Já to nepsal, říká politik KSČM o výzvě na Facebooku

ČTK ČTK
27. 10. 2012 19:40
Na politikově profilu se objevila výzva k likvidaci pravičáků a zabavení majetku

Praha - Výzva k násilí proti pravici a vyvlastnění majetku podnikatelů se objevila na sociální síti Facebook na profilu patřícímu členovi zastupitelstva Prahy 8 a asistentu místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše Jaromíru Petelíkovi.

Později text ze stránek zmizel a Petelík v prohlášení pro ČTK popřel, že by byl autorem výzvy.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová ještě předtím ohlásila, že na Petelíka příští týden podá trestní oznámení.

Vedení obvodní organizace KSČM v Praze 8 se ve vyjádření zaslaném ČTK od Petelíkových výroků distancovalo.

"Čas pověsit pravičáky"

"Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám...," citoval z výzvy server novinky.cz.

"Považuji toto vyjádření za naplnění skutkové podstaty trestného činu vyhrožování násilím jednotlivci a skupině osob a jsem rozhodnuta podat příští týden trestní oznámení," řekla Němcová.

Dolejš: Jsou to nepřijatelné výroky

Místopředseda KSČM Dolejš v telefonickém rozhovoru s ČTK uvedl, že výroky uveřejněné na facebooku jsou "nepřijatelné, odporné a mohou vést k podnětu k trestnímu oznámení". Podle něj se Petelík chce se bránit právní cestou. Je možné, že se mu někdo do jeho profilu naboural.

"Pan Petelík je nyní v cizině, vrátí se v pondělí a my budeme chtít, aby se k tomu vyjádřil," dodal Dolejš.

"Výroky komunistických představitelů, jako zastupitele Prahy 8 Petelíka, je třeba brát vážně. Jako varování před tím, jak přemýšlejí a co by nás také mohlo čekat za jejich vlády," napsala ve vyjádření pro ČTK místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM).

 

Právě se děje

Další zprávy