Je to špinavý obchod s velkou provizí, bouřila opozice

Domácí Domácí, Jakub Novák
8. 11. 2012 0:33
Jednání sněmovny o církevních restitucích a dalších zákonech jsme sledovali online
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi prošel, dokonce s jedním hlasem navíc: 102 poslanců bylo pro, 1 proti.  Opozice totiž na protest vyklidla před hlasováním sál.

Strana LIDEM pomohla schválit církevní restituce. Dohodla se na tom při jednání s ODS. Občanští demokraté slíbili na večerní schůzce se stranou Karolíny Peake stálost 101 hlasů pro konsolidační balíček a podporu při vzniku poslaneckého klubu LIDEM. Peake a spol. se totiž obávali, že restituce nebude z čeho platit.

Podle poslance Víta Bárty (VV) je schválení zákona lumpárna, za níž dostanou aktéři bohatě zaplaceno. Z "provizí" prý mimo jiné zaplatí všechny potřebné přeběhlíky. Podobně argumentoval i místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Poslanci rovněž přehlasovali Klausovo veto důchodové reformy. Důchodová reforma odstartuje v plném rozsahu a podle původního plánu od roku 2013. Sněmovna rovněž ve středu schválila ve třetím čtení daňový balíček, jehož prosazení bylo dlouho odkládáno. Po složení mandátů Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra s ním neměla koalice problém.

DPH se tedy od ledna příštího roku zvýší na 21 a 15 procent, zároveň se zvýší zdanění osob s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně, pracující důchodci přijdou o daňové zvýhodnění a dojde k omezení paušálů pro živnostníky.

Vláda se tak může vrátit k původnímu návrhu rozpočtu, který ministr financí stáhl kvůli neochotě rebelujících poslanců podpořit daňový balíček, z něhož rozpočet vychází. Nový rozpočet však nebude úplně totožný s předchozím návrhem.

"Mezitím se změnila makroekonomická situace," prohlásil v úterý vpodvečer premiér Petr Nečas s poukazem na změněný výhled o stavu ekonomiky a dodal: "Ale bude velmi blízký verzi, kterou vláda už jednou schválila."

Poté, co rebelující poslanci složili mandát, přišel čas na poslanecký slib jejich nástupců Pavla Bohatce, Miroslava Bernáška a Romana Pekárka. Kvůli tomu, že posledně zmíněný je nepravomocně odsouzený za korupci, opustili opoziční poslanci na protestjednací sál. Ostrá kritika zazněla i z řad koaličních partnerů, šéfa poslanců TOP 09-STAN Petra Gazdíka či šéfky LIDEM karolíny Peake.

Nicméně - všichni tři noví poslanci jsou loajální straně a koaličním dohodám - konsolidační balíček tak prošel bez dalších problémů a spolu s tím byla zažehnána i blížící se vládní krize, jelikož s jeho schválením bylo spojeno také hlasování o důvěře vládě.

Dění ve sněmovně jsme pro vás průběžně sledovali:

Církevní restituce byly schváleny. 102 poslanců pro, 1 proti. Opoziční poslanci totiž na protest vyklidili sál.

A minuta M je tady. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová vzápětí nechává hlasovat o návrhu usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi a o změně některých zákonů."

Přítomno 103, pro 102, proti 1.

Posledním řádně přihlášeným je Petr Hulinský (ČSSD). Ten však pouze prohlásí, že jelikož ví, že přítomné poslance nepřesvědčí, svůj půlhodinový projev nepřečte.

Poslední pokus odložit hlasování. Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová si snaží vyjednat přestávku - žádá o dvě hodiny pro jednání VV. Předsedající Miroslava Němcová jí to chce umožnit, nicméně zasáhne šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura a dává hlasovat o své námitce proti návrhu Klasnové. Jelikož je už většina opozičních poslanců na protest pryč ze sálu, Klasnová s přestávkou neuspěje: přítomno 100, pro námitku Stanjury 97 poslanců, proti 1.

Vít Bárta (VV) v emotivním projevu prohlásil, že lidé jako Miroslav Kalousek schvalují církevní restituce pro peníze, LIDEM zase "z blbosti". Nakonec dodal: "Dovolte mi říci, že brzy praskne mnoho průšvihů a myslím si, že je chybou opozice, že vyklízí tyto lavice. Každá minuta, kdy se ta klíčová lumpárna, ze které se budou platit přeběhlíci, ze které se budou platit hlasy těch, kteří dneska hlasují pro tu největší koaliční lumpárnu, se pozdrží, dává naději, že nakonec to praskne a padne. Naštěstí se intenzivně blíží doba, kdy se zúčtuje."

Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozzlobeně  oslovil 101 poslanců, kteří mají hlasovat pro církevní restituce: "Pravděpodobně už toho bylo hodně slíbeno, hodně zaplaceno, a tak se to prostě musí protlačit.  Já bych vám rád popřál - tak si užijte těch pár měsíců slávy, když vám to stojí za to. (...) A jestli chcete, tak si to tu odhlasujte sami." Navrhnul opozičním poslancům, aby již nadále nelegalizovali toto jednání svou diskusí, hlasováním a svou přítomností. Většina ho vyslyšela.

Neprošel další návrh na odročení bodu projednávání zákona o církevních restitucích. Navrhnul ho Jeroným Tejc (ČSSD). Chtěl bod odročit do pátku 9 hodin ráno, než se ukáže, zda je vůbec toto hlasování legální.

Poslankyně Miroslava Strnadlová (ČSSD) se odkazuje podobně jako Jiří Paroubek na kardinála Tomáška, který podle ní prohlásil, že církev už nemá na společnost další majetkové požadavky. Uvedla rovněž, že církev vzhledem ke svým proklamacím o svém duchovnním principu, by měla majetek odmítat, aby si zachovala svou tvář. Sněmovna hlučí, poslankyně vyhrožuje: "Zklidněte se, nebo začnu od začátku!"

Nezařazený poslanec Michal Doktor oznámil, že výměnou za svůj hlas pro církevní restituce vyjednal s koaličními zástupci, že zákon bude po vyjití ve sbírce zákonů pozměněn a církev nebude osvobozena od povinnosti platit daně z příjmu.

"Dosáhl jsem dohody s koaliční vládou, že v den, kdy bude tento zákon ve sbírce zákonů, podám okamžitě návrh na odstranění výjimky daně z příjmu při prvním prodeji získaného majetku. Církvím jako právnickým osobám bude do budoucna uložena povinnost platit daně z příjmu." Po tomto vyjednaném ústupku bude Michal Doktor hlasovat pro návrh.

Od daně převodu z nemovitostí nicméně církve osvobozeny i nadále budou.

Kateřina Konečná řekla, že církevní restituce jsou odpůstkem, který tato vláda dává církvi za své hříchy.

Poslanec Ladislav Šincl (ČSSD) prohlásil, že "tyto obrovské finanční přesuny jsou hlavní důvod existence vládní koalice, jediné, co jí ještě drží pohromadě". Tato transakce je pro ty, co ji protlačují, podle Šincla výhodná, protože ji doprovází "Topolánkovo fíčko", tedy provize.

Tento pozdní večer se dějí věci. Kromě schvalování klíčových zákonů jsme svědky například i toho, jak Miroslav Grebeníček z KSČM vyzývá k politické, kulturní a náboženské pluralitě, která obohacuje společnost. Krom toho říká, že je nesmysl dávat tolik peněz církvím v době, kdy není na důchody, zdravotnictví či školství. "Fuj, to je ale ohavnost!" ulevil si Grebeníček. "Bůh prý odpouští těm, kdo nevědí, co činí, ale katolická církev to ví velmi dobře," sdělil také.

Schvalování zákona se zřejmě protáhne až k půlnoci, vzhledem k tomu, že do rozpravy se podle písemných přihlášek rozhodlo zapojit nejméně 15 poslanců.

"Ani Josef II., ani František II. nebyli komunisti," dozvěděli jsme se mimo jiné z obstrukčního projevu komunistického poslance Opálky. Dále se dozvídáme mnohé o církevní historii obce Prakšice, jejich kostelu, hřbitovu a márnici.

O další přerušení projednávání tohoto bodu schůze se rovněž neúspěšně pokusil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Vojtěch Filip naznačil, že zákon o církevních restitucích je již zamítnut, protože nebyl po vrácení senátem projednán na nejbližší své schůzi sněmovny, nýbrž byl odsunován. "Bude to zajímaví otázka pro ústavní soud," dodal. Filip navrhoval odročení projednávání, než ministyně kultury zveřejní seznam všeho majetku, který má být vrácen.Nnávrh však byl zamítnut.

Večerní jednání ve sněmovně je vášnivé. Poslanci hlučí, křičí na řečníky a bouchají do lavic.

To, co se nakonec rozhodla neučinit Karolína Peake, chtěla za ní udělat její někdejší kolegyně, předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová. Dala hlasovat o odložení schvalování církevních restitucí do doby, než Senát projedná vládní daňový balíček. K přijetí jejího návrhu ale chybělo pět hlasů. I díky předsedajícímu Jiřímu Olivovi (TOP 09), jenž si nechal návrh od Klasnové zopakovat, aby získal čas, a mezi tím  rychle vyzváněním svolával poslance do zasedacího sálu.

LIDEM nakonec zřejmě pomůže schválit církevní restituce. Dohodla se na tom při jednání s ODS. "Po událostech v ODS v posledních týdnech jsme jako koaliční partner měli obavy ze stálosti 101 hlasů, které dnes podpořily konsolidační balíček. Proto jsme navrhovali, že odložíme přehlasování senátního veta k církevním restitucím. Proběhlo jednání s předsedou poslaneckého klubu ODS Zbyňkem Stanjurou. ODS nám garantuje všechny své hlasy a přehlasování senátního veta ke konsolidačnímu balíčku. Dále jsme se na jednání shodli, že bude uzavřená revidovaná koaliční smlouva do 31. 12 . a LIDEM dostane podporu pro vznik poslaneckého klubu," uvedla v tiskovém prohlášení šéfka strany LIDEM Karolína Peake.

S ruchem v jednacím sále se musela vyrovnat ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09). Připomněla, že zákon je nutný kvůli verdiktům Ústavního soudu podle něhož by církve mohly žádat vrácení veškerého majetku soudní cestou nejen stát. Na zákon čekají obce, jimž má odblokovat nakládání s nemovitostmi.

Poslanci se po přestávce sešli ve 21 hodin a vzápětí celkem snadno  a rychle přehlasovali Klausovo veto důchodové reformy.

Důchodová reforma odstartuje v plném rozsahu a podle původního plánu od roku 2013. Definitivně schválený zákon je přitom v podstatě už jen "technickým" dokončením reformy, jejíž hlavní část byla - bez Klausova veta, ale i podpisu - schválena dříve.

K přehlasování prezidentského veta potřebovala koalice většinu ze všech poslanců, tedy alespoň 101 hlasů - nakonec získala ještě o jeden víc. Koalici podpořili i nezařazení Pavel Bém, Michal Doktor (oba dříve ODS), Jaroslav Škárka a Milan Šťovíček (oba dříve VV). Další někdejší poslanec VV Josef Dobeš, který ve stejný den podpořil daňový balíček, se hlasování zdržel.

Více čtěte zde

ODS podle předsedy poslanecké frakce Zbyňka Stanjury předpokládá, že sněmovna projedná církevní restituce, které poslancům vrátil levicový Senát, ještě dnes. Poslanci si už dříve odhlasovali možnost nočního jednání.

Zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi je na programu nynější schůze a je zařazen jako dnešní poslední pevný bod. Sněmovna je už vyřadit nemůže. Je možné ale začít předlohu projednávat a rozpravu přerušit.

Veřejnost proti korupci (VPK) vyzývá premiéra a předsedu ODS Petra Nečase a šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru, aby zabránili Romanovi Pekárkovi ve výkonu poslaneckého mandátu.

"Považujeme ovšem za naprosto nemyslitelné a nepřijatelné, aby, byť nepravomocně odsouzený pachatel zasedl do poslaneckých lavic. ODS při výběru vhodných jedinců sahá již do nejspodnějšího patra svých kádrů," konstatovala Adriana Krnáčová z VPK.

"Tento postup není zničující jen pro ODS. Snižuje důvěryhodnost celého parlamentu, který se tak postupně stává skanzenem již několika jedinců nepravomocně odsouzených za korupci nebo podvod, vyšetřovaných kriminální policii nebo dokonce vězňů v koluzní vazbě, kteří jsou odviněni hned z několika trestních činů," dodává.

Pokud se týká rozpočtu, který je předkládán, jsem přesvědčen, že odhad růstu bude nadhodnocen, sdělil Tejc.  "Jsem přesvědčen, že rozpočet bude mít nakonec větší schodek, než jaký se plánoval (…) pan ministr výběr daní obvykle nadhodnotí," dodal.

Podle Tejce dnes pravděpodobně ještě dojde na církevní restituce. "My se pokusíme zpochybnit to, že se restituce vůbec projednávají. Zákon říká jasně, že pokud je návrh vrácený Senátem, zařadí se na nejbližší schůzi. Je obvyklé, že tyto návrhy se zařadí na nejbližší schůzi a následně se jejich projednávání přeruší. To se nestalo, i hlasy koalice byl tento návrh zákona na náš návrh vyřazen. A je otázka, zda je tedy projednatelný, zda ještě vůbec můžeme o tomto zákonu hlasovat, zda už nespadl pod stůl," řekl v Interview ČT24.

"Já bych považoval za zcela skandální, kdybychom podpořili snížení počtu poslanců pro vznik nového klubu," uvedl Tejc s ohledem na dnešní informace, že koalice se snaží najít cestu, aby strana LIDEM mohla mít poslanecký klub. "Uvidíme, zda Karolína Peake a její věrní budou schopni tento počet získat," sdělil Tejc.

"Předpokládám, že Senát  jej vrátí," uved Jeroným Tejc ohledně daňového balíčku s tím, že podle něj ho horní komora zamítne. "Řada poslanců hlasovala pro daňový balíček jen z jednoho důvodu, aby nepadla vláda," řekl. V kuloárech se podle něj spekulovalo o tom, že rebelové nebudou jednotní. "Rebelové byly razantními odpůrci Petra Nečase a vlády," uvedl Tejc. "Nechci spekulovat," dodal.

"My rozhodně nepolevíme ve svém odporu vůči církevním restitucím či důchodové reformě (..) doufám, že nakonec se nám podaří přimět vládu k odchodu," řekl dále Tejc s tím, že lze doufat v předčasné volby.

"Naděje na to, že tato vláda odejde a budou nové volby, byla poměrně vysoká," řekl  předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v rozhovoru České televizi v pořadu Interview na ČT24. Rebelové se podle něj rozhodli podřídit či rezignovat. To, že vláda dále funguje, podle Tejce není dobrá zpráva ani pro ODS a TOP 09. "Důvěra ve vládu bude klesat," uvedl v rozhovoru.

"Je to poprvé, kdy poslanec odsouzený pro korupci, byť nepravomocně, podporuje vládu. A nejen to. Vláda s ním stojí a padá, protože je potřebným 101. hlasem… Slib hovoří o tom, že poslanec musí hájit veřejný zájem. Pokud se prokáže rozhodnutí soudu, tak tento poslanec hájil zájem soukromý před veřejným. Uvidíme, jak dopadne nakonec hlasování o možném vydání tohoto poslance k trestnímu stíhání, neboť teď jej chrání před tím odvolacím řízením imunita," vyjádřil se Tejc v Interview 24 ohledně faktu, že vláda při prosazování pomohl hlas Romana Pekárka.

Sněmovna přehlasovala prezidentské veto novely trestního zákona (pro hlasovalo 103 proti 89 poslanců), která by ve svém důsledku měla zjednodušit rozhodování o podmíněném propuštění osob odsouzených pouze za přečin (méně vážný trestný čin).

Přijetí této novely si klade za cíl odstranit nepříznivý stav ve věznicích - konkrétně jejich přeplněnost v důsledku vysokého počtu odsouzených za přečin.

"Nemohu však souhlasit s nastolením takové praxe, kdy o tom, kdo bude předčasně propuštěn a kdo nikoli, budou rozhodovat ředitelé věznic a soudy jejich rozhodnutí jen potvrzovat. To by znamenalo popření předvídatelnosti trestního práva, relativizaci systému trestů a vnesení voluntarismu do justičních mechanismů," říká v odůvodnění veta Václav Klaus.

"O propuštění stále rozhoduje soud, ale na návrh ředitele vězení, který by měl mít nejlepší přehled o tom, jak se vězeň socializuje. Navíc je to omezené na určité skutky, takže zde nebudou najednou běhat pachatelé nejtežších trestných činů," obhajuje novelu exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Kromě ředitele může návrh na propuštění podat také státní zástupce.
 

"Až se vrátí konsolidační balíček, jsme připraveni po jeho schválení koaliční stojedničkou schválit stojedničkou církevní restituce," podotkla Karolína Peake.

LIDEM tak dávají najevo, že příliš nedůvěřují nově nalezené většině 101 poslanců, kteří dnes prosadili soubor vládních daňových změn.

Ačkoliv pro daňový balíček sehnala koalice dostatečný počet hlasů, v případě církevních restitucí tomu tak již není. Nejmenší vládní strana LIDEM se brání schvalování církevních restitucí do doby, než se ze Senátu vrátí konsolidační balíček.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a ve středu tak potvrdili platnost novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí.

Pro hlasovalo 104 poslanců, 61 bylo proti.

Novela má podle svých navrhovatelů snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit pěstounskou péči. Podle kritiků však novela rozvrátí současný fungující stav, udělá z pěstounství trh a ústavní péči v podstatě zlikviduje.

Vláda ale tvrdí, že novela zajistí, aby děti vyrůstaly v co nejpřirozenějším prostředí, když selžou jejich biologické rodiny.

Klaus zákon vetoval v polovině září a v podstatě se ztotožnil s názory kritiků.

Podle prezidenta tak panují důvodné obavy, že Česko nebude mít ani pěstouny, ani ústavy, a děti budou končit na ulici.

"Nedůvěra veřejnosti je zesílena nedávnými negativními zkušenostmi se špatně připraveným zaváděním jiných sociálních reforem," uvedl v písemném odůvodnění.

Zákon prý také podle Klause neobsahuje "žádné pojistky proti libovůli úředníků při posuzování toho, zda rodiče vychovávají své děti správně" a v jeho důsledku budeme "z profesionálního prostředí dětských ústavů vytlačovat děti do opatrování lidem, kteří se jako pěstouni zaregistrují z čistě zištných důvodů."

"Tento zákon je bezcitný a surový. A je projevem neúcty k těm, kdo se dnes poctivě věnují pěstounské péči," uvedl mimo jiné ve svém odůvodnění prezident.

S tím ale zásadně nesouhlasí zpravodaj tisku Jan Čechlovský. Během závěřečné řeči Klausovy připomínky odmítl.

"Mluvil jsem s desítkami organizací a ani jednou jsem neslyšel jedinou výčitku o tom, že by zákon byl bezcitný nebo surový," reagoval na Klausův komentář Čechlovský.

Jak zjistilo Aktuálně.cz, v novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí, který vetoval prezident Klaus a o které ve středu odpoledne jedná a hlasuje sněmovna, chce ministerstvo práce a sociálních věcí v tichosti napravit své předchozí opomenutí.

Václav Cempírek, stranický kolega bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, propašoval pozměňovacím návrhem do zákona přílepek stanovující sKartu jako jediný možný způsob výplaty podpory v nezaměstnanosti či podpory při rekvalifikaci.

Zákon o nezaměstnanosti v současnosti s výplatou prostřednictvím sKarty počítá, ale pouze jako s volitelnou možností - a právě to Cempírkův přílepek mění.

Poslanci schválili daňový balíček - pro hlasovalo 101 poslanců, proti bylo 93 zákonodárců.

"Ten člověk nestojí pevně na svých nohách, je to levný hlas pro vládu," říká Lubomír Zaorálek.

"Vláda tu tak těsnou většinou 101 hlasů bude schvalovat zákony díky hlasu poslance, který není svéprávný. Je neštěstí, že k tomu dnes došlo. Je to znesvěcení poslaneckého slibu, ve kterém se mluví o povýšení veřejného zájmu nad osobní," dodává.

"Není to o důkazech, je to o morálce, vadí mi to, vadí mi, že to degraduje jméno Poslanecké sněmovny i slušných poslanců. Já tomuto pánovi ruku nepodám, protože kdyby měl trochu morálky a cti, tak by věděl, že v Poslanecké sněmovně nemá co dělat, že deformuje politické prostředí," distancuje se od nového zákonodárce Pekárka šéf poslanců TOP 09-STAN Petr Gazdík.

"Budu k němu přistupovat stejně jako k Vítu Bártovi - ruku mu prostě nepodám, nemá tu co dělat. Bohužel není na světě síla, která by ho přinutila, je to jeho mandát, jedině on se ho může vzdát," dodává.

"O tom, že bych se měl stát poslancem, jsem se dozvěděl včera večer od jedné novinářky. Premiér mi možná později volal, ale padnul mi mobil záplavou novinářských telefonátů," řekl na úvod novinářům Roman Pekárek

"Jsem nepravomocně odsouzený, odvolal jsem se, ten původní proces probíhal za velmi zvláštních okolností, za velmi zvláštní důkazní situace a já porostřednictvím svých advokátů vytýkám tomu prvnímu soudu, že použil důkazy, které jsou nelegální. Ani kdyby mě k tomu mí kolegové vyzvali, mandátu se nevzdám - právě kvůli tomu, co jsem říkal. Podívejte se na ten proces, na zhodnocení důkazů, já to cítím jako velké příkoří," vysvětloval Pekárek a dodal, že s "poslaneckou imunitou, vzhledem k tomu, že se o ní dozvěděl včera, nijak nekalkuluje".

Co se týče hlasování ve sněmovně Pekárek plně podpoří koalici.

"Ty hlavní věci vím, jinak mi ale budou muset pomoci kolegové. Zvyšování daní je problém, nicméně v tuto chvíli jsem loajální klubu ODS," řekl.

10:15 - Začíná projednávání daňového balíčku.

10:10 - Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek složili poslanecký slib. Opoziční poslanci na protest proti poslednímu jmenovanému opustili sál.

"Jestli chtějí, aby jejich logo ´leštil´nepravomocně odsouzený, je to jejich věc, ale myslím, že to řeší i oni," okomentovala Pekárkův příchod do sněmovny vicepremiérka Karolína Peake.

"Není to dobře, ODS by měla tuto citlivou otázku vyřešit," reagovala na Pekárka Helena Langšádlová.

Lubomír Zaorálek  zase Pekárka vyzval, aby se poslaneckého mandátu vzdal.

Vláda může počítat i s hlasem staronového poslance Pavla Bohatce. "Chci, aby tato vláda pokračovala. Zvyšování daní pro mě určitým problémem je, ale jako delegát kongresu, který mne tím zavázal, s tím souhlasit budu," řekl ke své případné podpoře Bohatec.

"Toto turbulentní řešení ovlivní hodně lidí kolem mě," říká náměstek kladenského primátora a novopečený poslanec Miroslav Bernášek.

"Zvyšování daní není příjemná záležitost, ale časově omezené zvýšení přijato být může," řekl k hlasování o daňovém balíčku Bernášek.

Co se týče církevních restitucí nebo důchodové reformy, bude prý poslanec "naslouchat rozpravě a podle toho se rozhodne", zda zmíněné předpisy podpoří.

09:34 - Mandátový a imunitní výbor se zabývá Romanem Pekárkem, který se tak opravdu stane novým poslancem.

Hned zkraje středečního jednání předstoupil před poslance Petr Tluchoř, aby oznámil složení svého mandátu. Po něm přišel Marek Šnajdr.

"Děkuji za možnost se s vámi pozitivně přít, někdy i rozčilovat, ale toto k tomu patří," řekl během krátkého projevu Šnajdr. Jako poslední předstoupil Ivan Fuksa. "Ukázali jste nám, nebo my vám, že rovnice ´nezvyšovat daně a pokračování současné vlády bez předčasných voleb´ nemá řešení, proto jsem se rozhodl složit svůj poslanecký mandát," řekl Fuksa.

Bohuslav Sobotka požádal o přestávku na schůzi mandátového a imunitního výboru kvůli složení mandátu tří poslanců a vyřešení nástupu poslanců nových.

Schůze bude pokračovat v 10 hodin.

Podle informací Aktuálně.cz by se dnes měl nepravomocně odsouzený Roman Pekárek opravdu stát poslancem.

 

Právě se děje

Další zprávy