Prognóza: Vláda přežije. Dobeš ji podpoří, rebelové ne

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
6. 11. 2012 16:19
Stát se může cokoliv, situace není o mnoho jasnější ani den před jednáním o balíčku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Kongres ODS žádný posun nepřinesl a ani den před hlasováním o daňovém balíčku spojeném s důvěrou vládě není jasné, zda a v jaké formě projde či ne.

Přestože se v kuloárech většina koaličních poslanců shoduje, že nakonec vláda hlasování o daních přežije, TOP 09 i LIDEM chtějí koaliční jednání. Mezitím stále probíhají jednání vedení ODS s "rebely".

"Prý už odolávají jen dva," tvrdí jako ukázku sněmovní šuškandy jeden z koaličních poslanců.

Čerstvě zvolený druhý muž ODS Martin Kuba ráno potvrdil, že s "poslanci, kteří mají na některé věci jiný názor" jednal, že si je vyslechl a že stále hledají průchodný konsenzus.

Krátce to Aktuálně.cz potvrdil i Jan Florián stručným prohlášením "jednáme".

Podle vicepremiérky Karolíny Peake proběhne koaliční jednání o balíčku asi až ve středu, nicméně v tuto chvíli ona i její spolustraníci čekají na ODS a premiéra Nečase. 

Od posledního jednání sněmovny stihl ODS a potažmo tak celou koalici opustit rebelující Radim Fiala, naproti tomu svoji podporu - alespoň co se daňového balíčku týče, přislíbil bývalý poslanec Věcí veřejných, exministr Josef Dobeš.

"Nebudu hlasovat pro kvartálního pučistu Petra Tluchoře," oznámil před novináři exministr Dobeš. O tom, zda bude tato podpora podmíněna něčím dalším, než jen "dobrým úmyslem" - je téměř jisté, že bez podpory sportu, v níž se nyní angažuje (zakládá mimo jiné Hnutí pro sport), to nepůjde.

V případě, že projde pozměňovací návrh, který by zachoval současné hodnoty DPH, mohli by balíček podpořit poslanci opozičních Věcí veřejných. Novinářům to řekl jejich předseda Radek John.

"Díky nejednotě ODS v tuto chvíli nikdo nic neví," shrnul následně současnou situaci šéf poslanců TOP 09-STAN Petr Gazdík.

Gazdík zároveň zopakoval, že jsou v případě schválení balíčku v jiné, než koaličně dohodnuté formě, připravení z vlády odejít a následně podpořit menšinový kabinet ODS - pokud by se k tomuto řešení strana uchýlila.

"Neuděláme nic, co by přivedlo do vlády sociální demokracii a komunisty," dodal Gazdík.

Středa rozhodne

Jednání o konsolidačním balíčku bude na programu jako první bod středečního jednání. Ještě před ním se sejde poslanecký klub ODS, na kterém se budou "ladit noty" - v té době by však už mělo být také jasné stanovisko vyplývající z koaličních jednání.

I v případě, že balíček projde a vláda přežije, není jisté, zda v ní zůstane strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake. Té se nelíbí zejména navrhované škrty, které mají výrazně zasáhnout resorty řízené ministry z LIDEM.

"Za jediné možné řešení považujeme solidární rozdělení škrtů mezi jednotlivá ministerstva," řekla Peake novinářům.

Není také jasné, zda je hlasování o důvěře vládě spojené přímo se samotným balíčkem, respektive s jeho schválením v současné, či jiné koaličně dohodnuté podobě, pouze ve třetím čtení, nebo zda se bude hlasování o důvěře vládě vztahovat také k jeho projednávání po návratu ze Senátu či prezidentském vetu.

Koalice je nekorektní, my budeme také

Pro schválení konsolidačního balíčku bude koalice potřebovat nadpoloviční počet hlasů ze všech přítomných poslanců - původně se tak uvažovalo o možnosti, kdy by před hlasováním opustili sněmovnu opoziční poslanci.

To ale v pondělí sociální demokraté důrazně odmítli.

"ČSSD nebude párovat. Současná vláda, která shání přeběhlíky a nechová se korektně, si nezaslouží ani naši korektnost," řekl před novináři Jeroným Tejc.

"Ze sálu odcházet nebudeme, zůstaneme tu," podpořil ho předseda Bohuslav Sobotka. Ten zároveň dodal, že sociální demokracie bude usilovat o změny formou pozměňovacích návrhů, ačkoliv zákon jako takový nepodpoří.

 

Právě se děje

Další zprávy