Drábka střídá Müllerová, i o ni se zajímala policie

Domácí Domácí
31. 10. 2012 11:25
Ludmila Müllerová byla podezřelá z krácení daně
Nastupující ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.
Nastupující ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová. | Foto: TOP 09

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)  končí tímto dnem ve vládě. Premiér Petr Nečas (ODS) již předal prezidentu Klausovi ministrovu demisi. V úřadu má Drábka vystřídat jeho stranická kolegyně, někdejší senátorka Ludmila Müllerová.

Drábek složil funkci na začátku října kvůli aféře svého někdejšího prvního náměstka Vladimíra Šišky, který je trestně stíhaný pro uplácení.

Müllerová před deseti lety působila na ministerstvu práce a sociálních věcí jako náměstkyně, pak byla zvolena do Senátu a po odchodu z horní parlamentní komory pracovala jako Drábkova poradkyně.

"Považuji to za osobní oběť, nastoupit do tohoto úřadu bez vědomí toho, jak dlouho v něm bude," konstatoval vzhledem ke složité situaci vládní koalice šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Opozice je k výměně skeptická. "Myslím, že to žádná změna není. Ministryně tím, že se odmítá  k situaci na ministerstvu postavit jako ke krizové situaci, kterou je třeba řešit, ukazuje, že se nic nezmění. Ministerstvo bude pokračovat v přerozdělování veřejných peněz tak, jak to bylo za ministra Drábka a náměstka Šišky nastaveno," domnívá se místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Také o Müllerovou se zajímala policie

Müllerová chce podle svých slov navázat na práci současného ministra Drábka. Co se týče personálních otázek, hodlá vybírat ze současných zaměstnanců.

Kromě toho, že její angažmá v čele ministerstva podporovala například místopředsedkyně strany Helena Langšádlová, hovořil pro budoucí ministryni i fakt, že jako jeden z mála možných kandidátů měla praktické zkušenosti s chodem ministerstva.

Také o její činnost se zajímala policie. V roce 2000 žádala policie sněmovnu, aby vydala tehdy ještě lidoveckou poslankyni Müllerovou, podezřelá byla z krácení daně. Poslanci ji však odmítli vydat.

"Mandátový a imunitní výbor tehdy konstatoval, že na žádném z dokumentů, které se obvinění týkaly, není můj podpis. Můj tehdejší nadřízený byl tehdy sice obviněn, ale po dvou letech byl nakonec zproštěn viny," řekla ke svému ´kostlivci ve skříni´ Müllerová.

Drábek: Vykonal jsem dobrou práci

Jaromír Drábek s politikou končit nehodlá, stále je totiž poslancem a místopředsedou TOP 09.

Odcházející ministr opustí funkci s pocitem dobře vykonané práce. "Především jsem velmi rád, že se mi společně s ministerstvem financí podařilo realizovat důchodovou reformu v celé té její šíři."

Druhým úspěchem podle něj je restrukturalizace sociálního systému, sjednocení výplat dávek na jedno místo a "z toho vyplývající úspora v řádu miliardy korun ročně, inovace informačních systémů, zbavení se monopolu jednoho dodavatele v této oblasti".

Jako třetí svůj úspěch zmínil posun v oblasti ochrany ohrožených dětí. "Je připravena novela, která prošla velmi detailní diskusí, a myslím, že přinese velmi výrazné zlepšení v této oblasti," pochválil se v rozhovoru s Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy