Noční průlom: Církevní restituce prošly s hlasem navíc

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
8. 11. 2012 0:45
Přehlasovala veto Senátu, čeká se, jak se k zákonu postaví prezident Klaus
Klášter v Teplé
Klášter v Teplé | Foto: Simona Holecová

Praha - Sněmovna přehlasovala veto Senátu a znovu schválila zákon o církevních restitucích. Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi prošel, dokonce s jedním hlasem navíc: 102 poslanců bylo pro, 1 proti.  Opozice totiž na protest vyklidila před hlasováním sál.

Církevní restituce pomohla schválit strana LIDEM. Dohodla se na tom při zákulisním jednání s ODS. Občanští demokraté slíbili na večerní schůzce se stranou Karolíny Peake stálost 101 hlasů pro konsolidační balíček a podporu při vzniku poslaneckého klubu LIDEM.

Zároveň ale bude koalice jednat o drobné novelizaci zákona, který ještě nevstoupil v platnost: zatímco teď zákon počítá s tím, že z prvního prodeje vráceného majetku by církve nemusely platit daň z příjmu - což vadí jak opozici, tak některým koaličním poslancům -, novela by měla zdanit i vůbec první prodej.

To teď už sněmovna nemohla - při vrácení zákona Senátem - měnit. Tuto podmínku vyjednal nezařazený poslanec Michal Doktor se zástupci koalice.

Zákon nyní dostane na stůl prezident Václav Klaus.

Odlučování církví a státu

Zákon počítá s navrácením nemovitého majetku (polí, luk a lesů) výlučně v držení státu (navracení se tak má týkat hlavně pozemkového fondu a Lesů ČR) v hodnotě zhruba 78 miliard korun.

Zároveň se počítá s finanční náhradou za majetek, který už vrátit nejde, přičemž odškodnění je vyčísleno na 59 miliard). Tuto částku by měl stát splácet částkou asi 2 miliard korun ročně po dobu 30 let. Kromě toho má stát ještě 17 let církve podporovat, protože vyrovnání bude ještě v běhu.

Po oněch 30 letech ale mají být církve naprosto nezávislé na státu a mají hospodařit ve vlastní režii. Tím by fakticky nastala odluka církve od státu, který teď platí i mzdy duchovních.

Celkem teď stát vydá ročně na platy duchovních 1 miliardu a 300 milionů korun. Celkové státní náklady na provoz církví a náboženských společností se vyšplhají ročně na 1,5 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy