Spor v ODS bortí koalici. Zachrání balíček poslanci VV?

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
26. 10. 2012 20:50
Po případné dohodě s rebely chtějí TOP 09 i LIDEM ještě koaliční ujednání
Nad vládou visí Damoklův meč dál.
Nad vládou visí Damoklův meč dál. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Situaci kolem vládního daňového balíčku a případné dohody o daňových sazbách uvnitř ODS přiostřuje postoj zbývajících koaličních partnerů.

Po LIDEM Karolíny Peake teď požaduje koaliční jednání - po případné dohodě ODS - už i TOP 09.

"Příslušné vládní návrhy nemohou být v Poslanecké sněmovně pozměněny bez koaliční dohody. V takovém případě by TOP 09 byla povinna koaliční spolupráci ukončit," usnesl se výkonný výbor strany.

Jednání s rebely bez posunu

"My prostě nebudeme ve vládě za každou cenu," dodává k tomu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Bylo by to nedodržení koaliční dohody, dodává předseda poslanců TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

O tomtéž už delší dobu mluví i šéfka LIDEM Karolína Peake: "Už jsem pana premiéra upozornila, že bez koaličního jednání ruku pro změny nezvedneme."

Znamenalo by to jediné: po případné dohodě rebelů s vedením ODS by muselo ještě následovat koaliční jednání. A to v situaci, kdy se o daňových změnách má ve sněmovně hlasovat už následující středu.

Ani to ale zatím není jisté.

Klíčová otázka "Před, nebo po kongresu"

Vlivný člen ODS nevidí zatím žádný posun při jednání s rebely.

"Někteří prostě půjdou na ostří nože proti Nečasovi. Myslím, že v tuto chvíli jedinou šancí Petra Nečase, jak zůstat v čele ODS, je odsunout balíček až za kongres," řekl Aktuálně.cz.

Šestice "rebelů" předpokládá, že nějaké jednání s nimi ještě proběhne, termín ale neznají. Tento týden už ale načrtli svůj návrh změn daňového balíčku: nechtějí vyšší daně pro lidi s vysokými příjmy, nechtějí omezit paušály pro živnostníky a nechtějí rušit slevu na dani z příjmu pro pracující důchodce.

Navíc jim vadí zvýšení DPH na 15 procent v nižší sazbě a na 21 procent v základní. Zvedli by ale ruku pro setrvání současného stavu, tedy sazby 14 a 20 procent. Přesně o tom by ale následně chtěli jednat TOP 09 a LIDEM.

Strana LIDEM navíc už dřív dala najevo, že pokud se pohne s dojednanými sazbami DPH a příjmy státu budou nižší, nezvednou zase oni ruku pro církevní restituce s odkazem na jejich nároky na státní kasu.

"My teď máme nálepku nekompromisních vyděračů, kteří podali čtyřbodový pozměňovací návrh. Ale my o tom chtěli diskutovat už dávno, ale o ničem se na klubu nediskutovalo," tvrdí jeden z "rebelů" Ivan Fuksa.

Mají vládě pomoci VV?

V kuloárech sněmovny navíc narůstá nervozita a kolují zvěsti, že vládě mohou pomoct při hlasování o balíčku poslanci Věcí veřejných: ať už tím, že by pro něj někteří hlasovali, nebo tím, že by odešli ze sálu a snížili tak potřebný počet hlasů pro přijetí zákona.

"Už jsem to slyšel, to je komické, ne?" poznamenal v kuloárech někdejší poslanec VV, nyní patřící k LIDEM.

"To by jen podpořilo spiklenecké teorie, že rozdělení Věcí veřejných bylo účelové," prohlásil k těmto zvěstem předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

"Ať dají veřejně najevo, že neshání přeběhlíky," vyzval proto Tejc v pátek předsedu klubu Zbyňka Stanjuru a premiéra Petra Nečase.

 

Právě se děje

Další zprávy