Izrael jde do války. Klaus tam přesto míří na návštěvu

Tereza Šídlová
15. 11. 2012 13:27
Prezident v neděli odjíždí na oficiální návštěvu Izraele, situace v zemi je napjatá
Klaus a Netanjahu v Praze
Klaus a Netanjahu v Praze | Foto: Reuters

Praha - Ve značně napjaté situaci míří český prezident Václav Klaus do Izraele.

Do země na Blízkém východě má odjet podle svého kalendáře v neděli. V plánu má setkání se špičkami izraelské politické scény, byznysová jednání i uctění památky zakladatele politického sionismu Theodora Herzla.

Izrael se přitom v těchto dnech ocitl na prahu válečného konfliktu s palestinským hnutím Hamás.

„Prezident republiky Václav Klaus společně s manželkou Livií Klausovou uskuteční ve dnech 18. - 21. listopadu 2012 státní návštěvu státu Izrael," stojí v kalendáři prezidenta.

Jednat bude se svým protějškem Šimonem Peresem, s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, guvernérem Bank of Israel Stanley Fischerem a dalšími izraelskými představiteli.

V plánu je i byznys, konkrétně setkání organizované česko-izraelskou obchodní komorou. V podnikatelské delegaci má být podle informací deníku Aktuálně.cz například i majitel plzeňského fotbalového klubu Tomáš Paclík.

Tanky v Gaze

Jednání v Izraeli ale nebudou pravděpodobně jen diplomaticky poklidná a rezervovaná, bezpochyby je ovlivní i vyostřená situace v zemi.

Izraelské letectvo ve středu v Pásmu Gazy zlikvidovalo velitele ozbrojené složky Hamásu Ahmada Džabarího.

Premiér Benjamin Netanjahu nevyloučil, že pozemní jednotky proniknou do pásma, u hranic s Gazou už se řadí desítky tanků. Ministr obrany Ehud Barak povolává záložníky. Ozbrojenci z Gazy reagovali až dvěma stovkami raket zacílených na izraelské území, které usmrtily tři Izraelce žijící v blízkosti Gazy. I mezi mrtvými Palestinci jsou civilisté.

Může napjatá situace v zemi vést ke zrušení návštěvy českého prezidenta? Pražský hrad o tom odmítá spekulovat. „Aktuální program pana prezidenta můžete sledovat na www.klaus.cz a www.hrad.cz," přišla odpověď z Klausovy kanceláře.

Prezidentova cesta do Izraele je dlouho plánovaná a Aktuálně.cz její nezměněný program ve čtvrtek potvrdily i zdroje z izraelské strany.

Vážná situace jako loni

Česko má s Izraelem za současné vlády Petra Nečase blízký vztah. Premiér Netanjahu při své nedávné návštěvě Prahy o Česku řekl, že je nejlepším přítelem Izraele v Evropě.

Izrael často čelí z EU kritice za rázné pojímání vlastní bezpečnosti.

I naposledy byl v Izraeli český představitel v poměrně napjaté situaci. Premiér Nečas navštívil Jeruzalém loni v září, krátce před tím, než Palestina požádala o uznání samostatnosti v OSN. Tehdy Češi Izrael za pozornosti celého světa podpořili.

V současné vyostřené situaci je na straně Izraele americký prezident Barack Obama, a to i přes pověstně nepříliš vřelé osobní vztahy s premiérem Netanjahuem. Šéf Bílého domu zdůraznil právo Izraele na sebeobranu.

Český prezident v těchto týdnech podniká „rozlučkové cesty". Jde ale hlavně o sousedské návštěvy, v těchto dnech je v Rakousku, krátce před tím navštívil Polsko.

 

Právě se děje

Další zprávy