Do vlády míří pravá ruka Peake. Dobeše má střídat Vacek

ČTK ČTK
14. 11. 2012 16:42
Vacek dosud působí ve vládním výboru pro boj s korupcí a v dozorčí radě ČEZ
Robert Vacek
Robert Vacek | Foto: Vláda ČR

Praha - Robert Vacek. Tak by mělo znít nové jméno v české vládě. Svého podřízeného z vládního výboru pro boj s korupcí prosazuje na post ministra dopravy vicepremiérka Karolína Peake.

Stávající šéf resortu dopravy Pavel Dobeš již premiérovi předal svou rezignaci k 3. prosinci a Petr Nečas ji vzal na vědomí.

Zatímco straně LIDEM se nelíbí, že Dobeš nerezignoval ihned, prezident Václav Klaus s jeho odchodem nesouhlasí a namítá, že se mu zdál jako velmi úspěšný ministr.

Robertu Vackovi, který 15. listopadu oslaví 41. narozeniny, zase plně důvěřuje Peake.

"Má mou důvěru. Je to člověk, který má zkušenost z ministerstva dopravy. Rok a půl funguje jako náměstek sekce pro organizaci boje s korupcí," přiblížila důvody tohoto svého personálního výběru šéfka strany LIDEM.

To, že ukázala právě na Roberta Vacka, není nijak překvapivé. Jeho jméno neoficiálně zaznívá v souvislosti s rošádami na ministerstvu dopravy již delší dobu. Peake se snaží zbavit Pavla Dobeše, svého vnitrostranického oponenta, už od léta, zatím jí ale vždy stál v cestě odmítavý postoj premiéra. Spekuluje se, že je to proto, že Nečas přes vládního benjamínka obsazuje do resortu své lidi.

Vacek v současné době pracuje jako tajemník vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí a jako vrchní ředitel sekce pro koordinaci boje s korupcí na Úřadu vlády. Od letošního června rovněž zasedá v dozorčí radě ČEZ.

Rodák z Ústí nad Orlicí vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické. V letech 1998-2002 pracoval jako policejní vyšetřovatel. Poté až do roku 2010 působil v Národním bezpečnostním úřadu, kde byl šéfem oddělení a zabýval se bezpečnostními prověrkami. V letech 2010 až 2011 byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy.

Stejně jako Pavel Dobeš je ženatý a má jednu dceru. Mezi jeho zájmy patří literatura, motocykly a modelová železnice.

 

Právě se děje

Další zprávy