Pro vyšší daně ruku nezvednu, varuje dál rebel Fuksa

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 11. 2012 23:17
Kongresový rozhovor s "rebelem" v poslaneckém klubu ODS, který kandiduje proti Nečasovi
Ivan Fuksa na kongresu ODS.
Ivan Fuksa na kongresu ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Petr Nečas svým projevem překvapil, mluvil úplně jinak, než v posledních týdnech, ale kompromis ohledně daní by měl vzejít z víkendového kongresu, říká jeden z rebelů uvnitř poslaneckého klubu, exministr Ivan Fuksa, který navíc patří k tvrdšímu jádru nespokojenců.

"Byl to úplně jiný Petr Nečas," říká v krátkém rozhovoru Ivan Fuksa.

Znovu opakuje, že pro vyšší daně příští týden ve sněmovně ruku nezvedne, že ale očekává kompromis ve vládním balíčku.

"Pokud jsme nebyli schopni kompromis dojednat doteď, měl by ho najít kongres. A já k tomu chci Petra Nečase vyzvat," dodává Fuksa s tím, že předčasné volby nechce. Zároveň ale dodává, že stále není jasné, jak dopadne tajná volba předsedy.

Večer oznámil, že sám bude v neděli kandidovat na předsednickou funkci.

A.cz: Přesvědčil vás dnes při svém úvodním projevu Petr Nečas?

Fuksa: Na výkonné po prohraných volbách, kdy drtivá většina rady požadovala po Petru Nečasovi požadovali změnu vládnutí a změnu politiky ODS, tak trval na tom, že skutečně není zapotřebí změna vlády. Dnes vystoupil úplně jiný Petr Nečas, který přistoupil na to, že je třeba změna vládnutí. Vnímám to jednoznačně pozitivně.

Otázkou ovšem je, zda to nebude stejné jako s těmi daněmi. Před dvěma lety Petr Nečas na kongresu ODS říkal: nedopustíme zvyšování daní. Teď je celý rozkol v ODS kvůli zvyšování daní. Kvůli malichernosti 6 miliard - a stále nehledáme kompromis.

A.cz: Není to ale skutečně spíš váš mocenský boj než otázka daní?

Nálepku mocenského boje tomu dává on. My říkáme: nepřejeme si pád vlády, nechceme předčasné volby, ale chceme změnu balíčku a dnes k tomu přidáváme: chceme změnu vládnutí.

A.cz: Přidáte k tomu: chceme také změnu premiéra?

Jestliže nechceme změnu vládnutí a změnu koalice, tak v tuto chvíli nechceme žádnou změnu.

A.cz: Takže od vás dostane Petr Nečas hlas v kandidatuře na předsedu?

Jelikož je to tajná volba a jelikož v deseti krajích tajná volba nominace nebyla, byli nuceni hlasovat veřejně, tady budeme hlasovat tajně, tak já si to nechám pro sebe.

A.cz: Tak jen váš odhad: dostane podle vás Petr Nečas v tajné volbě dost hlasů?

Foto: Ludvík Hradilek

Z té sploštěné diskuse, která vyústila do té totální hlouposti diskutovat o DPH a šesti miliardách z biliónového rozpočtu, tak hlavním zájmem musí být: žádné předčasné volby, žádná změna vlády.

A.cz: Takže ani žádná změna předsedy a premiéra?

To s tím silně koresponduje. Nicméně bude tajná volba a nedokážu odhadnout, jak se delegáti zachovají.

A.cz: A jak jste četl projev bývalého předsedy Mirka Topolánka? Na jednu stranu řekl, že položit si vlastní vládu je zhůvěřilost, na druhou stranu by podle něj měl lídr po prohraných volbách odejít...

Vnímal jsem to jako reakci na to, že ODS teď totálně kritizuje Topolánkův batoh (úspory a zvyšování daní za Topolánkovy vlády - pozn. A.cz) a že současná ODS se kriticky vyjadřuje k tomu, jak vypadala předchozí vláda ODS. Stávající vedení musí zachovávat kontinuitu. Proto on obhajoval svoji minulost. A otevřel nám oči - a já to stále považuji za svěží vánek.

Čtu to tak, že předčasné volby jsou pitomost.

A.cz: Takže jako podmíněnou podporu Petru Nečasovi?

Přikývnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy