Kdo je Roman Pekárek? Kolínský patriot s děravou pamětí

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
10. 11. 2012 15:00
Nový poslanec vnesl do sněmovny rozruch, soud již poslal žádost o jeho vydání
Roman Pekárek
Roman Pekárek | Foto: Repro TV ODS

Praha - Romana Pekárka až do dnešních dnů znali v podstatě jen obyvatelé Kolína. Až doposud totiž působil výhradně v lokální politice.

Od roku 1998 byl zdejším zastupitelem za ODS, v letech 2006-2009 místostarostou.

Vlastně i celý jeho život je pevně spjat s Kolínem. "Jsem kolínský patriot, narodil jsem se tady a žiju tu se svou rodinou. Jsem připraven zastupovat Kolínsko v parlamentu," říkal ve svém předvolebním klipu, coby zdejší kandidát č. 10 do Poslanecké sněmovny.

Ostatně i jeho aféra, za níž byl nepravomocně odsouzen k šesti letům vězení, je spjata s Kolínem: o milion korun si měl říct právě za výhodný odprodej městských pozemků. Nahrávku, která ho usvědčovala a na níž upozornila MF Dnes, měl k dispozici i tehdejší starosta Kolína Jiří Buřič, rovněž z ODS. Místo aby ji dal policii, udělal pouze z Pekárka dvojku na místní kandidátce do komunálních voleb.

2010: Nečas vs. Pekárek - 1. kolo

Už tehdy se Roman Pekárek znelíbil Petru Nečasovi. "Je zde vážné podezření z koruptivního jednání a takový člověk nemá místo na kandidátce ODS, dokonce ani v ODS samotné," nechal se tehdy slyšet Nečas. Dodal, že pokud Roman Pekárek neodstoupí sám, nechá jej z kandidátky škrtnout.

To se také na konci září 2010 stalo. Z kolínské kandidátky ODS zmizeli Pekárek i Buřič. Na něm Nečasovi vadilo, že případ neoznámil policii. V ODS však z korupce usvědčený politk zůstal až do 9. listopadu 2012.

Tehdy se zdálo, že je případ Pekárek zažehnán. Jenže problém dřímal dál. Bylo už totiž po volbách do Poslanecké sněmovny, kam v květnu 2010 kandidoval.

Kolínsko 2010: Pekárek vs. Rath

V té době byl v předvolební kampani plný optimismu. Na stránkách ODS dodnes visí zmiňovaný  předvolební klip, na němž si pochvaluje: " Za ty roky jsme udělali pořádný kus práce. Největším úspěchem je zahájení silničního obchvatu. Proto vím, že správa města stejně jako politika je proces, který se musí dělat pořádně a rozhodně ne na úkor budoucnosti."

Rýpne si pak do ČSSD a za ni kandidujícího Davida Ratha "V Kolíně zanechala ČSSD skoro miliardu dluhů. Ne každý, kdo kandiduje za Kolín, pro něj chce skutečně pracovat," říká, když prochází kolem Rathova volebního auta. Nyní Pekárka s Rathem pojí trochu podobný osud.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pekárek byl sice na středočeské kandidátce ODS až na 10. místě, ale díky úctyhodnému počtu preferenčních hlasů (6 471) se vyšplhal až na třetí místo za Pavla Bohatce a Miroslava Bernáška. Jeho chvíle nastala v listopadu 2012 po odstoupení třech středočeských poslanců ODS.

Velká chvíle Romana Pekárka. Už koluje na webu

Nezdá se však, že by ho tato velká chvíle našla dobře připraveného. Jeho čtvrteční rozhovor s Martinem Veselovským ve Dvaceti minutách Radiožurnálu už zvolna začíná kolovat mezi lidmi po internetu. Některé pasáže připomínají pověstné rozhovory Zdeňka Svěráka se začínajícími cimrmanology v seminářích Divadla Járy Cimrmana.

Pekárek si ve čtvrtek po obědě neumí vybavit, co se dělo den před tím, tedy ve středu ráno, kdy měl těsně před složením posalneckého slibu a důležitého hlasování o daňového balíčku a sním spojené důvěry vládě. Z rozhovoru vyplývají také zajímavé skutečnosti, kterak přeobsazení poslanců bylo ze strany ODS šito horkou jehlou. 

Roman Pekárek v předvolebním klipu na stránkách ODS.
Roman Pekárek v předvolebním klipu na stránkách ODS. | Foto: Repro TV ODS

Zpovídaný zde přiznává, že o tom, že bude poslancem, se dozvěděl až v úterý od novinářky a poprvé mluvil s někým z ODS (konkrétně s šéfem poslanců občanských demokratů Zbyňkem Stanjurou) až ve středu ráno krátce před poslaneckým slibem. Vedení ODS se mu prý zřejmě snažilo dovolat, ale měl vybitý mobil, jak mu stále "drnčel". 

Když se moderátor podivoval, proč se neinformoval on sám, když se jednalo o tak důležitou věc, že by se měl následující den stát poslancem, odpověděl..

Vlastně mi volal jeden pán

"(...) mě se vlastně dovolal ještě večer, ale platí, co jsem řekl, z politiků s nikým, ale je fakt, že se mi večer dovolal pán, teď se omlouvám, že zapřu jeho jméno, pán, který má ve sněmovně na starosti právě tyhle ty věci ohledně jaksi ceremonie, skládání slibů a tak dál a ten mi řekl, abych byl připraven druhý den v devět hodin na určitém místě ve sněmovně. Takže jaksi, jestli to vytvářelo dojem, že jsem byl naprosto bez informací, tak tímto to trošku uvádím na pravou míru, že informaci jsem tedy měl, ale byla to informace technická, prosím, pane, budete skládat slib, buďte v devět hodin tam a tam."

Ze středečního rozhovoru se Zbyňkem Stanjurou si také podle svých slov nepamatuje mnohé. Jen lehce tuší, že na to, zda bude hlasovat pro daňový balíček, se ho nikdo z ODS neptal. Informaci následně uvedl na pravou míru:

"Já mám takový pocit, že ta věc byla jasná, aniž by byla vyřčená ta otázka. Mám takový pocit, že jsme si to s panem předsedou klubu v tom hovoru jinými slovy odsouhlasili," popisuje nejistě Pekárek, jak probíhala diskuse před středečním jednáním, které rozhodovalo o dalším osudu vlády.

"Já jsem taky byl v té chvíli taky trošku rozrušený, takže se mi to trošičku mlží. Jestli třeba, dám příklad, ode mě v tom hovoru s šéfem klubu padlo slovo loajalita, loajální, tak už nebylo potřeba další otázky. (…) Je možný, že jsem něco takového řekl, ale nedokážu vám to už potvrdit na sto procent, že to tak bylo," dodává.

Když je emotivnější chvíle, nedokážu ji reprodukovat

Ve čtvrtečním rozhovoru pro Radiožurnál si rovněž nevzpomínal, že by Zbyňku Stanjurovi vadilo jeho nepravomocné odsouzení. Pouze to zmiňoval jako jistý problém.

Předseda klubu se ho prý ptal, "co pro mě ten problém znamená, jestli je pro mě, jestli je pro mě nějakým způsobem blokační, nebo jakým způsobem to beru".

Na dotaz moderátora Veselovského, zda mu předseda klubu spíš neříkal, jestli je to problém pro něj a pro stranu, Pekárek znovu zaperlil:

"Já jsem emotivní člověk, do značné míry a mám už ze svého života zkušenost, že pokud byla nějaká emotivnější chvíle, stane se mi, že nedokážu ji prostě už přesně reprodukovat. Pamatuju si z ní spíš ten pocit, tu náladu, tu situaci, ale opravdu nesepíšu už slova třeba, která padla. To myslím naprosto vážně."

Nová tvář Poslanecké sněmovny tak zatím vzbuzuje velký rozruch nejen uvnitř poslaneckého klubu ODS, ale i na půdě dolní komory parlamentu. A tento příběh zdaleka nekončí. V pátek dopoledne poslal Pražský vrchní soud do sněmovny žádost o Pekárkovo vydání ke stíhání. Paralela s případem Davida Ratha se tak během následujících dní rozšíří o další dějství. 

 

Právě se děje

Další zprávy