Chystá se další útok na Svobodu, jeho spojenců ubývá

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
1. 11. 2012 11:00
V lednu primátor suverénně získal post šéfa pražské ODS, teď bude mít potíže ho obhájit
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čtvrteční sněm pražské ODS ukáže, jaká je po roce ve vedení regionálního sdružení pozice primátora Bohuslava Svobody.

Veřejně to nikdo z jeho oponentů nepřizná, zvažují ale Svobodovo odvolání z funkce předsedy. Židle se houpe i pod místopředsedy, které si primátor přivedl. A to zvláště pod Pavlem Horálkem a Markem Bendou, kteří mají problémy ve vlastním obvodu.

Svobodovi odpůrci zatím váhají, zda hlasování o změně vedení vyvolat. "Zvažují to, ale není jisté, zda k tomu najdou odvahu," uvedl zdroj z pražské ODS.

Šanci by ale mít mohli. Primátor totiž v průběhu roku ztratil podporu některých z 15 organizací a síly se minimálně vyrovnaly.

"Myslím si, že politický trend, který představuji, má stále v Praze dostatečnou podporu a že post uhájím," komentoval to primátor Svoboda.

"V ODS musí dojít ke změně politiky. Odkláníme se od programu. Když jsem vedl pražskou ODS já, měli jsme 20 %, dnes jsme na 12 %," kontruje jeho odpůrce Boris Šťastný. Zároveň ale dodává, že on sám změnu vedení iniciovat nebude.

Svoboda se minulý týden vzdal kandidatury na místopředsedu celostátní ODS, podle svých slov se chce věnovat práci na magistrátu. Za stažením nominace nicméně může být i fakt, že již nemá v Praze tak silnou podporu.

V tuto chvíli se primátor může stoprocentně spolehnout na podporu čtyř oblastních sdružení z patnácti. Na prvním místě je jeho domovská Praha 2, kde kromě něj zasedají i jeho dvě spojenkyně, radní Aleksandra Udženija a poslankyně Jana Černochová.

Za primátorem stojí i Praha 3 s Pavlem Hurdou a Ondřejem Pechou, stejně jako Praha 5, kterou vede 1. místopředseda pražské ODS Zdeněk Zajíček a Karel Hanzlík. Jistá je také podpora Prahy 9, kde zasedá pražský náměstek Ivan Kabický a místopředseda regionálního sdružení Tomáš Portlík.

Loajalitu primátorovi veřejně deklarovala i Praha 8, minimálně její část reprezentovaná Josefem Noskem se ale může otočit proti němu. Nosek, který je na magistrátu pověřen řízením dopravy, má se Svobodou dlouhodobé spory. Ty se vyhrotily, když Nosek podpořil odvolání primátorem vybraného ředitele dopravního podniku Vladimíra Liche.

Spory v Praze 4

S největší pravděpodobností primátor přišel o podporu čtvrtého oblastního sdružení. V říjnu v jeho vedení skončili dva primátorovi spojenci Marek Benda a Pavel Horálek. Vedení převzali lidé spojení s vlivným podnikatelem Ondřejem Palounkem, občanské demokraty v Praze 4 teď vede Pavel Caldr.

Právě oni také budou delegáty na sněmu a podle zdrojů ze strany nyní připravují i odvolání Horálka a Bendy také z vedení pražské ODS. "Situace je nepřehledná, ale předpokládám, že já i Benda skončíme," řekl k tomu Horálek.

Caldr uvedl, že tato otázka se bude teprve řešit. "Obdržel jsem informaci, že oba sami zvažují, jestli chtějí v té funkci pokračovat," řekl Caldr.

Primátorovi odpůrci naopak zůstávají ve svých názorech konzistentní. Jde především o působiště Rudolfa Blažka a Marka Ječménka, Prahu 7, a baštu starých jmen strany, jako je Boris Šťastný, Martin Richter a Tomáš Hrdlička, Prahu 10.

V lednu primátor odpůrce suverénně převálcoval, podívejte se:

Podporu nelze očekávat ani od Prahy 6, kterou vede ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Ten s největší pravděpodobností dostane nominaci na místopředsedu strany místo primátora, který vyklidil pole.

Podle zdrojů z ODS se právě o Chalupovi uvažuje jako o možném náhradníkovi na postu předsedy pražské organizace, dokonce prý pomýšlí na primátorský řetěz. Chalupa přitom při poslední volbě, kdy obhajoval post místopředsedy, propadl.

Na stranu primátorových oponentů se kloní i Praha 11, 12 a 13. Otázka je, jak se zachová Praha 1, která je dlouhodobě nejednotná, a Praha 15. Neznámou je také Praha 14, kterou vede Andrea Vlásenková. Ta v pražském zastupitelstvu někdy primátora podporuje, jindy hlasuje proti němu.

 

Právě se děje

Další zprávy