Vlajka pro Tibet? Letos nebude všude

Martina Macková
11. 2. 2006 0:01
Přerov/Chotěboř/Praha - Za měsíc i v Česku zavlají tibetské vlajky. Bude jich zase víc, ovšem ne ve stejných městech jako loni. Leckde se totiž názory na jejich vyvěšování mění.

Od povstání Tibeťanů proti čínské okupaci ve Lhase v roce 1959 letos uplyne 47 let. Občanskému sdružení Lungta, které v ČR organizuje mezinárodní akci Vlajka pro Tibet, zatím potvrdilo šedesát obcí a institucí, že tibetskou vlajku jako symbol podpory nenásilného boje Tibeťanů za svá práva a snahu o zachování národní identity vyvěsí.

Občané nebo politika?

Například v Přerově vlálo tibetské slunce na radnici v uplynulých třech letech pravidelně, letos ale nebude. Radní o tom hlasovali a rozhodli se postoj města změnit. "Politika Číny se mění a také jiné země a jejich firmy vstupují a investují v Číně," řekl Aktuálně.cz starosta Přerova Jindřich Valouch (ČSSD).

Pro vyvěšení vlajky hlasovali pouze dva radní. "Letos jsme se drželi názoru občanů, kteří nás kritizovali, že řešíme mezinárodní vztahy, které se nás netýkají," řekl Aktuálně.cz místostarosta Zdeněk Boháč (ODS).

Připustil ovšem, že radnice obdržela pouze několik stížností. "S tím, že by lidé protestovali proti vlajkám, jsme se ještě nikde nesetkali, spíš naopak," oponuje místopředsedkyně občanského sdružení Lungta Marcela Procházková.

"Je možné, že nás nyní bude kritizovat druhá skupina obyvatel. Ale jestli kvůli tomu za rok změníme názor, nevím. Nechci spekulovat," dodal Boháč, který odmítl uvést, jak hlasoval. "Můj názor je jasný, přečetl jsem si knížku a viděl ten krásný film," řekl politik.

I další města mění názory

"Je to nestandardní, jsou to stejní lidé a najednou změní názor. Nerozumím tomu a nemám to rád. Kdyby bylo na mně, určitě bych vlajku vyvěsil," řekl Aktuálně.cz přerovský opoziční zastupitel Dan Hos.

Přerov ale není jediným městem, kde politici nedrží názor. Například v Chotěboři na Havlíčkobrodsku visela tibetská vlajka v roce 2003 i 2004, loni se ale neobjevila a ani letos s ní město nepočítá.

"Rada se tak rozhodla. Převážnou část tvoří podnikatelé a potravinářský průmysl má vazby na obchod s Čínou. Myslím, že tyto vztahy nechtěli komplikovat," řekl Aktuálně.cz tajemník radnice Jiří Fišera.

V Rumburku v Ústeckém kraji, kde vlajku vyvěšovali od roku 2002, také loni změnili názor. V Hradci Králové zase vyvěšují vlajku podle toho, která koalice právě radnici vede.

"Letos, stejně jako poslední tři roky se k akci připojíme. Je pravda, že předtím čtyři roky radnice vlajku nevyvěšovala," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí magistrátu Václav Svoboda. Radnici dnes vládne koalice ODS a ČSSD, kterou doplňuje Volba pro město.

Důvody neznáme

V některých městech o vyvěšení hlasuje rada, ale například v Břeclavi rozhoduje celé zastupitelstvo, v Olomouci naopak pouze nejužší vedení města. Právě v Olomouci je názor na protest stabilní už téměř deset let, i přes střídání koalic v čele města. Podobné je to v Horní Plané na Českokrumlovsku a v Praze 3, kde visí vlajka pravidelně každý rok již od roku 1996.

"Víme, že někde bývá každý rok hlasování velmi těsné," připustila Procházková ze sdružení Lughta. "Často jsou za tím obchodní vztahy s Čínou. Například u měst, jako je Brno nebo Ostrava, je to evidentní. Nahlas to však neuvedou," dodala.

V Ostravě loni dokonce podpora Tibetu rozdělila radní tak, že vlajku sice na budovu radnice nevyvěsili, ale umístili ji uvnitř radnice do rohu k pamětní desce připomínající komunistické zločiny.

 

Právě se děje

Další zprávy