Koalice chce poslanecký klub LIDEM. Chystá změnu zákona

ČTK ČTK
7. 11. 2012 17:12
K ustavení klubu během volebního období je potřeba deseti poslanců. Ty LIDEM nemá
Karolína Peake s premiérem Petrem Nečasem.
Karolína Peake s premiérem Petrem Nečasem. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Ve vládní koalici se začal hledat způsob, jak zajistit plnohodnotný poslanecký klub vládnímu uskupení LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake.

Cestou by mohl být pozměňovací návrh k senátní novele jednacího řádu sněmovny. Zřejmě na šest či sedm by snížil počet poslanců, kteří jsou k založení klubu během volebního období potřeba.

LIDEM vznikly letos na jaře poté, co část poslanců zvolených za Věci veřejné vypověděla této straně poslušnost a přidala se k vicepremiérce Peake. VV odešly do opozice, LIDEM zůstaly v koalici a mají několik ministrů a celkem osm zákonodárců. Podle stávajících pravidel je však k založení klubu potřeba nejméně deset poslanců.

Někteří poslanci hlásící se k LIDEM navíc ani nejsou členy této strany, například Martin Vacek nebo Radim Vysloužil. Malá strana, která dosud neabsolvovala žádné volby, si o víkendu v Brně zvolila své první vedení a podle očekávání ustavila předsedkyní Peake. Vicepremiérka o jednání svých poslanců běžně hovoří jako o jednání poslaneckého klubu LIDEM, formálně se však o klub stále nejedná.

Existence klubu má řadu výhod

Formální existence klubu umožňuje straně využívat jeho sekretariátu, předseda klubu má především přednostní právo vystoupit ve sněmovní rozpravě. Klub ustavený během existence sněmovny ale nedostává peníze na provoz. Skupina poslanců si také může brát, často ze strategických důvodů, pauzu na svá jednání.

Když Peake v dubnu z VV odcházela, spekulovalo se právě o tom, že s sebou z této strany odvede tolik poslanců, aby mohla klub založit. Poté, co se ukázalo, že jich nemá dostatečný počet, začaly spekulace, zda do klubu nevstoupí například nezařazený poslanec Michal Doktor či Milan Šťovíček. Ani jeden z nich ale nakonec LIDEM ke vzniku desetičlenného klubu nepomohl.

K ustavení klubu během volebního období je podle jednacího řádu potřeba deseti poslanců, na jeho počátku však jen tří. Některé koaliční úvahy počítají se zavedením dvojnásobku tohoto počtu, tedy šesti zákonodárců pro založení klubu během volebního období. Jiné úvahy hovoří o sedmi poslancích.

Pozměňovací návrh by koalice mohla připojit k senátní novele jednacího řádu, která by mohla být projednána na prosincové schůzi sněmovny a která zpřísňuje pravidla pro schvalování zákonů. Omezuje například možnost takzvaných "přílepků", tedy úprav věcně nesouvisejících s projednávaným předpisem.

Svůj poslanecký klub získala ve sněmovně před šesti lety Strana zelených, které v parlamentních lavicích zasedlo jen šest poslanců. Právě kvůli tomu, aby si mohli zřídit klub, se tehdy pravidlo o nejméně deseti poslancích potřebných k založení, měnilo poprvé.

 

Právě se děje

Další zprávy