaměstnanosti a brzy svolá tripartitu.

 

Právě se děje

Další zprávy