Nečas získal podporu, ale v tajné volbě neprošel

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
2. 11. 2012 17:08
Nečas většinou získal podporu ve veřejné volbě. Tam, kde neuspěl, hlasovali tajně
Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci. Snímek z 23. dubna.
Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci. Snímek z 23. dubna. | Foto: Reuters

Praha - Na kongres ODS odjíždí její předseda Petr Nečas jako premiér, jehož vláda prozatím odložila hlasování o důvěře ve sněmovně, navíc jako favorit na předsedu strany - nasbíral celkem 10 nominací na sněmech ODS v jednotlivých krajích.

Převážnou většinu nominací ovšem nasbíral v krajích, kde se o doporučeních, koho volit na kongresu předsedou, hlasovalo veřejně. Nominaci v tajné volbě získal jen ve třech krajích, ve zbylých sedmi se hlasovalo veřejně.

Naopak ve všech čtyřech krajích, kde nominaci nezískal, se podle informací Aktuálně.cz aklamací nehlasovalo - královéhradecká, liberecká a středočeská ODS hlasovaly tajně, pardubická nehlasovala vůbec.

"V Libereckém kraji je v ODS standardní, že o personálních věcech se hlasuje tajně," prohlásil předseda regionálního sdružení a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka.

"U nás to byla aklamační volba, ale myslím, že i přesto odráží skutečnou situaci. Delegáti hlasovali v době, kdy tam už Petr Nečas nebyl, a kdyby ho nechtěli podpořit, tak to neudělali," říká předseda ústeckého regionálního sdružení Jan Kubata.

Naopak v Praze, která volila také ve čtvrtek pozdě večer, byla nálada jiná.

Nominaci na předsedu získal Petr Nečas také ve veřejné volbě, to ale vzápětí napadl poslanec Boris Šťastný s tím, že to není demokratické, a dodal, že to byl záměr primátora a předsedy pražské organizace ODS Bohuslava Svobody, který je Nečasovým spojencem.

"Kdyby byla demokratická tajná volba, delegáti by mohli hlasovat jinak," prohlásil Šťastný. Část delegátů pak chtěla nominaci zpochybnit, ale to se jim už nepodařilo.

Hrozba tajné volby na kongresu?

Podle informací ze zákulisí ODS má Petr Nečas šanci zůstat předsedou strany, pokud projde hned v prvním kole tajné volby. V opačném případě by mohl vyvstat Nečasovi protikandidát přímo na kongresu - nejčastěji se mluví o ministrech Martinu Kubovi a Pavlu Blažkovi.

"Pokud vycházím z nálady v našem regionu, tak bych nečekal překvapení. Ale situace na bojišti se mění každou chvíli," říká ústecký předseda Jan Kubata. Podobně to naznačují i další hlasy: výsledek kongresu se odhadnout nedá.

I pokud Petr Nečas svou pozici uhájí, výrazně se obmění místopředsedové kolem něj.

Nejvíce nominací na 1. místopředsedu dostal ministr Miroslava Němcová ji získala na domovské Vysočině a dostala i několik nominací na řadovou místopředsedkyni.

V nominacích na místopředsedy se pak nejčastěji objevili exministr Jiří Pospíšil a ministři Tomáš Chalupa.

Změny ve vládě

Výsledky kongresu ODS se v každém případě odrazí ve vládě. A to, i pokud Petr Nečas svou pozici uhájí.

"ODS není v nejlepší kondici. A i jako poslanci budeme chtít novou koaliční dohodu, jiné priority, které tak nebudou strašit lidi," říká poslanec Jan Kubata.

Ještě dramatičtější situace by nastala, pokud by ODS vyměnila lídra: záleželo by na postoji koaličních partnerů, jak by se k případnému společnému vládnutí postavili.

TOP 09 už dala najevo, že do vlády bez Petra Nečase nepůjde. Podle informací deníku Insider už ale jako jednu z několika variant probírala možnost, že by nebyla přímo ve vládě, ale podpořila ji svými hlasy ve sněmovně.

 

Právě se děje

Další zprávy